Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dozvuky hradní piety za oběti covidu: 130 tisíc a 420 kilo plastu! Proč? Donutil nás vítr, zní z Hradu

Autor: Jakub Tomek, pom - 
12. května 2021
05:00

Pijeta! Škodolibý výraz, jenž jedním slovem shrnuje ohlasy na pondělní pietní akci za oběti covidu, kterou na Pražském hradě uspořádala prezidentská kancelář. 30 tisíc svíček, za něž Hrad zaplatil celkem 130 tisíc, se totiž na nádvořích rozhořelo v plastových kelímcích na pití a kritika pršela ze všech stran.

Sto třicet tisíc korun. Za tolik podle registru smluv Správa pražského hradu necelých třicet tisíc svíček nakoupila. Každá pak ale ještě navíc spočinula v kelímku na pivo. Při váze cca 14 gramů za kus vzalo za své 420 kilogramů plastu, takže nepřekvapí, že mezi prvními se ozvali zástupci organizace Greenpeace. „Přijde nám to neuctivé k pozůstalým i k přírodě,“ reagovali na twitteru.

Lidé vzápětí začali poukazovat na to, že se nádoby začaly žárem kroutit a kde koho napadla parafráze na známou hlášku z kultovního filmu Pelíšky „Kde asi udělali soudruzi z Hradu chybu?“ Půllitry prý ale byly zmačkané záměrně. „Tohle není zdeformované horkem, ale na části nádvoří to foukalo a někteří se snažili takto chránit svíčku, aby nezhasla,“ vysvětloval šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Důstojné a jímavé

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka měla akce ale dojemnou atmosféru. „Dezinformační média zkritizují pietu na základě jedné fotografie. A pak máte realitu, která byla důstojná a jímavá,“ napsal Blesku. A že se mohl plast žárem zkroutit a porušit dlažbu? „Co se týká památkové ochrany, byla samozřejmě zvolena šetrná varianta, aby ze svíček neskapával vosk, což byl zásadní požadavek. To se také povedlo,“ řekl Blesku Vít Novák z tiskového oddělení Hradu.

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

Podle památkářů bylo také vše v pořádku. „Akci organizovala Kancelář prezidenta republiky, jejíž součástí je také Odbor památkové péče. Akce byla důstojná a odpovídala charakteru místa,“ napsal Blesku šéf odboru památkové péče Hradu Petr Kroupa. Během včerejšího odpoledne pak uklízecí čety dlažbu na nádvoří čistili od 30 tisíc lepících pásek, na nichž »svícny« stály.

Správa Pražského hradu: Donutil nás vítr

Varování před silným větrem přimělo organizátory umístit svíčky do plastových kelímků. A proč zrovna do nich? „Zvažovala se také varianta sklenic či víček na svíčky, ovšem jako jediná časově i finančně dostupná eventualita se ukázaly právě plastové kelímky. Riziku roztavení jsme předešli zakoupením svíček, které hoří až 15 hodin, čímž jsme riziko úplného prohoření, vzhledem k délce konání akce (cca 5 hodin), výrazně snížili,“ odpověděl Blesku mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor na dotaz, proč Hrad použil právě kelímky na pivo.

Podle některých kritiků kvůli tomu byla hradní pieta nevkusná a neekologická. Poukazovali i na fakt, že od července se jednorázové plastové nádobí nebude moct dostávat na evropský trh a obchodníci budou mít rok na to, aby vyprodali své zásoby jak kelímků, ale také třeba brček či jednorázových příborů.

Kopanec do vlády a Babiše?

Zajímavostí byla v pondělí i slova prezidenta Miloše Zemana (76), který spolu s manželkou Ivanou (56) a dcerou Kateřinou (27) zapálili svíčky jako první. Ten totiž celou dobu pandemie stál za vládou a někdy chaotické kroky kabinetu premiéra Andreje Babiše (66, ANO) nijak zvlášť nekritizoval. V pondělí si ale rýpnul a zkritizoval především předčasné rozvolňování. „Musím říci, že za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení předčasně rozvolňovat a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila. Věřím, že jsme si z toho všichni vzali ponaučení,” řekl na začátku piety.

Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. | ČTK / Říhová Michaela

Ve Švýcarsku to šlo bez plastu

Bez zbytečných plastů podobnou pietní akci uspořádali ve švýcarském Bernu koncem února. Tam tehdy za zemřelé na covid zapálili 9 200 svíček. A jednoduše byly položeny na dlažbě. Švýcaři takto rozsvěceli plamínky od začátku pandemie již po třetí. Hradu se ale někteří lidé zastali. „Kdyby dal 30 tisíc svíček do kelímků od piva Havel, všem by nám to přišlo roztomilý. Prosím kritizujme Zemana za to špatný, co dělá, ne za takovéto ptákoviny,“ komentoval na sociálních sítích Daniel Hůle z humanitární organizace Člověk v tísni.

kupredu-leva ( 12. května 2021 17:20 )

Urážíš pablby!

jelenovi ( 12. května 2021 14:01 )

Tak to bud sam kecas, anebo ses bezdak zijici v kanale - podle poctu potvrzenych je jisty ze kazdej zna nekoho kdo mel potvrzenej pozitivni test. Stejne tak ze nenosis rousku...do obchodu by te bez ni nikdo nepustil, takze kecas, nebo vybiras zbytky jidla z popelnic

Jolanda ( 12. května 2021 13:02 )

Přesně tak, reakce normálních lidí je uctít oběti covidu a ne ty mrtvé zneužívat k politickému boji a ve stylu, čím více mrtvých tím lépe!! Ubohé a podlé kritizování! Kritici pietního aktu zneuctívají tyto oběti!

stop-lharum ( 12. května 2021 12:43 )

Ten kdo se vysmívá svíčkám a pietnímu místu na Hradě a prezidentovi se vysmívá obětem covidu!!! To je ukázka bezohlednosti závistivých podlých pomlouvačů, kteří jdou i přes mrtvoly!

holahej ( 12. května 2021 12:16 )

Blázníš, bez špetku soucitu a arogantně jednala opozice, nevěděla jestli má kritizovat příliš či málo opatření a podrývala vládu i prezidenta. Opozice má na rukou nejvíc krve obětí covidu, někteří hulváti dokonce pandemii popírali a naváděli k demonstracím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa