Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Home office z postele: Škodí spánku a páteři, varují experti. Zmínili sex i frustraci

Autor: BBC, mav - 
8. března 2021
07:39

Lákadlo práce s notebookem rovnou z postele je velké – ale udělat si kancelář z matrace může přivodit řadu problémů, psychologických i zdravotních, varuje BBC.

Pro mnohé se home office čili práce z domova stala rovnou prací z postele. Obléci se a vypravit se do práce? Nyní stačí ošplíchnout si obličej, sáhnout pro laptop a vrátit se zase do peřin.

Postel místo stolu volí velká spousta lidí: podle listopadového průzkumu mezi tisícovkou Američanů se 72 % z nich přiznalo, že během pandemie koronaviru pracovalo z postele, což je 50% nárůst proti době předtím. Jeden z deseti prý v posteli tráví dokonce většinu pracovního týdne – aspoň 24 hodin. Rozšířenější je to mezi mladšími ročníky.

Nemít pořádný pracovní stůl a židli s opěrkami je v Británii nejčastější u zaměstnanců mezi 18 a 34 lety (čtvrtina je vůbec nemá); dvakrát tak často pracují z postele oproti starším, uvedla pojišťovna Bupa v květnu.

Nejde jen o to, že by lidem náhle uzavřeným na home office chyběl pracovní koutek, mnohým prostě vyhovuje útulnost postele a pohodlnost nepřevlékat se. Na sociální síti Instagram frčí hashtag #workfrombed, pod nímž uživatelé sdílejí fotky svých vyfintěných ložnic doplněných o notebook a hrnek. Obchodníci oznamují, kterak roste zájem o podložky pod notebook a tácy či stolky do postele.

Susan Boothová z Yorkshire si ráno udělá rovnou dva hrnky čaje naráz, aby nemusela peřiny jen tak opouštět. „Jelikož jsem prokrastinátorka olympijského formátu, postel je skvělé místo, když se něčemu musím plně věnovat. Nerozptyluje mě pračka nebo neumyté nádobí. Fakt dobře se tu soustředí,“ přiznala rádiu BBC 4.

Nevylézat z postele

„Miluju to. Z postele nechci vylézat, a tak nemusím,“ svěřil se BBC Stephen Morse, newyorský režisér působící v Londýně. Čte e-maily, sleduje natočené záběry, rozmýšlí hudební doprovod a mnohem víc: „Z postele uzavírám smlouvy, mluvím s právníky, z postele jsem vedl i tvrdá vyjednávání.“

Prý se vleže chová jinak než vsedě u stolu, například v uvolněné poloze lépe lidi poslouchá, místo aby jim hned skákal do řeči. „U stolu jste velmi strnulí. Možná se kreativita snáz dostaví v posteli. Líp to člověku myslí, když je klidný,“ přemítá režisér.

Podobně to měli někteří velicí umělci či politici. Mexická malířka Frida Kahloová v posteli vytvořila mnohá ze svých největších děl (v posteli byla ze zdravotních důvodů). „Nemyslí mi to, když neležím,“ prohlašoval zase spisovatel Truman Capote. Premiér Winston Churchill diktoval dopisy z postele, stejně tak úřadovala zdravotnická reformátorka Florence Nightingaleová; král Ludvík XIV měl ve Versailles dokonce audience vleže.

A když se klíží oči a horizontální poloha svádí? Podle spánkové expertky Sophie Bostockové není na škodu podlehnout a dát si „dvacet“ neboli power nap. „Patnáct minut přinese lehký spánek, neusnete hluboce. Šlofík zlepší náladu i pozornost, ale nepřivodí malátnost, jako když se probudíte po 40 minutách a další hodinu vám trvá se úplně probrat,“ uvedla pro BBC.

Spánek a sex

Jenže časem vám může práce z postele spaní narušit. „Špatný den v práci vám může začít s postelí asociovat stres, lhůty, nepříjemné hovory s šéfem. Pozitivní vztah k posteli může být nahrazen vztahem k práci, frustrace se pak mohou projevovat i v noci,“ varuje Bostocková. „Moje ložnice je jen pro spaní a sex, nic jiného.“

„My spánkoví specialisté doporučujeme postel využívat pro tři S: spánek, sex, stonání (sleep, sex, sickness),“ doplňuje Rachel Salasová, neuroložka z Univerzity Johnse Hopkinse. „Čím víc z postele sledujete televizi, hrajete videohry a prostě nespíte, tím víc se to mozek začne učit – buduje asociace, ze kterých se postupně vyvinou podmíněné reflexy. Cvičíte tak mozek k pozornosti v posteli, místo aby se tam uvolňoval a vypínal.“

Bostocková chápe, že ne každý si může dovolit pracovnu. Nabízí proto pár tipů, jak si psychologicky spaní a práci oddělit: například „pracovní“ přehoz přes postel v jiné barvě, změnu osvětlení. Máte-li děti na domácí výuce, můžete si pro pracovní/vyučovací dobu prohodit místnosti.

A samozřejmě není práce z postele nebo gauče ideální pro tělo. Na krk, záda i kyčle je matrace možná trochu paradoxně nápor: na měkkém povrchu se uvolníte, rozvalíte… „Není to optimální. Nejste náležitě podepřeni,“ řekla BBC Susan Hallbecková z přední americké výzkumné nemocnice Mayo Clinic.

Mladí mají větší tendenci pohodlí podléhat, neboť na páteř a klouby necítí takovou zátěž. Ale rok v posteli se na člověku může nevratně podepsat: bolesti hlavy, ztuhlá záda, artróza i bolesti šíje. „Kdykoliv můžete přestat, přestaňte. Cokoliv je lepší než pokračovat ve zlozvyku,“ vybízí Hallbecková.

Notebook škodí 

A když není nazbyt, snažte se aspoň sedět co možná vzpřímeně a neutrálně – nepřetěžovat jednu část těla. Rozhodně nepište vleže na břiše, to je velký nápor na šíji i lokty. Notebook vás nutí hrbit se – použijte extra klávesnici nebo monitor, ať se na počítač díváte rovně. V poloze na zádech si strčte polštář pod bedra a kolena.

Doporučuje i jiné improvizace: třeba žehlicí prkno poslouží coby stůl ke stání, abyste občas s laptopem změnili polohu, ať už z postele, gauče, nebo třeba kuchyňského stolu. „Pokud se chystáte z domova pracovat delší dobu, rozhodně se vyplatí investovat do dobrého pracovního stolu, byť třeba velmi malého,“ dodává Hallbecková.

Video  Koronahrdinové  - Úřad Vlády SRN
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi