Ačkoli venku sněžilo, pan Chodera prošel svá místa a kačenku, která má mezi houbaři pověst lahůdky, skutečně našel. A hned se vrhl na přípravu toustů. „Kačenky jsem očistil a nakrájel na proužky. V pánvi jsem je restoval na másle, do vyvaření vody. Osolil, opepřil, přidal pažitkou a vejce. A dobrota byla hotová,“ popsal pro Blesk.cz.

O tom, že ceněná houbička, která vzhledem připomíná mozek, může způsobovat alergii, jako zkušený houbař ví. „Naštěstí se mě to netýká,“ dodává.

Jinou zkušenost má známý mykolog Jaroslav Malý. „On to málokdo ví, ale kačenka česká způsobuje velmi nepříjemné alergie. Mohu to potvrdit i osobně, je to jediná houba, kterou nemohu jíst,“ vysvětlil pro Blesk.cz mykolog.

Mykolog: Účinky se stupňují

Kačenka je zrádná v tom, že pokud jste na ni alergičtí, s každou další konzumací se její účinky násobí. „První rok jsem kačenky snědl, bylo mi těžko, ale nedal jsem si to do souvislostí. Za rok jsem je měl znovu a bylo mi ještě hůř, ale pořád mě nenapadlo, že by to mohlo mít nějakou souvislost. A když jsem to jedl potom třetí rok, tak to už mi bylo opravdu hodně špatně,“ popisuje Malý.

Stupňující se těžké žaludeční potíže se projevují úporným zvracením a průjmy. „Jeden z kolegů myslel, že vyzvrací střeva. A jen já osobně znám sedm lidí, kteří jsou na kačenku alergičtí. Není to sice tak časté, jako třeba alergie po bedlách červenajících, ale těch případů také není málo,“ popisuje.

Prodej zakázán

To je i důvod, proč se kačenka česká vůbec nesmí sbírat k prodeji a následně prodávat. „Nevím přesně, proč jsou na ni někteří lidé alergičtí, ale možná je to tím, že obsahuje koprin, což je látka, kterou najdeme i v hnojníku inkoustovém. Po hnojníku ze z tohoto důvodu rozhodně nesmí pít alkohol,“ upřesňuje.

Vůně po spermatu

A jak poznat, jestli je člověk na tuto houbu alergický? Mykolog Malý radí dodržovat jednoduché pravidlo. „Kačenka má takový zvláštní, spermatický pach. Mně osobně nevoní a stejně tak dalším kolegům. Takže to, jak reagujete na její vůni, je varování, že by k alergii případně mohlo dojít,“ radí odborník.

Na jedné lokalitě tato jarní houba roste zhruba dva týdny, pak zase až za rok. Jinak se s kačenkou můžete setkat zhruba do konce dubna.

„Aktuální chladné počasí její růst zpomalí, a pokud teploty klesnou do mínusu, už bych kačenku,  která prošla mrazem, nesbíral. Některým houbám teploty pod nulou nevadí, kačenka česká k nim ale nepatří,“ uzavírá.

Pokud chcete vědět, které houby aktuálně rostou, podívejte se ZDE.

Fotogalerie
10 fotografií

Rostou houby nejvíce při úplňku? Mohou se sbírat houby, které okousala zvěř, a tím pádem se dá věřit, že jsou jedlé? Tyhle a další mýty vyvrací mykolog Michal Mikšík.