Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vakcíny proti covidu zmrzly? U Blatného to popřeli, Prymula připustil potíž s AstraZeneca

Aktualizováno -
19. února 2021
09:01
Autor: dam - 
19. února 2021
05:30

Ministerstvo zdravotnictví popřelo spekulace o tom, že by dodané vakcíny od firmy AstraZeneca zmrzly a proto nebyly naočkovány. Do ČR dorazilo přes 40 tisíc vakcín, vyočkováno bylo ke včerejšku jen cca 2,7 tisíce. Epidemiolog a do včerejška i poradce premiéra Babiše Roman Prymula pro Blesk Zprávy uvedl, že si situaci ověřoval také. A že vakcíny jsou v pořádku.

O vakcínách AstraZeneca se mluví z toho důvodu, že část Čechů se dle ministra Jana Blatného (za ANO) obává jimi nechat očkovat. Objevily se také spekulace, že dodané vakcíny nebyly vyočkovány, protože zmrzly.

Zatímco vakcíny od firmy Pfizer, které dorazily do Česka jako první, se skladují při teplotách -70°C, u vakcín AstraZeneca nejsou speciální mrazáky třeba a skladovací teplota odpovídá běžným lednicím.

Ministerstvo: Vakcíny nezmrzly

„Žádné vakcíny AstraZeneca nezmrzly. Všechny očkovací látky byly do tří dnů rozvezeny ze skladu distributora do jednotlivých očkovacích míst. Tedy není pravdou ani to, že by vakcíny ležely ve skladu. Dnes dorazí dalších 36 tisíc dávek,“ reagovalo ve čtvrtek na spekulace ministerstvo zdravotnictví.

Spekulaci na dotaz Blesku odmítl rovněž exministr zdravotnictví Roman Prymula. „Tuhle zprávu jsem ráno zaznamenal a zaujala mě, tak jsem si ji ověřil a není to pravda. Všechny dávky AstraZenecy jsou v pořádku,“ uvedl muž, který byl do čtvrtečního večera poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten se s ním ale kvůli cestě do Edenu na fotbalový zápas Slavie v Evropské lize pracovně rozešel.

Drobnou potíž Prymula připustil. Zmíněné vakcíny byly podle epidemiologa přechodně vystaveny nižší teplotě, než je doporučeno - ale ne natolik, aby je znehodnotila. „Po kontrole kvalitářů byly všechny rozvezeny do očkovacích center,“ uvedl Prymula.

Blatný zaháněl obavy

Blatný se přitom snažil rozptýlit obavy právě z vakcín AstraZeneca, kteří dle něj někteří Češi odmítají. „Není důvod preferovat jednu vakcínu před druhou. Zbytečně tím dochází jenom k tomu, že se případně očkování takového člověka brzdí,“ upozornil tento týden Blatný.

A vakcíny AstraZeneca hájil. „Vakcíny proti koronaviru jsou pro to, aby lidé neumírali. A vakcína AstraZeneca, stejně jako ostatní vakcíny takto fungují a fungují tak spolehlivě. Byly registrovány Evropskou lékovou agenturou bez omezení věkem, to, že k tomu některé země přistupují jinak, je dáno jejich vakcinační strategií,„ poukázal Blatný a dodal: “Není důvod se této vakcinace obávat.“

Další dodávka

Ve čtvrtek měla do Česka dorazit od společnosti AstraZeneca další dodávka vakcín. Podle informace, kterou přinesl Radiožurnál, se mělo jednat o 50 tisíc dávek.

Co se týče dosud nespotřebovaných zásob, Prymula uvedl: „Co se týče údajně nespotřebovaných zásob vakcín, jedná se nachystané druhé dávky, protože se vždy očkuje stejným typem vakcíny.“ Otázku nežádoucích vedlejších účinků AstraZenecy komentoval takto: "Ve většine případů se nejedná o žádné vážné obtíže, ale spíše obtěžující průvodní příznaky, které ve většině případů odezní do dvou dnů. S tímto jsme více méně počítali."

Nový distributor?

Server Seznam Zprávy uvedl, že distributoři vakcín nejsou Ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami totiž vybíráni v předstihu, ale až ve chvíli, kdy už očkovací látka dorazí do země - bylo to tak jak u vakcín Moderna, tak i nyní u AstraZenecy.

Skladování a distribuci vakcín v České republice nyní zajišťuje společnost Avenier ze skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Podle Seznam Zpráv zájem o distribuci AstraZeneca projevila i firma Alliance Healthcare, která měla údajně podat nejvýhodnější nabídku.

„Mohu potvrdit zatím jen to, že jsme dostali od zdravotních pojišťoven vyrozumění, podle něhož jsme dali cenově nejvýhodnější nabídku,“ řekl Seznam Zprávám výkonný a obchodní ředitel této společnosti Jan Rohrbacher. Podle informací Blesku společnost podala výrazně nižší nabídku, než ostatní zájemci.

Zájem o očkování roste

Podle údajů z webu Ministerstva zdravotnictví zájem o očkování proti onemocnění covid-19 roste. „Jedná se o nejefektivnější nástroj, díky kterému můžeme spolehlivě chránit sebe i své blízké. Zejména pak pokud jde o rizikovou skupinu obyvatel,“ říká k významu očkování ministr zdravotnictví Blatný.

Do včerejšího dne bylo v Česku naočkováno 500 643 osob, z toho 189 776 osob dostalo druhou dávku. V přepočtu na počet obyvatel dostalo první dávku očkování proti covidu-19 přibližně 4,6 procenta. V sousedním Německu bylo ke včerejšímu dni podle Institutu Roberta Kocha (RKI) naočkováno 2 991 792 osob (3,6%), z toho 1 580 628 osob dostalo druhou dávku.

xiioma ( 19. února 2021 14:08 )

Tonda Blaník

A je to oficiální. Poslat kárku s foťákem na Mars je jednodušší, než dostat vakcínu z Říčan do žíly.

ellyane ( 19. února 2021 13:18 )

Dobrý den všem,
ani k Prymulovi, ani k Tvrdíkovi není povolená diskuse, proč asi, pan Tvrdík je pěkně vypečený, co ten už poběhal funkcí, všude zlaté padáky a vždy odchod s problémy. Zajímá mě, jak dopadne pan Hnilička, firma kterou si najal vedená panem Kymličkou a Haukem, ta je profláklá, finanční úřad by se jen oblízl, ale to se nikomu nehodí, jsem na to všechno zvědavá a doufám, že se to nevytratí do ztra­cena­....ne­dosta­tek vakcín je velká ostuda!!!!!a že se neočkuje když ta trocha dorazí ještě větší!!!

moro ( 19. února 2021 12:36 )

Sami jsou naockovani, tak jim o nic nejde. Ani tu vakcínu už neumí uskladnit. A nakoupili jen ty nejhorší, levný ale ne prosebe. Ty se naockovali tou nejlepší. Astra zeneca se už neockuje starým nikde. Jaká strategie pane Blatný prostě nefunguje na starších Jen lzete!!!

kurna1 ( 19. února 2021 10:23 )

Tam je lež jako věž. Nebyla distribuce provedeno do 3 dnů po obdržení, ale až za 3 dny poté co přišla od firmy AstraZeneca.

slun ( 19. února 2021 07:56 )

Kvalitáři zjistili, že na funkci to nebude mít vliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa