Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cestování a dovolená během covidu: Které země jsou už nyní otevřené pro očkované?

  • Autor: sova - 
    19. 2. 2021
    05:30

    Očkování proti koronaviru u nejohroženějších skupin občanů pokračuje v zemích po celém světě. Velká Británie již podala vakcínu více než 15 milionům lidí, Spojené státy v současné době očkují 1,6 milionu obyvatel denně. Celosvětová pandemie znamená katastrofální následky také pro významnou oblast lidské činnosti – cestování. V kombinaci s rozšířováním vakcíny se však, jak se zdá, blýská na lepší časy. Dánsko tak například oznámilo plány na zavedení digitálního pasu, který bude zároveň sloužit jako dokumentace očkovaných proti covidu-19. Projekt chce spustit do konce února a podobně smýšlejí i další státy, které jsou častými turistickými cíly. Informuje o tom americká stanice CNN.

    Výsledkem postupující vakcinace proti covidu-19 je, že se řada destinací rozhodla zrušit nebo výrazně zmírnit hraniční omezení pro cestující, kteří byli očkováni. Od Kypru po Seychely je zde sedm destinací, které se znovu otevírají plně očkovaným turistům.

    Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcínu je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
    Video se připravuje ...

  • 1.Kypr

    V prosinci se ostrov ve Středozemním moři stal první destinací, která oznámila plány umožnit obyvatelům jiných zemí, kteří byli plně očkováni, vstup na své území, aniž by museli podstoupit karanténu.

    Návštěvníci, kteří poskytnou důkaz, že dostali obě dávky covidové vakcíny, tak budou moci navštívit Kypr. Alespoň zpočátku se to ale pravděpodobně bude týkat pouze lidí, kteří přijíždějí z destinací na seznamu bezpečných zemí. Ten je pravidelně aktualizován.

    Lidé chránící se před koronavirem v ulicích kyperské Nikósie (12. 2. 2021) Lidé chránící se před koronavirem v ulicích kyperské Nikósie (12. 2. 2021) | Reuters

    Kypr se však nedávno dohodl s Izraelem, že umožní očkovaným cestovat mezi zeměmi bez omezení. „Očekává se, že pozměněný akční plán dále zvýší zájem leteckých společností o další lety na Kypr, zlepší konektivitu a zvýší frekvenci osobní dopravy,“ řekl ministr dopravy Yiannis Karousos deníku Cyprus Mail ještě loni.

    Ačkoli se dříve mělo za to, že nová pravidla vstoupí v platnost 1. března, vládní úředníci to zatím nepotvrdili. Cestující, kteří mají povolení navštívit Kypr, mají v současné době možnost buď si nechat provést PCR test nejméně 72 hodin před cestou, nebo podstoupit test při příjezdu. I poté musí jít na dva týdny do karantény ve vládou přiděleném ubytování.

  • 2.Estonsko

    Estonsko nejenže zmírnilo povinné karanténní požadavky pro cestující z EU, ale také je zcela vypustilo pro ty, kteří disponují důkazem prokazujícím, že se za posledních šest měsíců vyléčili z onemocnění covid-19.

    Pobaltská země také přijímá potvrzení o očkování od celkem devíti společností, nikoli pouze od firem Moderna, Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca – tedy těch tří, které byly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

    Dánská premiérka Mette Frederiksenová se byla podívat na vojenské základně v estonském městě Tapa (11. 9. 2020) Dánská premiérka Mette Frederiksenová se byla podívat na vojenské základně v estonském městě Tapa (11. 9. 2020) | Reuters

    Uznány budou pouze osvědčení o očkování zhotovené v estonštině, ruštině nebo angličtině a návštěvníci, kteří covid prodělali, budou muset předložit osvědčení lékaře a negativní PCR test.

    Estonsko má v současné době zavedenou 10denní povinnou karanténu pro všechny příjíždějící, s výjimkou evropských zemí považovaných za nízkorizikové, jako například Bulharsko, Island nebo Norsko. Požadován je také negativní PCR test provedený do tří dnů od příjezdu.

  • 3.Gruzie

    Gruzie, která leží na rozhraní Asie a Evropy, se také rozhodla zrušit omezení pro plně očkované cestující. Tamní ministerstvo zahraničí nedávno oznámilo, že všichni návštěvníci, kteří dostali dvě dávky jakékoli vakcíny proti covidu-19, mají povolen vstup do země bez negativního PCR testu.

    Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová a předseda Evropské rady Charles Michel v Bruselu (21. 1. 2021) Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová a předseda Evropské rady Charles Michel v Bruselu (21. 1. 2021) | Reuters

    „Lidé, kteří cestují letecky z kterékoli země, mohou vstoupit do Gruzie, pokud na hraničním přechodu předloží dokument potvrzující kompletní očkování jakoukoli vakcínou,“ uvedla gruzínská diplomacie v tiskové zprávě.

