Přede dvěma lety se Praha 7 přihlásila k celosvětové iniciativě a vyhlásila tzv. stav klimatické nouze. Města a obce se tím zavazují pracovat na boji proti globálnímu oteplování a mimo jiné také na zlepšení stavu ovzduší. Radnice chce teď pomocí nové měřící stanice mapovat koncentraci škodlivin ve vzduchu po celé městské části. Aktuální hodnoty mohou lidé vidět na internetu.

Když městská část pod vedením starosty Jana Čižinského (Praha 7 Sobě) stav klimatické nouze vyhlašovala, upozorňovala na to, že vykazuje významné znaky tepelného ostrova v rámci celého města a další oteplování a sucho na ni může mít neblahé dopady. „Nikdo nemůžeme udělat chybu, když se budeme k životnímu prostředí chovat ohleduplněji,“ vyzýval občany starosta.

Radnice se také zavazovala k tomu, že bude věnovat pozornost právě kvalitě ovzduší, na které má velký vliv hlavně doprava a průmysl. K podrobnému zkoumání stavu má sloužit nová měřící stanice.

Bude se měřit u škol a hřišť

Znečištění radnice plánuje sledovat na dalších deseti místech, hlavně v okolí dětských hřišť a blízkosti škol. „Chceme vědět, jak na tom naše městská část je. Data přitom nebudeme čerpat pouze z jednoho místa. Aktuálně spolupracujeme s ČVUT na instalaci čidel,“ uvedl k tomu radní Jiří Knitl (Praha 7 Sobě), který ma starost životní prostředí. Měření by měla probíhat po dobu jednoho roku. Kromě znečištění by čidla měla monitorovat také prašnost nebo vlhkost.

Měřící stanice byla nainstalována do sousedství ředitelství městské policie v Argentinské ulici. Na webu hydrometeorologického úřadu lze najít koncentraci oxidu dusičitého a mikroskopických pevných částic na Praze 7 po hodinách v průběhu celého dne.

Městská část kromě ČVUT spolupracuje také s Přírodovědeckou fakultou UK. Studenti po městské části loni během šesti měsíců prováděli měření a hledali lokální zdroje znečištění ovzduší.

Praha 7 si také nechala zpracovat uhlíkovou stopu celé městské části. Získané údaje mají sloužit při plánování rozvoje a péči o veřejný prostor. Radnice podle radního Knitla bere svůj klimatický závazek vážně. „Řadu opatření podnikáme již nyní, snižujeme například energetickou náročnost budov v naší správě prostřednictvím energetického managementu a modernizace objektů. Naplňujeme tak svůj klimatický závazek v návaznosti na vyhlášený stav klimatické nouze,“ dodal.

Klimatickou krizi už dříve vyhlásila také sousední Praha 6 a klimatický závazek vyhlásil v roce 2019 i magistrát. Jeho cílem je podstatně snížit emise CO2 o minimálně 45 procent do roku 2030 oproti stavu v roce 2010.

Fotogalerie
14 fotografií