Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Respirátory pro lidi ve finanční tísni zdarma: Rozdávat bude pražský magistrát i některé radnice

Aktualizováno -
19. února 2021
19:15
Autor: ČTK - 
19. února 2021
16:51

Praha bude zdarma rozdávat respirátory nebo chirurgické roušky lidem v sociální nouzi a lidem bez přístřeší. Ochranné pomůcky budou moci od svých radnic získat rovněž obyvatelé Prahy 10 a Prahy 7, i v tomto případě je ale služba určena hlavně lidem ve finanční tísni. Informovali o tom dnes zástupci radnic. Krok je reakcí na rozhodnutí vlády, podle kterého bude od půlnoci z pondělí na úterý v obchodech či MHD nutné mít nasazený respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky.

Mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník uvedl, že respirátory jsou určeny všem obyvatelům městské části, kteří jsou ve finanční tísni, nebo ochranné prostředky nedokážou sehnat v obchodech blízko svého bydliště. Lidé si budou moci pomůcky vyzvednout v infocentru radnice ve Vršovické ulici v pondělí a úterý od 08:00 do 17:30.

Podobný krok plánuje Praha 7. Její starosta Jan Čižinský (Praha Sobě) na facebooku uvedl, že respirátory si budou moci lidé vyzvednout v pondělí a úterý mezi 08:00 a 12:00 na radnici městské části v ulici U Průhonu. Stejně jako v Praze 10, i tam budou pomůcky určeny lidem ve finanční nouzi, případně za dobrovolný příspěvek i těm, kteří je v obchodech neseženou.

Roušky a respirátory od dárce

„V tomto týdnu jsme dostali jako město darem od soukromého dárce 90 tisíc respirátorů a 90 tisíc chirurgických roušek. Všechny tyto ochranné pomůcky poskytneme Pražanům v sociální nouzi,“ sdělila radní města Milena Johnová (Praha Sobě). Lidé budou roušky a respirátory dostávat na základě doporučení svých sociálních pracovníků prostřednictvím Potravinové banky. Město je připraveno zajistit v případě potřeby další respirátory a roušky.

Lidem bez domova už od jara distribuují ochranné pomůcky sociální pracovníci terénních týmů. Praha nově zajistí respirátory také pro klienty pobytových služeb včetně zimních humanitárních ubytoven. „Doufám, že ministerstvo práce a sociálních věcí vypíše grantový program na zajištění nákladů na materiální pomoc lidem bez domova, kteří nemají peníze na pořízení povinných ochranných pomůcek,“ dodala Johnová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek po mimořádném jednání vlády řekl, že zpřísnění úrovně ochrany vláda nařídí v pondělí a bude se týkat obchodů, veřejné dopravy, nemocnic a dalších míst, která budou v mimořádném opatření vypsána. Důvodem je podle něj horší epidemická situace se šířením britské mutace. Lékárny podle dnešního zjištění ČTK ihned po ministrově vyjádření zaznamenaly prudký nárůst poptávky po respirátorech, zásob mají dost.

Video  Blatný: Malé obchody neotevřou. A zpřísnění u roušek" Ušité doma stačit nebudou, nutný respirátor či dvě chirurgiké roušky přes sebe  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa