Detektivové podle serveru novinky.cz přišli pro pět mužů a dvě ženy. Zatímco muži měli bohatnout na vybírání „výpalného“, což policisté klasifikovali jako vydírání, ženy nejenže o činnosti skupiny věděly, ale hlavně se skrze jejich účty praly vybrané peníze.

Platili tisíce

„Pod pohrůžkou násilí či jiné újmy podezřelí od poškozených požadovali hrazení pravidelných měsíčních plateb v řádu tisíců korun do »obščaku«, což je jakási společná zločinecká pokladna, s tím, že jim za to budou poskytovat »kryšu« neboli střechu, tedy ochranu před jinými zde údajně působícími zločineckými skupinami,“ cituje server novinky.cz z dokumentů.

„Výpalné“ se pohybovali mezi pěti až deseti tisíci měsíčně. Detektivové zmapovali takové jednání u téměř dvou desítek poškozených, škoda je zatím vyčíslena na 2,5 milionu.

Nevypovídají ze strachu

„Jde jen o ty, kteří našli odvahu proti podezřelým pravdivě vypovídat. Ostatní buď ale nevypovídají ze strachu o zdraví a majetek, nebo platby bagatelizují s tím, že se jednalo o půjčky,“ vysvětlili detektivové.

Detektivové NCOZ na případu spolupracují s policisty z Brna - střed, kteří sídlí na náměstí Svobody. „Poskytli nám součinnost svými materiály," vysvětlil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. V žádném případě podle Ibeheje nešlo o zásah na policisty, jak bylo původně prezentováno.