Video
Video se připravuje ...

Quake Remaster - trailer Bethesda Softworks

Kultovní Quake se zapsal do historie videoher jako první FPS (first person shooter – střílečka z první osoby), v níž byli nepřátelé ztvárněni trojrozměrnými polygony. Přímý předchůdce v podobě klasiky Doom totiž používal pro postavy stále dvourozměrný sprity. I když jste kolem nich chodili dokola, byly to stále placky. Nejenom technická stránka Quake ale tehdy uhranula. Byla to také vtahující hratelnost kombinující řežbu s explorací prostředí a hledání cesty dál.

Quake běží jako blesk

Teď se Quake od id Software vrátil 25 let po svém původním vydání a je to návrat více než vítaný. Remaster recenzované verze pro PlayStation 4 vypadá úžasně. Retro původ hry se nezapře, ale to vůbec nevadí. Právě naopak! Hledět na dobovou grafiku ze staré školy je kouzelné. Zvlášť, když byl framerate zvýšen na 60 fps a rozlišení až na 4K. Vylepšeny byly s citem i modely postav, osvětlení a stíny. U textur lze zapnout vyhlazení. Prostě radost pohledět. Hudba je pořádně hustá a atmosférická.

Postaral se o ni totiž zpěvák a muzikant Trent Reznor ze slavné industriálně rockové skupiny Nine Inch Nails. Jeho temný a často ambientní soundtrack stojí vážně za to. Reznor dokonce nadaboval hlavního hrdinu, který až v pozdějších dílech dostal jméno Ranger. Protagonista se musí prostřílet, proskákat a proplést mnoha bludišti v čtyřech epizodách, která obsahují na 30 úrovní, z nichž některé jsou tajné. Hra je tvůrci popisována jako temná fantasy, což sedí do puntíku.

Temná fantasy

Zavítáte do prastarých hradů, kobek, krypt, jeskyní a dalších děsivých míst, kam byste na piknik rozhodně nevyrazili. Příběh pojednává o prastaré bohyni, čarodějnici a matce všech pekelných stvůr Shub-Niggurath, přezdívané Quake. S tou se lidstvo setkalo, když vynalezlo technologii portálů a vydalo do míst, kam nikdy nemělo zavítat. Teď chrlí Shub-Niggurath na Zemi jednu obludu za druhou. Začíná bitva, při níž létají vzduchem hlavy, končetiny a prolity budou hektolitry kostičkované krve.

Ozbrojeni budete až po zuby. Do rukou dostanete úctyhodný arzenál. Od sekyry, brokovnice, dvouhlavňové brokovnice, přes granátomet, raketomet, až po Thunderbolt, což je kousek, který pálí elektrické výboje. Speciální vyzdvihnutí si zaslouží hřebíkomet a jeho silnější varianta super hřebíkomet. Jde o jedny z nejdrsnějších a nejvíc cool zbraní, které se kdy ve světě videoher objevily. Jak dává název jasně najevo, jejich municí jsou hřebíky. Krabice s hřebíky jsou také cool.

Quad damage!

Je na nich totiž logo NIN – tedy formace Nine Inch Nails. K likvidaci monster a průchodu temnými zákoutími pomohou power-upy. Díky prstenu stínů se stanete neviditelnými, pentagram vás zase dočasně učiní nezranitelnými, bioblek ochrání před toxickou vodou a pak tu máme quad damage. Díky tomuto zlepšováku se na chvíli stanou vaše útoky čtyřnásobně silnější, takže z nepřátel budete za doprovodu drsných zvuků dělat krvavou kaši. A že těch protivníků je. Jsou přitom stejně ohyzdní jako nebezpeční.

Po krku vám půjdou vojáci ovládání sondami v mozku, posedlí rottweileři, temní rytíři, granátomety i motorovými pilami ozbrojení obři, pavoučí kreatury Vore, prohnilé ryby či gigantičtí Shambleři. Obzvlášť otravnými protivníky jsou zombie. Zlikvidovat je není žádný med. Když do nich vypálíte broky nebo hřebíky, po chvíli se opět postaví a jdou po vás. Jediný způsob, jak je zlikvidovat, je vyhodit je do vzduchu granáty nebo raketami. Teprve poté od nich bude klid.

Kudy dál?

Utkáte se také s bossy. Zábavné jsou nejenom souboje, ale také hlavolamy, v nichž řešíte, jak se dostat dál. Důležitá je explorace prostředí, v němž budete hledat skryté spínače, abyste si zpřístupnili cestu. Často budete muset někam vyskočit nebo třeba proplavat podvodní pasáž. Quake je prostě klasika, která zraje jako víno, což tento remaster krásně potvrzuje. Nenabízí však jenom původní hru. K dispozici jsou k zahrání i dva dobové datadisky, které se na konzolích objevily nyní úplně poprvé.

První z nich se jmenuje Scourge of Armagon a nabízí další tři výživné epizody o 17 levelech. Jde tedy o nabitý přídavek. Opět se podíváte do středověkých hradů, pevností a bludišť. Ohyzdný bestiář datadisk ještě rozšířil. Nyní si na vás bude chtít smlsnout ještě obří kybernetický štír Centroid a skřehotavý a zákeřný Gremlin. Ostnaté levitující miny dokážou také znepříjemnit den. Naštěstí byl rozšířen nejenom bestiář, ale i váš arzenál. Laserový kanón pálí krátké paprsky, které se navíc odrážejí.

Thorovo kladivo Mjolnir

Přímo proto se nabízí ho používat ve stísněných místnostech a chodbách, kde napáchá největší škodu. Granátomet nyní dokáže odpalovat miny, které se přilepí na jakýkoliv povrch. Poslední nová zbraň mě hodně překvapila. Jde totiž o Mjolnir – Thorovo kladivo. Krásně morbidně se s ním drtí nepřátelé a k tomu z něj šlehají blesky. Datadisk Scourge of Armagon se rozhodně povedl. Stejně jako druhý Dissolution of Eternity. Ten nabízí sice jen dvě epizody s 15 levely, ale jsou delší a těžší.

Tematicky jsou odlišnější. Zavítáte totiž do Mezopotámie a Egyptu. Navštívíte proto kobky, věže a samozřejmě i pyramidy. Bestiář i tentokrát nabobtnal. Mezi nepřáteli najdete elektrické úhoře, neviditelné rytíře, oživlé sochy, ohnivé stvůry, pekelný potěr, egyptské ochránce a draka. Obří oheň chrlící drak je posledním bossem. Známé zbraně se dočkaly nové munice. Granátomet dokáže odpálit více granátů najednou, stejně jako raketomet vystřelí celou salvu raket.

Přídavky od tvůrců série Wolfenstein

Thunderbolt nyní nestřílí jenom elektrické paprsky, ale i výboje plasmy. Nejvtipnější je pak nová munice do hřebíkometů – jde totiž o lávové hřebíky. Dissolution of Eternity je náročný, ale vydařený datadisk. Výčet obsahu pro remasterovaný Quake nekončí. Nabízí totiž další dva přídavky, z nichž jeden vznikl před pěti lety, a druhý dokonce letos! Postaral se o ně švédský vývojářský tým MachineGames, který stojí za vzkříšenou sérií Wolfenstein a jejími nejnovějšími díly.

Jsou to tedy odborníci na FPS, což je znát. Dimension of the Past, který vyšel k příležitosti 20. výročí Quake, je kratší, ale přesto stále hodně povedený přídavek. Nenabízí nové nepřátele ani zbraně, ale prostě další porci řežby, kterou fandové ocení. Je v něm 10 úrovní, u nichž bych vyzdvihl zejména jejich povedený design. Je znát, že jde o novější dílo, než je původní hra a její dobové datadisky. Dimension of The Machine je letošní a zároveň poslední oficiální rozšíření hry.

Design levelů je bombastický

Že je nejnovější, je znát na první pohled. I když grafika stále využívá letitý engine, je poslední přídavek na pohled nejkrásnější. Ani v něm nejsou nová monstra nebo zbraně, ale vůbec to nevadí. Dohrát ho je skutečná výzva, protože ani tentokrát nejde o nic snadného. Posbírat musíte runy v místech, kde se to nepřáteli hemží víc než kdykoliv předtím. Design většiny úrovní v Quake je bombastický, ale tentokrát je ještě o třídu lepší. Levely jsou hodně členité a projít jimi je skutečná výzva. Je jich přes 10 a podíváte se do hradů, mlýnů, toxických bažin nebo lávových jezírek.

A to stále není všechno! Quake toho prostě nabízí přehršel. Ke stažení budou v budoucnu další přídavky a rozšíření zdarma. Tím prvním, který si lze již stáhnout, je Quake 64. Jde o letitou konverzi pro konzoli Nintendo 64, která nabídla pozměněnou grafiku, paletu barev i odlišné levely. Zapomenout nemůžu ani na multiplayer, který bere dech. Nejenom, že hra nabízí celou řadu arén pro deathmatch klání, kterých se mohou na jedné konzoli zúčastnit až čtyři hráči, v online podobě pak osm.

Multiplayer pro všechny

Pokud preferujete raději kooperaci, oceníte, že veškerý singleplayer obsah – základní hru i její čtyři rozšíření lze hrát až ve čtyřech. A to jak na jedné konzoli, tak na síti. Remasterovaný Quake je prostě veledílo. Jenom u kampaní strávíte klidně 25 i více hodin. Má vůbec nějaké chyby? Ano, technického rázu. Občas se někam propadnete nebo se nespustí skript, ale nejde o nic hrozného. Takto báječné hře je ale odpustíte. Proto neváhejte, Quake si musíte zahrát. A to ať už jste ho hráli kdysi, nebo to bude vaše poprvé.

Fotogalerie
96 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 99 %

Plusy:
Parádní retro FPS, která je skvěle hratelná i dnes
Nejen řežba, ale i environmentální hlavolamy
Vylepšená dobová grafika a technický stav
Parádní hudba od frontmana Nine Inch Nails
Promyšlený design levelů
Dva původní datadisky
Dvě nová rozšíření
Brutální zbrojní arzenál včetně hřebíkometu
Bestiář plný krvelačných monster
Kompetitivní i kooperativní multiplayer
 
Minusy:
Pár bugů
 
Infobox
Datum vydání: 19. srpen 2021
Platformy:  PlayStation 4 (recenzováno na PS5), Xbox One, Switch, PC
Cena: 269 Kč
Výrobce: id SoftwareHipnotic Software, Rogue Entertainment a MachineGames
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry