Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Village - nový trailer Capcom

Resident Evil Village je osmým řadovým dílem legendární hororové série, který je přímým pokračováním Resident Evil 7: Biohazard. Hlavním hrdinou je opět Ethan Winters, který je svědkem popravy milované manželky Mii rukou Chrise Redfielda, který vždy platil za klaďase a hrdinu. Ethanova dcera následně mizí a on se ji vydává hledat do odlehlé rumunské vesničky, nad kterou se tyčí strašidelný hrad. Protivníky ve hře budou zombie, vlkodlaci, obři a čarodějnice.

V roli bezejmenné panny

Demo Maiden ukazuje malý kousek hry – konkrétně vězení, sklep, chodby a halu ve zmíněném hradě. Hráč se však nechopí role Ethana, ale bezejmenné dívky, která je v sídle uvězněna. Jejím úkolem není nic jiného než pláchnout, ale jednoduché to mít nebude. V demoverzi nejsou přítomné žádné zbraně ani boj. To ještě více podtrhuje pocit strachu. Stejně jako sedmý díl je i osmý snímám z pohledu první osoby, takže je vtažení do děje maximální. Demoverze trvá zhruba necelou půlhodinu.

Demoverze Resident Evil Village nazvaná Maiden pro PlayStation 5.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

I během ní vás však hra dokáže několikrát vyděsit. Atmosféra je velmi tíživá a temná. Demoverze hodně sází na zvuk. Bušení, kvílení, výkřiky a nářky v Maiden jsou děsivé a běhá z nich mráz po zádech. I když si skutečně nezabojujete, klasické Resident Evil hlavolamy nechybí. A jsou opět skvělé! Musíte si u nich namáhat hlavu, ale všechny, které jsem v demu vyřešil, byly logické a zábavné. Důležité je opět prohlížet si nalezené předměty. V Maiden musí hráč taktéž pláchnout před nepřáteli.

Utečte před čarodějkou

K vidění je jedna ze tří sester čarodějek, která se dokáže proměnit v hejno hmyzu. Hrůzu nahání také paní hradu – obří upírka Lady Dimitrescu. Co se grafiky týče, je temná a stylová, ale rozhodně nejde o žádný next gen. Jedná se pouze o nadprůměr. I když se mi hratelná ukázka Maiden moc líbila, nepředpokládám, že osmý díl série Resident Evil přinese v rámci videoherního hororu cokoliv inovativního. Očekávám však důstojného zástupce žánru, u něhož se budu bavit i bát.

Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Re:Verse - trailer 

I když nebyl přítomný v demu, Capcom nalákal na návrat obchodníka. Ten byl skvělý v kultovním Resident Evil 4. V osmičce se dočkáme nového prodejce, který se jmenuje The Duke (vévoda) a je nechutně obézní. Ve hře bude přítomna měna, a obchod proto jen pokvete. Starý dobrý inventář, v němž si budeme hrát s předměty, samozřejmě chybět nebude. Překvapením předváděčky bylo oznámení nového titulu Resident Evil Re:Verse. Ten bude součástí Resident Evil Village zdarma.

Multiplayerová ptákovina

Než se ale začnete radovat, vězte, že jde o čistě kompetitivní multiplayerový online titul. A všichni hráči moc dobře vědí, jak takového hry pod značkou Resident Evil dopadají. Viz. Umbrella Corps nebo Resident Evil: Resistance. Hra je snímána z pohledu třetí osoby, má cel-shadingovou grafiku a hráči se v ní mohou chopit rolí hrdinů, padouchů i monster. Hratelní jsou například Leon S. Kennedy, Claire Redfield, Hunk nebo ohyzdný Nemesis. Zcela upřímně tato hra vypadá jako totální sr*gora.

Velkou novinkou týkající se Resident Evil Village bylo oznámení, že hra vyjde nejenom na konzole nové generace PlayStation 5, Xbox Series X/S a PC, ale také na starší herní mašinky PlayStation 4 a Xbox One. Pokud si pořídíte tyto verze, získáte zároveň zdarma digitální upgrade na verze pro next gen železo. Demoverze Maiden je nyní dostupná jenom pro PlayStation 5, ale na jaře se jí dočkají i majitelé ostatních platforem. Já si ji velmi užil, i když jsem se nejednou polekal. Resident Evil Village se už nemohu dočkat.

Fotogalerie
41 fotografií

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Index těšení: 88 %

 
Infobox
Datum vydání: 7. květen 2021
Platformy: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry
Oficiální stránka Re:Verse