    Neočkovaní cestující musí předložit negativní výsledek PCR testu provedeného do 72 hodin od příjezdu a jsou rovněž povinni absolvovat druhý test na vlastní náklady během třetího dne svého pobytu.

  • 4.Island

    Od 1. května mohou plně očkovaní cestující na Island ze zemí Evropské unie a také z Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska po příjezdu na Island vynechat karanténu a nebudou povinni předložit negativní PCR test.

    Kaňon Fjaðrárgljúfur na Islandu. Kaňon Fjaðrárgljúfur na Islandu. | Profimedia.cz

    Populární destinace také plánuje vydávat digitální „očkovací průkaz“ islandským občanům, kteří podstoupili vakcinaci, „aby se usnadnil pohyb lidí mezi zeměmi“.

    Neočkovaní musí při příjezdu absolvovat test a karanténu v trvání pěti až šesti dnů zakončenou druhým testem. Výjimky budou udělovány s přihlédnutím ke specifickým okolnostem, například u osob vykonávajících lékařskou činnost.

  • 5.Polsko

    Polská učitelka se nechává očkovat první dávkou vakcíny AstraZeneca v Krakově (12. 2. 2021) Polská učitelka se nechává očkovat první dávkou vakcíny AstraZeneca v Krakově (12. 2. 2021) | ČTK / AP / Czarek Sokolowski

    Od 28. prosince mohou cestující ze zemí EU navštívit Polsko, aniž by absolvovali povinnou 10denní karanténu „na základě certifikátu potvrzujícího očkování proti covidu-19“.

    Ti, kteří při příjezdu poskytnou negativní test, jsou od karantény také osvobozeni, pokud mezi okamžikem, kdy obdrželi výsledek testu, a okamžikem překročení hranice, neuběhlo více než 48 hodin.

  • 6.Rumunsko

    Všichni cestující přijíždějící do Rumunska z povolených destinací, kteří byli plně očkováni proti koronaviru, byli od 18. ledna osvobozeni od karantény. Druhá dávka musí být člověku podána nejméně 10 dní před jeho příjezdem.

    Rumunští zdravotníci se v bukurešťské nemocnici očkují vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech (27. 12. 2020) Rumunští zdravotníci se v bukurešťské nemocnici očkují vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech (27. 12. 2020) | Reuters

    Důkaz o očkování, včetně data, kdy byla podána druhá dávka, by měl být předložen prostřednictvím dokladu vydaného zdravotnickou jednotkou, která ji vydala, ať už v Rumunsku, nebo v zahraničí,“ uvedla rumunská rada pro krizové situace ve svém prohlášení.

    V současné době se vyžaduje, aby cestující ze zemí na rumunském „žlutém seznamu“, který je tvořen destinacemi s vysokým epidemiologickým rizikem, absolvovali 14denní karanténu. Ti, kteří předloží negativní PCR test provedený alespoň 72 hodin před vstupem, musí být v izolaci po dobu 10 dnů.

  • 7.Seychely

    V lednu se Seychely připojily k rostoucímu počtu destinací, které zmírnily karanténní požadavky pro očkované cestující. Plně vakcinovaným návštěvníkům ostrovní republiky je nyní povolen vstup na její území, aniž by museli podstoupit izolaci po dobu 10 dnů.

    Stále jsou však kromě potvrzení o očkování povinni předložit negativní výsledek PCR testu provedený alespoň 72 hodin před vstupem na Seychely.

    Pláž Marron na seychelském ostrově La Digue. Pláž Marron na seychelském ostrově La Digue. | scom

    Prezident slíbil ambiciózní plán

    Neočkovaní cestující ze seychelského seznamu kategorií 1 a 2 a ti, kteří přijíždějí soukromým letadlem, jsou povinni se izolovat po dobu 10 dnů a do 72 hodin od příjezdu poskytnout negativní výsledek PCR.

    Souostroví v Indickém oceánu má v úmyslu stát se první zemí, která zaočkuje celou svou populaci poté, co obdrží dar v podobě 50 tisíc dávek od vlády Spojených arabských emirátů.

    Hlava státu Wavel Ramkalawan doufá, že do poloviny března bude naočkováno více než 70 % obyvatel. Pokud bude tohoto cíle dosaženo, omezení se dále zmírní, což znamená, že ti, kteří mají povolen vstup na Seychely, budou muset předložit pouze důkaz o negativním PCR testu provedeném 72 hodin před příjezdem.

MAMKA2316 ( 19. února 2021 09:38 )

PODLE POSLEDNICH VYSKUMU JSOU OČKOVANI NOSITELÉ A ŠIŘITELÉ VIRU !!TAK TITO LIDÉ BY MĚLI MÍT ZÁKAZ CESTOVÁNI !!!????A NE ZDRAVI LIDÉ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! NE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa