Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Covidové hrůzy v Indii jsou strašákem i pro další ohrožené země. Egypt přiznal obavy

Autor: ČTK - 
9. května 2021
11:20

Řada zemí světa, které bojují s rostoucím počtem případů nákazy koronavirem, v obavách hledí na katastrofu, jež teď ničí Indii. Tyto země přitom čelí podobným rizikům - mají velké množství obyvatel, kteří často nedodržují opatření proti šíření viru, a křehký zdravotnický systém, píše agentura AP.

V egyptském governorátu Suhág, který se táhne podél řeky Nil, jsou nemocnice zaplaveny pacienty s nemocí covid-19. Oblast je jedním z ohnisek třetí vlny epidemie v Egyptě a experti varují, že by se místní zdravotnický systém mohl zhroutit. „Odhaduji, že v Suhágu není rodina, která by neměla nějaký případ koronaviru,“ říká Mahmúd Fahmí Mansúr, šéf místního svazu lékařů.

Egyptská vláda po dlouhém zdráhání ve středu oznámila nejpřísnější omezení za poslední měsíce. Kavárny, restaurace, obchody a nákupní střediska musí zavírat ve 21 hodin, zakázána byla velká shromáždění. Parky a pláže nebudou o muslimském svátku Íd al-fitr, který přichází po skončení postního měsíce ramadánu, přístupné.

Indické nemocnice nezvládají nápor pacientů

Egypt přitom zdaleka není jediný, kde počet infekcí stoupá. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že za poslední dva týdny bylo ve světě zaznamenáno víc případů než za prvních šest měsíců pandemie. Většina nových nákaz připadá na Indii a Brazílii, složitá situace ale vládne i ve spoustě dalších zemí světa, dodal šéf WHO.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Indie byla zasažena ničivou vlnou epidemie krátce poté, co se její premiér Naréndra Módí chlubil, že se zemi podařilo nemoc porazit. Během března a dubna se počet nových případů a úmrtí ztřicetinásobil. Nemocnice nezvládají nápor pacientů, chybějí lůžka i kyslík.

Desítky zoufalých lidí shánějí plicní ventilátory

Bohatší země, kde očkování postupuje rychlým tempem, koronavirová opatření teď postupně uvolňují. V zemích, kde je vakcinace pomalá či minimální, jsou vyhlídky pochmurnější. V 82milionovém Turecku od začátku března rostl počet případů tak, až v jednom dni dosáhl rekordních více než 60 000. Vláda 29. dubna vyhlásila třítýdenní lockdown, řadě sektorů ale udělila výjimku, takže miliony lidí nadále chodí do práce. Bilance klesla, ale lékařští experti žádají, aby byly všechny služby s výjimkou těch nejnutnějších uzavřeny na dalších 28 dní.

V Egyptě, který má 100 milionů obyvatel, registrují nyní více než 1000 nových případů za den, podle expertů je ale tento údaj silně podhodnocený. Jakých rozměrů může epidemie v zemi, kde většina lidí žije v hustě obydlených městech podél Nilu, dosáhnout, je těžké odhadovat.

Mustafá Sálim, který pracuje v Suhágu jako právník, uvedl, že mu volají desítky zoufalých lidí, kteří shánějí plicní ventilátory či lůžka na jednotkách intenzivní péče.

Nošení roušek a odstupy se v Egyptě dodržují zřídka

Když minulý měsíc onemocněl 50letý farmář Ismáíl Abdalláh, rodina ho urychleně převezla na kliniku, kde bez testování stanovili jeho diagnózu - zápal plic. O dva dny později začal mít otec sedmi dětí potíže s dýcháním. Nemocnice potvrdila, že se nakazil koronavirem, a tak se rodina snažila zajistit mu lůžko na JIP. V neplaceném křídle nemocnice žádná místa nebyla, proto příbuzní sháněli lůžko v placeném křídle. Po dvou týdnech Abdalláh zemřel.

Podle zdravotnických představitelů stojí za novou vlnou epidemie ignorování preventivních opatření. Nošení roušek a společenské odstupy se v Egyptě dodržují zřídka. Dál jsou pořádány svatby a pohřby a na tržištích se tlačí davy lidí. V historickém centru Káhiry se po celý postní měsíc ramadán společně modlí věřící.

Koronavirus v Egyptě (7. 5. 2021) Koronavirus v Egyptě (7. 5. 2021) | Reuters

Problém v JAR

Také v hustě osídleném palestinském Pásmu Gazy, kde žijí dva miliony lidí, rychle roste počet případů nákazy koronavirem. V březnu a dubnu přesahovaly přírůstky 1000 případů za den, což je číslo, jehož Pásmo Gazy dříve dosahovalo za týden. Nemocnice v Pásmu Gazy jsou na hranici svých možností, varovala tento týden mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne, nechalo na začátku ramadánu uzavřít mešity a restaurace a vyhlásilo noční zákaz vycházení, na posledních deset dní postního měsíce ale tato omezení zrušilo.

Představitelé v Jihoafrické republice, která má zdaleka nejvíc případů a úmrtí na africkém kontinentu, varovali před novou vlnou nákazy s blížící se zimou na jižní polokouli. S třetí vlnou epidemie se potýká také Pákistán, kde - podobně jako v Indii - vláda zatím váhá s vyhlášením přísné uzávěry. Přírůstky se ve 200milionovém Pákistánu zatím pohybují kolem 6000 nakažených denně; v Indii s více než 1,3 miliardy lidí přibylo za posledních 24 hodin 414 188 infekcí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa