Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Obyčejná“ semínka z pečiva: Len může snížit riziko rakoviny i nemocí srdce, odborník řekl víc

Autor: Markéta Mikešová - 
17. března 2021
05:20

Když se řekne len, většina lidí si představí pečivo, případně hodně vzdušnou letní košili. Je to prostě jedno ze semínek, kterými se sype chléb. Příliš velká pozornost se mu nevěnuje. Přitom je to olejnina s velmi slibnými výživovými hodnotami, která lidem nijak nezruinuje peněženku. Její zařazení do jídelníčku může přispět k prevenci některých kardiovaskulárních chorob, dokonce i rakoviny, popisuje docent Jiří Brát, specialista na potravinové tuky. Čím se len setý může pyšnit a proč je lepší ho jíst drcený?

Historie lnu je dlouhá skoro jako lidstvo samo. Rostlina pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií, v zemědělství se pravděpodobně jako první začala využívat na Blízkém východě. Z počátku však len nemířil na talíře, lidé z něj vyráběli oblečení a další tkaniny, a to už před 10 tisíci lety, jak dokazují archeologické nálezy.

Na lněné látky narazíte i dnes. K jejich výrobě se používá jeden z typů lnu setého, zvaný přadný. Lněné oblečení se nosí v letním období, je vzdušné a lehké, proto se v něm lidé nepotí. Zároveň ale hůře drží tvar a snadno se mačká. Masivně rozšířené, jako například bavlněné, tak lněné tkaniny nejsou, ovšem touha lidí po přírodních materiálech může jejich popularitu zvednout.

Rozšířenější je v každém případě druhý typ lnu setého - len olejný. A tomu se věnuje stále větší pozornost. „V posledních dvaceti letech vzrůstá zájem o potravinářské využití lnu. Lněná semena jsou k dostání na trhu ve dvou formách, jako hnědá a zlatá,“ popisuje Brát s tím, že tato rostlina je jedním z nejlepších zdrojů polynenasycených mastných kyselin z řady omega 3, kterých lidé obecně nekonzumují dostatek. Semena také obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, lignany, bílkoviny a několik dalších antioxidantů. Oproti tomu sacharidů mají velice málo.

„Rostoucí zájem o len a látky v něm obsažené vyplývá z řady potenciálních zdravotních benefitů,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.