Video
Video se připravuje ...

Mortal Kombat 11 Ultimate - trailer PlayStation/NetherRealm Studios

Že se i jedenáctý díl dost možná nejkrvavější herní ságy povedl, už moc dobře víme. Hru prověřil od jejího vydání v dubnu 2019 čas i miliony hráčů po celém světě. Mortal Kombat 11 je kvalitní bojovka hodná odkazu kultovní série. Samotné bitky jsou brutální i zábavné a nechybí v nich legendární Fatality – ty nejkrutější dorážecí chvaty, kterými roztrháte protivníka na kusy. Později dorazil i oblíbený Friendship, což je přesný opak Fatality. Po výhře předvedete nějakou vtipnou taškařici a s oponentem se spřátelíte.

Hned dvě příběhové kampaně

Hra má povedený příběhový režim, v němž hraje hlavní roli cestování v čase, a postavy se tak setkávají se svými mladšími já. Za všechno může nová padouška Kronika, která manipuluje právě s časem a rozhodla se pomstít temnému Raidenovi za to, že porazil a nechutně zmrzačil jejího syna Shinnoka. Tento příběh byl loni rozšířen přídavkem Aftermath, v němž své intriky předváděl proradný čaroděj Shang Tsung. Tomu propůjčil podobu i hlas herec Cary-Hiroyuki Tagawa.

Mortal Kombat 11 Ultimate pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Právě on ho ztvárnil také v dnes už klasické filmové adaptaci z roku 1995. Postupem času rozšiřovali hru noví a noví bojovníci prostřednictvím Kombat packů. Jejich oblečení a výbavu lze v jedenáctém díle poprvé plně upravovat a měnit. Jejich počet se nyní vyšplhal na úctyhodných 37. Už v základu nechyběli fanoušky oblíbení bijci jako Sub-Zero, Scorpion nebo Noob Saibot. Nováčky se stali kromě nehratelné Kroniky Kollector, Geras a Cetrion. První jmenovaný je čtyřruký zástupce rasy Naknada.

Bisexuální coming out

Hbitě se s nimi ohání. Geras je velmi silný a dokáže manipulovat s časem. Cetrion, která je dcerou Kroniky, patří ke starším bohům a ovládá přírodu. Kombat packy a Aftermath později přinesly zpět celou řadu oblíbených bojovníků včetně indiána Nightwolfa, čaroděje Shang Tsunga nebo boha větru Fujina. Nejnověji rozšířili řady bojovníků známí Mileena a Rain. Zubatý klon Kitany se dočkal zajímavého konce potvrzujícího její dlouho spekulovanou bisexuální orientaci.

Mortal Kombat 11 Ultimate pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Princ z Edenie, který ovládá déšť i vodu celkově, se zase dozví o svém původu. Mortal Kombat 11 Ultimate se může pochlubit i celou řadou hostujících postav. Z komiksů to je Batmanův úhlavní nepřítel Joker nebo pekelný Spawn. Z filmů pak legendární, časem cestující kyborg Terminátor s podobou Arnolda Schwarzeneggera. Bohužel ho ale herec a bývalý kalifornský guvernér nenadaboval. Z kovu je i napůl člověk a robot a stoprocentní policista RoboCop.

Arnie versus Sly

Jeho herní verzi propůjčil podobu i hlas původní herec Peter Weller. Poslední slavnou postavou, která vstoupila do ringu, není nikdo jiný než slavný voják a veterán z Vietnamu John Rambo. I jemu propůjčil svou podobu a hlas sám Sylvester Stallone. I když jsem byl o zařazení Ramba mezi rváče z Mortal Kombat 11 zpočátku skeptický, nakonec se do něj hodí. Díky svému vojenskému výcviku má celou řadu zajímavých chvatů. A když si zavzpomínáte na čtvrtý a pátý díl série o Rambovi, šlo také o dosti krvavé filmy.

Mortal Kombat 11 Ultimate pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Všechny zápasníky můžete otestovat nejenom v kampaních, ale také v klasických věžích, kde bojujete proti po sobě následujícímu seznamu protivníků, abyste po poražení Kroniky viděli příběhové video. Časové věže zase nabízejí hru s mnoha modifikátory, které ovlivňují hratelnost. Nechybí samozřejmě ani multiplayer, a to jak v lokální, tak online podobě. Hra více hráčů je v Mortal Kombat 11 Ultimate v podstatě nesmrtelná a nabízí desítky až stovky hodin zábavy.

PlayStation 5 hardware na hře znát moc není

Dokonce se ve hře hraje liga. Za všechno to mlácení a trhání hlav získáváte několik měn, které pak v kryptě vyměňujete za nový obsah. Jelikož hra vyšla pro konzoli PlayStation 5, čekal jsem, jaká technická vylepšení a novinky hra na hardwaru nové generace přinese. Inu, nic moc. Hra sice vypadá skvěle, ale to vypadala i na PlayStation 4 Pro. Rozdíly v grafice jsou minimální a běžný smrtelník je nemá šanci uvidět. Rozhodně také nejde o next-gen vizuál. Stabilních 60 fps je fajn, ale takovýto framerate jsem očekával.

Fotogalerie
85 fotografií

Na PS4 Pro se mi předchozí verze hry také nezpomalovala. Podpora ovladače DualSense je minimální. Díky haptické odezvě ucítíte vibrace ze strany, ze které na vás protivník útočí. Mikrofon se zase postará o to, že uslyšíte některé zvuky přímo z gamepadu. Nejvýraznějším PlayStation 5 vylepšením jsou tak téměř neexistující nahrávací časy. To je málo. I přesto nelze Mortal Kombat 11 Ultimate všem fanouškům bojovek, kteří si hru ještě nepořídili, jinak než doporučit. A pokud ano, k dispozici je i digitální upgrade na definitivní Ultimate verzi.

Série Mortal Kombat přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Nejbrutálnější bojovka v kompletní verzi
Dvě zábavné příběhové kampaně
Nesmrtelný multiplayer
37 zápasníků je už slušné číslo
Řada zajímavých hostujících postav
 
Minusy:
Vylepšení pro PlayStation 5 jsou minoritní
 
Infobox
Datum vydání: 19. listopad 2020
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, Switch, PC
Cena: 1799 Kč
Výrobce: NetherRealm Studios
Vydavatel: Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry