Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mafiána našli v exotickém ráji kvůli videu o vaření. Druhého na klinice s covidem

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2021
23:10

Interpolu se podařilo dopadnout italského zločince a člena kalábrijské mafie ’Ndrangheta, Marc Feren Claude Biart (53) se skrýval v exotickém ráji Boca Chica v Dominikánské republice. Ital si žil klidným životem mezi tamními expaty, v komunitě se mu říkalo „cizinec“. Biart si čas trávil točením videí o vaření, jedno z nich ho prozradilo a vedlo k jeho zatčení, uvedl deník The Guardian. Dopaden byl i jeho mafiánský kolega, ten se ukrýval v Evropě.

Biart svoje kulinářská videa sdílel na YouTube, chlubil se hlavně svou znalostí italské kuchyně. Mafián byl sice velmi opatrný a nikdy neukazoval obličej, svoje velmi výrazné a charakteristické tetování ale neskrýval. Právě díky zmiňovanému tetování se ho Interpolu podařilo identifikovat a dopadnout. Na útěku byl od roku 2014, jeho zatčení nařídila italská prokuratura. Biart pro mafiánský klan Cacciola pašoval v Nizozemsku kokain.

Dalšího mafiána našli v Lisabonu

V pondělí se podařilo zadržet také Francesca Pelleho, dalšího člena ‘Ndranghety. Ten byl na útěku více než 14 let a patřil mezi nejnebezpečnější italské zločince. Policie ho vypátrala v portugalském Lisabonu. Na jedné klinice se léčil s koronavirem. Pelle je členem klanu Pelle ‘ndrina a sehrál klíčovou roli ve válce mafiánských rodin Pelle-Romeových a Nirta-Strangiových.

Spor dvou klanů začal v kalábrijském městě San Luca a vyvrcholil vraždou 6 lidí v německém městě Duisburg v roce 2007. Pelle je obviněn z toho, že nařídil vraždu Giovanniho Nirty, hlavy znepřáteleného klanu. Nirta sice atentát přežil, zemřela při něm ale jeho manželka Maria Strangiová. Při útoku byly zraněny další čtyři osoby včetně dítěte.

V Portugalsku dopadli italského mafiána. Na lisabonské klinice se léčil s koronavirem. V Portugalsku dopadli italského mafiána. Na lisabonské klinice se léčil s koronavirem. | ČTK/AP/Pedro Rocha

‘Ndrangheta je považována za nejmocnější zločinecký syndikát na světě, dávno předčila i legendární sicilskou Cosu Nostru. Mafie má pod kontrolou většinu kokainu, který dorazí do Evropy.

Video  Policisté objevili načerno otevřenou posilovnu  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Interpolu se podařilo dopadnout italského zločince a člena kalábrijské mafie ’Ndrangheta, Interpolu se podařilo dopadnout italského zločince a člena kalábrijské mafie ’Ndrangheta, | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi