Sežeňte palety

Autor: Gartenlove.com/Etsy.com

Dřevěné palety jsou velmi oblíbené nejen na výrobu nábytku, ale své uplatnění najdou i při zahradničení. Dělají se z nich stěny pro pěstování bylinek nebo jahod, které můžou stát také na balkoně nebo na terase. Protože prostoru pro zeminu není mezi prkny příliš mnoho, nedoporučují se palety pro hluboce kořenící rostliny. Palety poslouží také pro vykrytí prostoru mezi jahodami klasicky zasazenými na záhoně. Keříky prostě umístíte mezi položená prkna. Tím částečně omezíte růst plevelů a plody jahod nebudou ležet přímo na zemi, tudíž nebudou tak náchylné k hnilobě a ušpinění.

Zkuste pyramidu
Autor: iStock

 

K tomu, aby obstojně plodily, nepotřebují jahody kolem sebe lány místa. Můžete je pěstovat i „navysoko“ ve stupních. Nestavte ovšem příliš vysoké konstrukce s mnoha patry, k horním keříkům byste se špatně natahovali. Pyramidy na jahody se dají vytvořit z prken, někdo je zase staví z betonových tvarovek. V každém případě platí, že pyramidu musíte stavět na rovném povrchu.

Postavte věž

Autor: Amazon.com

Máte k dispozici jen malý kousek místa? Pak se vám může hodit nápad na věž z květináčů. Můžete si koupit hotový výrobek, nebo jednotlivé květináče určené k vršení na sebe. Počet pater pak záleží jen na vás. Potom už stačí jen nasypat zeminu a zasázet jahody.

Využijte, co máte
Autor: Garden Answer

 

Alternativní pěstební nádoby si můžete vyrobit sami, třeba z různě velkých plastových kbelíků od malířských barev a jogurtů. Ty můžete použít jak pro tvorbu vlastních věží, tak závěsných variant. Pro jahody se perfektně hodí také starý plastový koš na prádlo s odvětrávacími otvory. 

Ověste balkon
Autor: iStock

 

Pravda, na balkoně nevypěstujete takovou úrodu, abyste naplnili sklep džemem, ale pár misek voňavých jahod sklidíte. Hodí se pěstovat je v závěsných květnících nebo truhlících, a to klidně v patrech, tedy v nádobách zavěšených pod sebe. Pro tento účel jsou vhodné převislé odrůdy jahod. Pavel Beran, majitel Subtropického zahradnictví Kruh, doporučuje například zajímavou odrůdu Maranell.

Využijte kompostér
Autor: iStock

 

Pokud máte na zahradě větší kompostér složený z dřevěných prken a v něm vyzrálejší kompost, můžete tam na jednu sezonu zasadit i jahody. Jak a kam? Svisle, mezi jednotlivá prkna! Nebo můžete konstrukci dřevěného kompostéru využít jako záhon, naplnit ji zeminou a sázet nahoře i po stranách.

Nebojte se novinek
Autor: iStock

 

Zkušení zahrádkáři vědí, že každý rok se na trhu objevují nové kultivary rostlin. Stejné je to také s jahodami. Už jsme si zvykli, že si můžeme vedle sebe vysadit rané i pozdní, jednou či stále plodící, větších i menších plodů, krvavě rudé nebo světlejší červené, opojně sladké i pikantně navinulé… Pořiďte si též pár sazenic „ananasových“ jahod, kupříkladu odrůdu Snow White. Mají bílé plody chutí připomínající ananas. Existují také „malinové jahody“ neboli Framberries (na snímku). Ty jsou klasicky červené, ovšem s příchutí lehce po malinách.