Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud zrušil další nařízení ministerstva. Testování v „důchoďácích“ není řádně odůvodněno

Autor: ČTK - 
23. února 2021
15:35

Pražský městský soud zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách, a to k 10. březnu. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň. Podle soudu ministerstvo dostatečně neodůvodnilo, proč se mají testy opakovat každých pět dnů. Informují o tom servery Seznam Zprávy a Česká justice. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Pravidelné testování klientů a pracovníků domovů pro seniory a se zvláštním režimem či v léčebnách mělo začít původně 4. listopadu. Antigenní testy se měly opakovat každých pět dnů. Zařízení ale testovací materiál nedostala včas. Ministerstvo pak původní nařízení zrušilo a vydalo nové, které platí od 21. listopadu do konce nouzového stavu. Kontroly klientů skončily začátkem prosince, u personálu pokračují.

Ministerstvo dostalo čas opatření upravit

Soud vyhověl jedné ze zaměstnankyň, která pracuje v sociálních službách, na opatření si stěžovala a žádala jeho zrušení.rozsudku uvedl, že si je vědom nedobré epidemiologické situace a respektuje oprávnění ministerstva podnikat kroky proti šíření nákazy. „Nicméně soud má za to, že i přes výjimečnou situaci je třeba mimořádná opatření dostatečným způsobem a transparentně odůvodnit,“ stojí v rozsudku. Podle něj je potřeba uvést podklady i úvahy, které vedly k rozhodování.

Nařízení soud zrušil k 10. březnu. Ministerstvo zdravotnictví tak má čas své opatření případně upravit a zdůvodnit. Testování by mělo skončit s nouzovým stavem. Ten má trvat do 28. února.

doktormediciny ( 23. února 2021 18:19 )

Mr Gejsovic, spravne..Navic kdyz obcan sleduje televizi tak se dozvi, ze nekde v Domove senioru zemrelo take pres 20 lidi..To testovani bych nepovazovalo za omezovani osobni svobody ve smyslu zakonnych ci podzakonnych norem/tedy vyhlasek/...

doktormediciny ( 23. února 2021 16:38 )

Mne to teda hlava nebere...V tewch Domovech pro senioey jsoun take zamestnankyne, co maji 4 mastenkyx/ tedy zakladni vzdelani v soucasnych terminech/ a 3 mesicni kurs.
No a pak se vyjadruji pres ministra..

ferrys ( 23. února 2021 16:02 )

Pane Bože, to je přece totální bordel.Kdejaký sotvaprolezlý právník se chce pouze zviditelnit.A zase ta Praha, no to je příznačné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa