Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Chováním Mynáře se zabývá protimafiánský útvar: Kancléř může ztratit luxusní vilu i pozemky

Autor: Jakub Tomek, Jakub Kopřiva - 
21. října 2021
05:00

Hradní skandál nabral pořádně na obrátkách. Chováním prezidentské kanceláře a zejména hradního kancléře Vratislava Mynáře (54) se už podle informací Blesku začal zabývat policejní protimafiánský útvar. Protiprávní jednání, která kriminalisté prošetřují, může vést buď k vězení, nebo propadnutí majetku. O co všechno by mohl Mynář přijít?

Podnětem k tomu, aby se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala případem zabývat, bylo pondělní vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (61, ODS). Ten oznámil, že o špatné zdravotní kondici prezidenta Miloše Zemana (77) věděl vedoucí prezidentské kanceláře Mynář minimálně od středy 13. října; veřejnosti to ale nesdělil, a dokonce pak za hlavou státu vzal šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (47, ANO), aniž by to oznámil lékařům.

„Mohu pouze sdělit, že informacemi zveřejněnými na tiskové konferenci Senátu Parlamentu České republiky se náš útvar zabývá. Více informací však v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ napsal Blesku mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Policie už v úterý oznámila na twitteru, že v jednání prezidentské kanceláře lze spatřovat znaky trestných činů proti republice.

Dvacet let

„Některé indicie, zejména ta vzpomínaná zpráva nemocnice, navozují dojem, že prezident republiky už nějakou delší dobu nevládne do jisté míry sám sebou,“ řekl v úterním Epicentru Blesku ústavní právník Ondřej Preuss. Podle něho z toho lze i vyvozovat, že někteří lidé z prezidentova okolí mohou této situace využívat.

Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Podle trestního zákoníku patří mezi zločiny proti České republice třeba vlastizrada, rozvracení republiky, sabotáž nebo zneužití zastupování státu a mezinárodní organizace. Za sabotáž hrozí v základní sazbě tři až deset let vězení, případně též propadnutí majetku. Za vlastizradu lze uložit 15 až 20 let vězení, propadnutí majetku nebo i výjimečný trest. Pokud by orgány činné v trestním řízení došly k takovému rozsudku právě u Mynáře, bylo by to pro něho a jeho ženu Alexandru (38) velmi nepříjemné. Majetky kancléře jsou totiž opravdu značné.

Co všechno kancléř vlastní

Zrekonstruovaná vila

V roce 2015 si Mynář pořídil v pražských Strašnicích rozlehlou vilu se čtrnácti pokoji za 5,5 milionu korun od advokáta Víta Širokého, známého jako obhájce lobbisty Romana Janouška (53). Už tehdy se všichni pozastavovali nad tím, že cena je podezřele výhodná. Zajímavé na tom bylo také to, že transakci vedla brněnská advokátní kancelář Jiří Jestřáb & Richard Tománek. Právě tito advokáti patřili k významným sponzorům Zemanovy prezidentské kampaně a v minulosti posílali také příspěvky pro Zemanovu Stranu práv občanů.

Kancléř tehdy vyvracel spekulace tím, že do domu pršelo a že vyžaduje výraznou rekonstrukci. Tu také provedl odhadem za desítky milionů korun, ale bez stavebního povolení, za což ho stavební úřad potrestal pokutou.

Dům v podhradí

Už v roce 2003 koupil Vratislav Mynář polovinu historického domu na Jánském vršku pod Pražským hradem. Tehdy za půlku zaplatil 3,5 milionu korun. Pak od Prahy 1 odkoupil i druhou polovinu, za niž zaplatil přes 8,5 milionu korun. Mynář však dům vložil do společnosti VV Invest, kterou podle posledního dostupného majetkového přiznání z roku 2017 ovládal prostřednictvím anonymních akcií. Dům má hodnotu až 70 milionů. Podle majetkového přiznání za rok 2017 mu přísluší i historický dům v Brně a také byt ve vilové čtvrti.

Tři domky a lány

Hradní kancléř Vratislav Mynář pochází z Osvětiman na Uherskohradišťsku. Ve vesnici je na něj napsáno kolem 140 pozemků. V obci, která čítá zhruba 800 obyvatel, vlastní budovu bývalé školy, rodinný domek a dům stojící proti lyžařskému areálu. Jeho firma O.L.G.A. – S.K.I. pak vlastní restauraci Na Srubu.

V sousedství srubu leží penzion Malovaný s wellness centrem, který podle katastru patří spolku Chřibák, ale stojí na Mynářových pozemcích. Kvůli nemovitosti je ale Mynář obviněn z poškozování finančních zájmů EU. Od státu totiž dostal původně dotaci 26 milionů korun na stavbu sportovní ubytovny, kterou nikdy nedokončil. Stavbu pak spolek Chřibák pronajal Mynářově firmě Clever Management, což podle dotačního úřadu bylo proti pravidlům. Následně jeho firma dostala necelých 6 milionů korun z fondů EU. Za tyto peníze pak byla stavba ubytovny přestavěna na wellness penzion.

Tady všude je Mynářovo

Dlouho odmítal zveřejnit své majetkové přiznání. Přiměl ho k tomu až soud, který v roce 2017 rozhodl, že se povinnost zveřejňovat majetek vztahuje i na vedoucího prezidentské kanceláře. K roku 2017 uvedl, že vlastní majetek za desítky milionů korun, včetně 13,5 milionu korun na bankovním účtu, a držel i cenné papíry Pražské teplárenské, Unipetrolu či Komerční banky.

Firmy pana kancléře

O.L.G.A., s.r.o. Základní kapitál: 160 000 Kč. Mynářův podíl: 100 %. Čistý obrat 2019: 3 034 000 Kč. Výsledek hospodaření 2019: -144 000 Kč.

O.L.G.A. – S.K.I. – s.r.o. Základní kapitál: 200 000 Kč. Mynářův podíl: 100 %. Čistý obrat 2019: 4 910 000 Kč. Výsledek hospodaření 2019: -73 000 Kč.

VV invest Osvětimany a.s. Základní kapitál: 3 600 000 Kč. Vlastník akcií: jediným akcionářem je Mynář. Čistý obrat 2019: 450 000 Kč. Výsledek hospodaření 2019: -23 000 Kč.

CLEVER MANAGEMENT s.r.o. Základní kapitál: 200 000 Kč. Mynářův podíl: 100 % (přes společnost VV invest Osvětimany). Čistý obrat 2019: 6 118 000 Kč. Výsledek hospodaření 2019: +90 000 Kč.

Pollo ( 21. října 2021 20:23 )

Samozřejmě ..bylo 60 🤣

Pollo ( 21. října 2021 20:22 )

Vím, že každá samice chce zabezpečit mláďata, ale té Alex se fakt docela divím. Mynář je jak Hamáček, vizáží i vystupováním, kdy už ve 30 jim vylo 60.

motyl8 ( 21. října 2021 19:15 )

Škoda, že si už Mináře nemůže vychutnat JUDr. Josef Urválek a Roland Freisler.

krapotkin ( 21. října 2021 18:40 )

Nic mu neseberou. Soudruzi jsou zvyklí na to, že jejich zlodějny zaplatí obyčejní ovčani.

dylina ( 21. října 2021 18:33 )

ANDREJI,ZAKLEKNI!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa