Video
Video se připravuje ...

The Good Life - trailer Playism

Swery se proslavil videohrami jako Deadly Premonition, Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise nebo D4: Dark Dreams Don't Die. Jde o nápaditého vývojáře, který se nebojí experimentů. Jedním takovým je i novinka The Good Life, jejíž zrod nebyl vůbec jednoduchý. Swery ji chtěl s pomocí fanoušků financovat formou crowdfundingu, ale povedlo se mu to až napodruhé na Kickstarteru. Během vývoje změnila hra úplně grafický styl. Nyní jsme se jí konečně dočkali.

Zadlužená alkoholička Naomi se snaží umořit dluh

Příběh vypráví o newyorské fotografce Naomi Hayward, která se topí v dluzích a za zadkem má exekutora. Jedinou nadějí na umoření dluhu je, zdá se, výlet do městečka Rainy Woods, které se nachází na anglickém venkově. List The Morning Bell ji tam posílá, aby odhalila jeho záhadné tajemství. Těch je však víc, než se na první pohled zdá. Město má sice u místních pověst toho „nejšťastnějšího na světě“, ale jinak se traduje, že se v něm děje něco nekalého a je plné podivínů.

Naomi přijíždí do Rainy Woods a obratem získává menší domek, kde může složit svou hlavu. Obydlí je důležité a slouží jako vaše základna. V The Good Life totiž musíte dbát na své zdraví, spát i se stravovat. Doma na vás čeká postel, v níž si můžete odpočinout a načerpat síly, sprcha na mytí, šatník, zrcadlo k nanášení make-upu, kuchyňský kout, kde lze vařit a také obstarožní počítač s velmi pomalým připojením k internetu. Spánek je důležitý, abyste si udrželi zdraví a nebyli náchylní k nemocem.

Pozor, můžete onemocnět!

V The Good Life můžete nastydnout, což vzhledem ke zdejšímu deštivému počasí není nic obtížného. Když se budete přejídat a přetahovat, rozbolí vás zuby. Nedostatek spánku a vysílení má za následek bolehlav. Pokud zase budete tahat příliš těžké věci, chytnou vás záda. Ještě, že se v Rainy Woods nachází zdravotní a veterinární klinika v jednom a věčně opilá čarodějnice se svými lektvary. Strava je důležitá nejenom k tomu, abyste neměli hlad, ale zároveň může posílat vaše schopnosti.

Záleží, zda se budete stravovat zdravě či nikoliv. Díky vhodnému jídlu se můžete stát dočasně silnější, obranyschopnější, bdělejší a posílit si tak lze i výdrž při běhu. Můžete se však také otrávit. Velkým strašákem je alkohol, jelikož s ním má Naomi stejně jako Swery problém. Pár doušků dokáže zahnat stres a zlepšit náladu. Jenže pokud se opijete, bude vám zle a motat se budete jako ponocný. Systém zdraví a péče o zevnějšek je skvělý. Když vynecháte sprchování, budete zapáchat.

Bez sprchování kolem vás budou létat mouchy

Nakonec kolem vás budou létat mouchy a lidé z Rainy Woods budou poukazovat na vaši smradlavost. Co se jídla týče, můžete si buďto vařit ze surovin, nebo chodit do místní houbové restaurace či baru. V něm si můžete dát nějakou nezdravou, ale dobrou mňamku i alkohol. V baru si dokonce můžete zahrát chlastací minihru, v níž se snažíte přepít místního faráře-alkoholika Benedicta Macauleyho. Vlastní jídlo si přitom můžete pěstovat na vlastní zahrádce před domem. Stejně jako květiny.

Cenné kovy a různé materiály je možné vykopat na nalezišti. The Good Life toho skutečně nenabízí málo. Jelikož je Naomi fotografkou, má za úkol fotit vše, co jí přijde pod oko. Nejsnadnějším způsobem, jak si přijít na peníze, je právě fotit to, co lidi zajímá. V obstarožním počítači naleznete nejenom mail, ale i sociální síť Flamingo, která je zaměřená na fotografie. Za nahrané snímky získáváte Emoke, což je herní variace na like. Pokud s Naomi nafotíte to, co chtějí lidé vidět, získáte jich více.

Fotografkou 24/7

Vydáte se tak na foto lov zvířat, rozkvetlých zahrad, dlouhovlasých žen nebo třeba lidí s brýlemi. Jenom fotografováním však svůj dluh nesplatíte. Budete proto plnit nejrůznější úkoly, které se dělí na hlavní, vedlejší a urgentní. Po splnění hlavních se posunuje děj kupředu a Naomi tak šetří jednu záhadu za druhou, ke kterým se brzy připojí i vyšetřování vraždy. Vedlejší jsou nepovinné, ale rozhodně se jim vyplatí se věnovat. Přijdete si na více peněz a lépe se seznámíte s obyvateli Rainy Woods.

Právě jim budete pomáhat ve dne v noci. V The Good Life totiž plyne čas. Někdy proto můžete narazit na situace, kdy se můžete setkat s někým pouze v určitou dobu nebo den. Spousta nepovinných úkolů je zajímavých, budete si při nich hrát na detektiva, fotit nebo vařit. Nelze však přehlédnut, že spousta nepovinných úkolů jsou tzv. fetch questy, při nichž musíte někam dorazit a něco přinést zpět. Prostě „dojdi a přines“. Urgentní úkoly jsou pak ty, které musíte splnit ihned.

Příjemně pomalé tempo

Následují obvykle po nějakých významných hlavních úkolech. I když narazíte v Rainy Woods i na takovéto úlohy, jde jinak o videohru s velmi volným tempem. Při hraní vás nikdo do ničeho netlačí, máte na vše čas a je jenom na vás, jakým tempem budete hru hrát. To je velmi příjemné. Výjimečně přijde ke slovu i boj, ale není tomu tak často. Naštěstí. Není totiž vůbec povedený. Je neohrabaný, krkolomný a zaútočit na někoho je mnohdy až nadlidský úkol.

Proto potěší, že se lze ve většině případů boji vyhnout. Takže když uvidíte rozzuřeného jezevce, můžete vzít nohy na ramena. Jen jeden souboj s bossem je povinný. Jednou za čas přijdou ke slovu i hádanky, které jsou zábavné a logické, takže zásek při jejich řešení nehrozí na dlouho. Jednou z prvních záhad, kterou Naomi vyřeší, a vězte, že nejde o spoiler, jelikož se tak stane hned v úvodu, je zjištění, že se místní obyvatelé za úplňku mění ve psy a kočky. Brzy se v tato zvířata dokážete proměnit také.

Proměna v kočku i psa

V kočičí srsti můžete šplhat po stěnách i lovit menší zvěř. Jako pes můžete vyhrabávat věci, vyčenichat podle pachu při stopování osobu i zvíře a taktéž značkovat území. Ano, tohle je Sweryho další ujetost. Skutečně budete muset močit po celých Rainy Woods. Otevřený svět hry přitom nečítá jenom městečko, ale také přilehlé okolí, které tvoří pochopitelně lesy, ale také hory, louky a několik tajuplných lokalit. Cestování po něm může být únavné a to jak v roli Naomi, tak její kočičí nebo psí podobě.

Naštěstí brzy dostanete pomocnici v podobě ovce, na jejímž hřbetu můžete vesele jezdit. Šílené? Samozřejmě, že ano, ale tohle je Sweryho videohra, tak co jste čekali? O svou ovečku se ale musíte starat, což znamená jí kartáčovat a stříhat srst na vlnu. Během svého času potkáte řadu bizarních postav. Henry Poe je poustevník, který se dorozumívá výhradně hraním na housle. Elizabeth Dickens je zase hendikepovaná žena upoutaná na invalidní vozík s raketovým pohonem.

Řada bizarních postaviček

Bandu z Rainy Woods pak doplňují například rytíř ve zbroji Douglas McAvoy nebo pohledná farmářka Lonette Burley, jejíž ruka je celá svalnatá. Ale jenom jedna. Prostě parta podivínů k pohledání. A pokud budete úspěšní, možná do Rainy Woods zavítá i Swery. Příběh je ostatně jako celá hra velmi zvláštní. Je však poutavý, pozornost hráče udrží až do konce a nechybí v něm zajímavé zvraty, které skutečně nebudete očekávat. Hra na vás navíc neustále dýchá svou tajuplnou atmosférou.

Než se dopracujete na konec, uplyne mnoho hodin. Já jsem jich u The Good Life strávil více než tři desítky. Ani po dohrání však hra nekončí. Stále se můžete věnovat vedlejších aktivitám, které jste dosud nesplnili. Co se technického zpracování týče, je už na první pohled znát, že nejde o titul, z jehož grafiky byste oněměli v úžasu. The Good Life lze nazvat buďto velmi hezkou PlayStation 2 nebo naopak ošklivou PlayStation 3 videohrou. Vizuální styl je alespoň velmi osobitý. Jako celá hra.

Problémy na PlayStation 5 vyřešil patch

Osobně jsem hrál na konzoli PlayStation 5 díky zpětné kompatibilitě PS4 verzi. Zpočátku to byla hrůza, protože nefungovala dobře. Ve hře problikávaly textury – zejména budov ve městě. Bylo to nesnesitelné. Od hraní na PS5 jsem tak chtěl nejdříve odradit. Během recenzování však vyšel opravný patch, díky kterému otravné blikání zmizelo. Hra navíc nyní běží na next-gen konzoli ve stabilních 60 fps, což je plynulá paráda. Obdobný patch vyšel i pro konzole Xbox Series X/S.

Fotogalerie
190 fotografií

Hudba je v The Good Life naprosto fenomenální jako u všech Sweryho videoher. Uslyšíte pro něj tolik typické pískání, country songy i tracky připomínající anglický venkov. Zazní přitom ale i brostep. Zvuk je velmi slušný. Dabing postav je pak povedený, ale je škoda, že nezazní u všech dialogů. The Good Life je vskutku výjimečná videohra plná šíleného obsahu. Jde o ojedinělé a geniální dílo, které se však svým neotřelým zpracováním určitě nezavděčí každému.

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Výjimečná a nápaditá videohra
Je znát, že jde o Sweryho dílo
Zajímavé hraní v roli kočky a psa
Systém péče o zdraví
Otevřený svět městečka Rainy Woods
Poklidné tempo hraní
Šílený příběh plný zvratů
Řada nezapomenutelných postaviček
Tajuplná atmosféra
Solidní životnost
Povedená hudba
 
Minusy:
Nepovinné úkoly jsou až příliš často fetch questy
Krkolomný bojový systém
Zastaralá grafika
 
Infobox
Datum vydání: 15. říjen 2021
Platformy: PlayStation 4 (test. na PlayStation 5), Xbox One, Switch, PC
Cena: 874 Kč
Výrobce: White Owls Inc. a Grounding Inc.
Vydavatel: Playism
Distributor v ČR: Není
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry