Riziko číhá v potravinách
V létě, kdy jsou teploty příznivé pro množení mikrobů, je důležité správné skladování potravin. Nejvíc rizikové jsou přímo konzumované potraviny. Ty musí být uchovávány v chladničce, odděleně od syrových potravin. Teplota v celém prostoru chladničky by neměla přesáhnout 5 °C! Pokud jsou potraviny nesprávně skladovány, namnoží se v nich bakterie způsobující střevní onemocnění.
Léčba lehčích střevních potíží a průjmu
✔ vypijte dostatek tekutin (nevhodné jsou džusy)
✔ nasaďte netučnou dietu
✔ užijte protiprůjmový lék
✔ pokud potíže do dvou dnů neodeznějí nebo jsou úporné, vyhledejte lékaře
Co hrozí?
Norovirus – »španělská« nákaza
● Příznaky: silné zvracení, nevolnost a průjem, bolest žaludku, břicha, bolest končetin a horečka; u většiny lidí se příznaky objeví 12 až 48 hodin po nákaze a trvají až tři dny
● Zdroj nákazy: kontakt s infikovanou osobou, konzumace intoxikované potravy nebo vody a dotyk kontaminovaných povrchů a následný styk úst s rukou
● Léčba: proti tomuto viru neexistuje žádný specifický lék a lékaři doporučují pít hodně tekutin, aby nedošlo k dehydrataci
Kampylobakterióza
● Příznaky: bolesti hlavy a svalů, horečka, křeče v břiše a průjem
● Zdroj nákazy: kontaminované potraviny typu »fast food«, špatně ugrilovaná kuřata
Covid jako dovolenkový „suvenýr“: Češi přivezli už stovky nákaz. Léčba za hranicemi stojí i 500 tisíc
Bacilární úplavice (shigelóza)
● Příznaky: horečka, křečovité bolesti břicha a průjmy, dehydratace
● je to typická »nemoc špinavých rukou«, často se vyskytuje v kolektivech, kde se obtížně dodržují základní hygienická pravidla
● Zdroj nákazy: nakažený člověk, voda, mouchy
Salmonelóza
● Příznaky: nevolnost, bolesti hlavy, horečka, zvracení a průjem
● Zdroj nákazy: syrová a polosyrová vejce, zmrzlina, maso a masné výrobky
Stafylokoková enterotoxikóza
● Příznaky: křeče v břiše, zvracení a vodnaté průjmy
● Zdroj nákazy: špatně skladované a pozdě konzumované potraviny
Jak se střevním problémům bránit?
*Myjte si co nejčastěji ruce, především před jídlem, po jízdě v hromadné dopravě a samozřejmě po toaletě
*Dejte přednost tepelně upravené stravě
*V zahraničí pijte jen balenou vodu
*Ovoce a zeleninu pořádně omyjte nebo oloupejte
*Vyhněte se jídlu »na ulici«
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem? Videohub