S panovnicí Británie si není radno zahrávat a její slovo je svaté. O tom se v posledním roce a půl přesvědčili zejména vévodové ze Sussexu Harry a Meghan Markleová (39), kteří zkraje 2020 oznámili odloučení od rodiny a o pár měsíců později se pakovali do Kalifornie.

S takovým rozhodnutím přicházejí drsné následky; odstřižení od královské peněženky, ztráta čtyřiadvacetihodinové stráže, nebo, jak Harry s překvapením na ústech zjistil, zbavení všech vojenských hodností. A ač ho to velmi mrzelo, netušil, jak mu tento důsledek svobody pošlape image. Na pohřeb milovaného dědečka si totiž podle tvrzení listu Daily Mail nebude moct vzít vojenskou uniformu.

Alžběta před několika měsíci svého vnuka zbavila role velícího kapitána námořní pěchoty britských ozbrojených sil Royal Marines, již v roce 2019 převzal od zesnulého prince Philipa, a titulů čestného leteckého velitele britského Královského letectva v Suffolku a vrchního důstojníka malých plavidel u královského námořnictva. Podle královny totiž není možné, aby se vévodové svým odchodem vzdali jenom některých pracovních povinností a jiné si stále udržovali. Buď všechno, nebo nic.

K bratrovi Williamovi (38) a otci Charlesovi (71) ověnčenými medailemi za zásluhy se tak připojí v obyčejném obleku. Naštěstí – či spíše naneštěstí vzhledem k pověsti jedince – nebude jediný muž bez uniformy. Oblek si pravděpodobně vezme také Philipův syn princ Andrew (61), který se kvůli sexuálním skandálům už více než dva roky drží v ústraní.

VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

Fotogalerie
95 fotografií