Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Píchnu vám vakcínu do zadku!“ Prezident Filipín hrozí odpůrcům očkování zatčením, chce jména

Autor: tsv - 
23. června 2021
11:50

Prezident Filipín Rodrigo Duterte veřejně pohrozil odmítačům očkování, mluvil o zatčení a násilném podání vakcíny. Ve svém proslovu vyzval k odchodu ze země ty, kteří nespolupracují při snaze zvrátit krizovou situaci vyvolanou pandemií. Jeho výroky kritizují advokáti za lidská práva. Na prezidentův výstup poukázal web DailyMail.

V televizním vysílání Duterte sdělil, že v něm lidé odmítající očkování proti koronaviru vyvolávají velký vztek. Hrozil, že odmítače nechá zatknout a vnutí jim očkování násilím. Od vedení měst si dle svých slov nechá sepsat seznam těch, kteří se k vakcinaci nedostaví dobrovolně.

„Nepochopte mě špatně, v této zemi panuje krize a nouzový stav. Jestli se nechcete nechat naočkovat, nechám vás zavřít a píchnu vám vakcínu do zadku,“ hrozil Duterte a připojil: „Když nebude souhlasit s očkováním, opusťte Filipíny. Jeďte do Indie nebo někam, když chcete. Nebo do Ameriky.“

Očkování ve Filipínách oficiálně nadále zůstává dobrovolné, prezident však veřejně obvinil ty, kteří vakcinaci podstoupit nechtějí, z rozšiřování viru ve společnosti a označil je tak za zodpovědné za rostoucí počty nakažených. Protiřečí si s resortem zdravotnictví, který povinnost očkování odmítá.

Ministr spravedlnosti Menardo Guevarra potvrdil, že v zákonících neexistuje žádné nařízení, které by místním ukládalo povinnost se dostavit k očkování. „Věřím, že prezident pouze použil silná slova, aby zdůraznil, že je potřeba se nechat naočkovat a co nejdříve dosáhnout kolektivní imunity,“ hájil prezidenta Guevarra.

Ochota naočkovat se je na Filipínách nízká

Dutertovy výroky se obzvlášť nelíbily právníkovi Edremu Olalia, který konstatoval, že není legálně možné zatknout někoho, kdo zjevně nespáchal žádný trestný čin. Není to ale poprvé, co byla Dutertova vláda hlasitě kritizována za přístup k boji s covidem. Z nedostatku vakcín vinil prezident Západ, který si podle něj hromadí vakcíny pro sebe a chudší země nechává zaostávat. Úředníci zase shazují vinu na špatnou distribuci.

Ochota nechat se očkovat je v zemi poměrně nízká. Města zkoušela v rámci kampaně za vakcinaci nabízet jídlo nebo slevy v obchodech, volají však po západních vakcínách. Vláda objednala zatím 113 milionů dávek očkování - většinu (26 milionů) od čínské společnosti Sinovac, 10 milionů ruského Sputniku V, 20 milionů dávek od Moderny a 17 milionů od AstraZeneky.

Dosud se v zemi nechalo očkovat přes osm milionů lidí, dokončené očkování mají však pouhé dva miliony. Do konce roku má vláda v plánu podat alespoň jednu dávku vakcíny 70 milionům lidí z celkové 110milionové populace. Země od propuknutí pandemie zaznamenala více než 1,3 milionu nakažených, nemoci covid-19 podlehlo 23 928 lidí.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zada ( 23. června 2021 12:19 )

většina lidí totiž nevěří, že si tihle všichni "bafuňáři" světa dali vakcinaci sami sobě, i když to demostrativně pro "média" udělali. Známe svoje lidi, že?

zada ( 23. června 2021 12:16 )

Jak přibývá "čas",ochota naočkovat se ji nízká téměř všude . Ale nespokojenost lidu světa, že by vakcinace měla být povinná je tak silné, že si to vlády nedovolí. Zřejmě by je to stálo více než teď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa