Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko platí 250 tisíc hackerovi kvůli chybě exministra Pelikána. Nikulin sedí v USA a chce víc

Autor: Tomáš Vašek, ČTK - 
13. května 2021
23:00

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo Rusovi Jevgeniji Nikulinovi čtvrt milionu korun v souvislosti s jeho vydáním do USA. Také se mu omluvilo. Vyplynulo to ze čtvrtečního jednání u soudu, který se začal zabývat Nikulinovým nárokem na náhradu nemajetkové újmy za nezákonné rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). To mělo spočívat v tom, že o Rusově vydání do USA někdejší šéf spravedlnosti rozhodl předčasně, neboť se české soudy ještě zabývaly jeho stížností proti odmítnutí poskytnout Rusovi humanitární azyl.

Nikulin, který po Česku žádá dalších 1,25 milionu korun, byl loni v kalifornském San Francisku odsouzen za hackerství k sedmi letům a čtyřem měsícům vězení. Hrozilo mu přitom odnětí svobody až na 30 let.

Soudci Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek začali projednávat žalobu Rusa Jevgenije Nikulina na český stát. Muž, kterého zadržela česká policie na základě amerického zatykače v říjnu 2016 v Praze, žádá po ministerstvu spravedlnosti celkem 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím – tím mělo být jeho vydání do USA v březnu 2018.

Nikulina zatkli Češi ve spolupráci s FBI v Praze 5. října 2016 Nikulina zatkli Češi ve spolupráci s FBI v Praze 5. října 2016 | Reprofoto Události ČT

O hackera žádalo Rusko i Spojené státy

O svého státního příslušníka měla zájem i Ruská federace. Pražský městský soud tehdy rozhodl, že vydání Nikulina je přípustné do Spojených států i do Ruska. Poslední slovo měl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který hackera nakonec „posadil“ na letadlo do zámoří. Ústavní soud v dubnu 2019 ale konstatoval, že bývalý šéf resortu Pelikán při vydání do USA porušil Nikulinova práva.

Jevgenij Nikulin skončil ve vazbě v říjnu roku 2016 kvůli podezření, že spáchal hackerské útoky na cíle ve Spojených státech. Čeští policisté ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) muže zadrželi v hotelu v centru Prahy. Moskva okamžitě informovala, že bude požadovat jeho vydání do Ruska.

Ministerstvo zahraničí i velvyslanectví v Praze aktivně pracují s českými úřady, aby nedopustily vydání ruského občana do USA. Příslušné kroky byly podniknuty diplomatickými kanály,“ řekla tehdy podle agentury Interfax mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Dodala, že Nikulinovo zatčení ukazuje, že Washington pokračuje v honu na Rusy po celém světě.

Video  Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Rus měl ukrást data z více než 117 milionů účtů

Na Nikulina byl tehdy vydán zatykač mezinárodní policejní organizace Interpol. V roce 2012 se měl podílet na masivních útocích na profesní sociální síť LinkedIn. Napadnout měl i počítače firem Dropbox a Formsping (později Spring.me). Obžaloba vedená z americké Kalifornie Rusa vinila ve třech bodech z počítačových vniknutí, dvou případech úmyslného přenosu informací, kódů nebo příkazů, které způsobily škody chráněnému zařízení, ve dvou bodech z násilné krádeže identity, z obchodu s neautorizovaným přístupem k zařízení a spiknutí. Nikulin měl ukrást data z více než 117 milionů účtů.

V listopadu se českým orgánům ozvalo americké velvyslanectví, které požádalo o Nikulinovo vydání do Spojených států amerických. Ve stejný den ministerstvo spravedlnosti obdrželo také žádost Moskvy o vydání muže do Ruska. To na něj vydalo zatykač kvůli „internetové krádeži“ 3450 dolarů (tehdy zhruba 88 tisíc korun), kterou měl spáchat v roce 2009.

Právníci se přeli o možnou výši trestu

Čeští žalobci Městského státního zastupitelství v Praze v dubnu 2017 rozhodli, že vydání je přístupné do obou států. To o měsíc později potvrdil i pražský městský soud. Nikulin proti verdiktu o přípustnosti vydání do USA podal stížnost, což o den později učinil i v případě extradice do Ruska.

Rus však se svou stížností neuspěl. V listopadu 2017 přípustnost jeho vydání do USA potvrdil i pražský vrchní soud. Právní zástupce obžalovaného Michal Sadílek přišel s tvrzením, že Nikulinovi hrozí ve Spojených státech až 54 let vězení. Žalobkyně Marcela Kratochvílová uvedla, že ruský hacker může v zámoří dostat nejvýše 12 až 14 roků.

Do hry vstoupil Zeman i šéf americké sněmovny

Rok 2018 byl pro Nikulina klíčový. České soudy sice v lednu odmítly jeho ústavní stížnost proti vazbě, kterou měl podpořit článek ruského listu Izvestija upozorňující na udajně vážné zhoršení Nikulinova zdravotního stavu v pankrácké věznici, už v únoru se ale objevily zprávy o tom, že za jeho vydání do Ruska oroduje český prezident Miloš Zeman. Tomu měla napsal dopis s žádostí o pomoc při osvobození svého syna Nikulinova matka.

Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) navíc uvedl, že Zeman od začátku roku už dvakrát žádal o vydání muže do jeho rodného Ruska a nikoli směrem na západ. V únoru podle agentury TASS Nikulin také podal v pořadí druhou ústavní stížnost proti vydání do USA. Zažaloval rovněž rozhodnutí, jímž mu české ministerstvo vnitra odepřelo „humanitární azyl“. To se později ukázalo jako klíčové rozhodnutí.

13. března český Ústavní soud rozhodl o odložení vykonatelnosti soudního usnesení, které potvrzovalo přípustnost Nikulinova vydání. Do rozhodnutí ústavních soudců o jeho stížnosti tak nebylo možné Rusa kamkoli vydat. Verdikt následoval za 14 dní.

Ústavní soud rozhodl o Nikulinově stížnosti jako o zjevně neopodstatněné. Ve stejný den, 27. března 2018, pronesl v Poslanecké sněmovně České republiky projev předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který byl na návštěvě Česka. Po své řeči novinářům České televize sdělil, že věří ve vydání Nikulina Spojeným státům.

Verdikt kalifornského soudu: 7 let a 4 měsíce

K tomu došlo o tři dny později, 30. března 2018. Letadlo s ním v noci odletělo z Prahy do Manassasu nedaleko Washingtonu. Česká justice ale v té době ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na humanitární azyl. Ústavní soud se proto následně Rusa zastal, a to přesto, že muž nakonec azyl nezískal. Konstatoval, že ministr Pelikán, který dal příkaz k extradici Nikulina do USA, porušil práva obviněného.

V září 2020 americký soud v San Francisku odsoudil ruského hackera k trestu odnětí svobody v trvání sedmi let a čtyř měsíců. Podle amerického ministerstva spravedlnosti přitom Nikulinovi hrozilo až 30 let vězení – po deseti letech za prodej ukradených dat o účtech a instalování malwaru na chráněné počítače a po pěti letech za spiknutí a počítačové útoky. Ve hře byl také povinný dvouletý trest vězení za krádež identity.

Advokát: Nikulin má trauma

Částku 250 000 korun, kterou za porušení jeho práv ministerstvo Nikulinovi loni v říjnu vyplatilo, označil ve čtvrtek Rusův advokát Martin Sadílek za neúměrně nízkou. „Advokát ho (Nikulina) ujistil, že pan ministr nemůže učinit rozhodnutí, které ve finále skutečně učinil. Akt deportace Nikulin považoval ve své podstatě za únos a za zradu svého advokáta,“ popsal u Obvodního soudu pro Prahu 2. Klient podle něj ztratil důvěru v soudní systém i své právní zástupce, což velmi negativně ovlivnilo způsob jeho obhajoby v USA.

Sadílek poukázal také na to, že podle znaleckého posudku zadaného Nikulinovými obhájci v USA trpí Rus posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). „Domnívám se, že vznikla v přímé souvislosti s nezákonným aktem pana ministra spravedlnosti,“ podotkl. Zdravotní posudky ze Spojených států chce v aktuálním řízení navrhnout jako důkaz.

Soud bude pokračovat v srpnu

Stát další peníze platit odmítá. Zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ve čtvrtek u soudu řekl, že Nikulinova žádost o azyl byla účelová a neměla reálnou šanci na úspěch. „Mezinárodní ochranu lze poskytnout pouze ve vztahu ke státu původu žadatele, tedy v tomto případě k Rusku, nikoliv k USA,“ upozornil. Ústavní soud podle něj Pelikánovo rozhodnutí zrušil v podstatě z formálních důvodů a zdůraznil tehdy, že nijak nepředjímá, zda má Nikulin skutečně dostat odškodnění.

Obvodní soud bude v jednání pokračovat 19. srpna, a to prováděním důkazů. Soudkyně Lucie Šenková předeslala, že vedle rozsahu způsobené nemajetkové újmy bude zkoumat také to, zda by dopady vydání na Nikulina byly jiné, pokud by ministr Pelikán vyčkal na definitivní rozhodnutí o azylu.

LuCo ( 14. května 2021 17:40 )

Nebyl náhodou Nikulin mezi těmi špiony ve Vrběticích? Důvodné podezření se přímo nabízí....A věch 250 000 chtějme vrátit od Putina!

vseznalek ( 14. května 2021 13:42 )

Pan Nikulin mi muze byt ukradenej ale nepotrestana svevole pana advokata potazmo minystra kterou zaplatime vsichni mne teda dost stve!!!!

Uživatel_5343610 ( 14. května 2021 11:18 )

Měl dostat těch 30 let.!!!

illyria ( 14. května 2021 00:51 )

Měl by mu to zaplatit exministr Pelikán... Je to právník a MUSEL vědět, že koná nezákonně...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa