Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Berlusconiho bunga bunga, Johnsonova partygate, lockdownové orgie… Nejen Jurečka si zavařil mejdanem

  • Autor: Politico,mav - 
    12. 1. 2024
    05:00

    Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) čelí silné kritice kvůli večírku jeho ministerstva práce, který neukončil ani po zprávách o masakru na Filozofické fakultě. Zvažuje prý rezignaci. Nebyl by na světě první, nevhodné mejdany stály křeslo i jiné politiky. Kdo měl v posledních letech nejdivočejší a nejskandálnější politické večírky? zkoumá server Politico.

  • 1.Silvestr se vymkl kontrole

    Nejnovější příklad přišel z Itálie, z městečka Rosazza v regionu Piemont, kde se silvestrovský večírek změnil v politickou noční můru pravicového uskupení Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové. Během bujarých oslav vystřelila zbraň krajně pravicového poslance Emanueleho Pozzola a zranila na noze bodyguarda náměstka ministra vnitra.

    Pozzolo přiznal, že zbraň patřila jemu, ale tvrdil, že z ní nevystřelil. Tato verze přesvědčila jen málokoho, zejména když se poslanec odvolával na poslaneckou imunitu a odmítl se podrobit testu na zjištění stop střelného prachu.

    Incident vyvolal pobouření nejen proti Pozzolovi, ale také proti Meloniové a její straně, přičemž opozice vyzvala premiérku, aby zakročila. Ta tak učinila: Ve čtvrtek novinářům řekla, že Pozzola kvůli této epizodě odvolává z funkce.

  • 2.Berlusconiho „bunga bunga“

    Tento seznam by samozřejmě nebyl úplný bez nejslavnějšího politického hulvátství, rovněž z Itálie. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi (†86) se za svého života zapletl do řady skandálů a kontroverzí, jeho oplzlé sexuální večírky „bunga bunga“ v jeho vile Arcore nedaleko Milána patřily k těm nejznámějším.

    Tyto večírky vyšly najevo v roce 2010, kdy tehdejší premiér zavolal policii a žádal o propuštění sedmnáctileté Maročanky Karimy el-Mahrougové, která byla v Miláně zatčena pro podezření z krádeže šperků. Vyšlo najevo, že se jedná o břišní tanečnici a podezřelou sexuální pracovnici, která tvrdila, že od Berlusconiho dostala 10 000 dolarů. Berlusconi byl původně shledán vinným z toho, že nezletilé el-Mahrougové platil za sexuální služby, ale po odvolání byl rozsudek zrušen.

    Za humor naopak politický a mediální magnát označil své prohlášení, že když fotbalisté jeho klubu Monza porazí některé velké rivaly, objedná jim „autobus děvek“, psalo Politico.

    Video  Nahá aktivistka jako u Zemana: „Tvůj čas vypršel," křičela na Berlusconiho  - reuters
    Video se připravuje ...
  • 3.„Partygate“ Borise Johnsona

    Po celý rok 2020 a 2021 byla většina Evropy včetně Británie pod přísným lockdownem se zákazem shromažďování v rámci boje proti pandemii koronaviru. Tato omezení však nezabránila lidem v kancelářích na Downing Street, aby se tajně dostali do varu a několikrát porušili pravidla pořádáním nezákonných shromáždění ve vládní budově.

    Seznam zahrnoval mimo jiné narozeninovou oslavu tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona, zahradní setkání „přineste si vlastní alkohol“, vánoční večírky a dva večírky zaměstnanců v předvečer pohřbu prince Philipa (†99). Tyto aféry ještě Johnson ustál, vaz mu srazil až o půl roku později skandál Chrise Pinchera, kterého Johnson jmenoval do důležité stranické funkce v parlamentu, třebaže si byl vědom, že se dopouštěl sexuálního obtěžování. Partygate skončila padesátkou pokut, platit měli Johnson i jeho tehdejší ministr financí, nyní premiér Rishi Sunak.

    Boris Johnson a partygate: Premiér hýřil za lockdownu s kolegy  (19. 6. 2020). Boris Johnson a partygate: Premiér hýřil za lockdownu s kolegy (19. 6. 2020). | No. 10

  • 4.Maďarovy orgie

    Covidový lockdown odhalil skutečně divokou stránku některých politiků. V roce 2020 se maďarský poslanec Evropského parlamentu József Szájer, vysoce postavený člen Orbánovy pravicové vládnoucí strany Fidesz, dostal do horké vody, když byl v Bruselu přistižen na večírku popírajícím lockdown.

    Podle belgických médií policie na shromáždění našla 25 nahých mužů; Szájer byl přistižen, jak se snaží utéct s batohem plným drog, uvedla prokuratura. Szájerova strana je známá svými konzervativními názory na LGBTQ+; incident vyvolal obrovský skandál a europoslanec nakonec odstoupil.

  • 5.Belgický čurogate

    Ne všechny zhýralé politické mejdany se dostávají na titulní strany kvůli zbraním, drogám nebo sexuálním pracovnicím. V některých případech jsou lidé přistiženi při močení... na nesprávném místě.

    Přesně to se stalo loni na oslavě 50. narozenin tehdejšího belgického ministra spravedlnosti Vincenta Van Quickenborna. Tři ministrovy hosty zachytily bezpečnostní kamery, kterak močí na policejní dodávky zaparkované u ministrova domu kvůli jeho ochraně.

    Van Quickenborne trval na tom, že nevěděl, co jeho hosté policejním dodávkám udělali. Jenže záběry sdílené na internetu ukazují, jak ministr kolem čtvrté hodiny ráno vyšel s někým dalším ven, postavil se na chodník, opřel se a udělal charakteristické gesto, které si mnozí vyložili jako „předstírání močení“.

    Vincent Van Quickenborne, belgický ministr spravedlnosti v letech 2020-2023. Vincent Van Quickenborne, belgický ministr spravedlnosti v letech 2020-2023. | International Maritime Organization (CC BY 2.0)

  • 6.Král večírků málem prezidentem

    Dominique Strauss-Kahn byl významnou osobností francouzské politiky, než bývalý ministr financí a bývalý výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu upadl v roce 2011 v nemilost poté, co byl obviněn ze sexuálního napadení. Obvinění byla nakonec stažena, ale Strauss-Kahn se později znovu dostal do problémů se zákonem, když byl obviněn z pořádání sexuálních večírků se sexuálními pracovnicemi.

    Strauss-Kahn popřel, že by věděl, že ženy, které se večírků účastnily, byly sexuální pracovnice, a prohlásil, že jeho večírkové zvyky byly značně přehnané vzhledem k tomu, že se za tři roky zúčastnil pouze 12 sexuálních večírků. Obvinění byl zproštěn, uzavírá Politico. Skandál ho ovšem možná stál kariérní vrchol – mínil kandidovat v prezidentských volbách 2012 a průzkumy ho viděly jako favorita.

    Strauss-Kahn obvinění odmítá stejně jako v případě předešlých sexuálních skandálů Strauss-Kahn obvinění odmítá stejně jako v případě předešlých sexuálních skandálů | Reuters

bleskovka ( 12. ledna 2024 06:39 )

Topolánek je ovšem jednička. 😁

Zobrazit celou diskusi