Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lucie kvůli koronaviru zavřela svatební salon: Nechtěla dluhy, zůstaly jí šaty za milion

Autor: chm - 
24. ledna 2021
14:35

Právě v těchto dnech měla mít nejvíce napilno majitelka svatebního salonu Lucie Kafková (40) z Brušperku. Jenže už druhou „odpískanou“ svatební sezonu neustála a jediný salon ve Frýdku po 12 letech zavřela.

O zákazníky neměla nouzi a její podnik v severní části Frýdku-Místku cenami konkuroval i svatebním salonům v Ostravě. Pak ale přišel loni na jaře covid-19 a vládní opatření. „Únor, březen a duben bylo přitom pro nás nejdůležitější období, kdy si nevěsty vybírají a zamlouvají šaty,“ vysvětlila majitelka.

Na kompenzace nemá nárok

Její podnikání zamrzlo na více než rok dopředu. „Nevěsty přestaly chodit. Vše se odkládalo, měnilo, posouvalo. Celý obor to ovlivnilo. Svatby živí i fotografy, květináře, kadeřnictví, kosmetičky, restaurace, pekaře, kapely...,“ líčila Lucie.

Když bylo jasné, že ani v roce 2021 se situace nezlepší, řekla dost. „Už to bylo neudržitelné, náklady byly obrovské. Jsem na mateřské a nechtěla jsem se dostat do dluhů. Tím, že jsem zavřela, ale nemám ani nárok na kompenzace od státu,“ dodala Lucie Kafková.

Šaty za milion vniveč

Velké potíže má teď Lucie salon vůbec prodat. Měla zájemce, ale vycouvali. „Podnikat chtěly třeba dvě zdravotní sestry, které opustily zdravotnictví. Jenže s chaotickými vládními nařízeními a nejasnou budoucností si to rozmyslely. A to tehdy byl salon kompletní s veškerým vybavením, stačilo jen vyřídit si pronájem s majitelem domu a ode mě převzít klíče,“ říká.

Šance k prodeji se zmenšovaly a zmenšovaly, tak si nábytek a další věci postupně odvážela. „Šaty za milion mám teď uskladněny v jednom domě a nevím co s nimi…“ uzavřela Lucie Kafková. Definitivní ranou pro majitelku svatebního salonu bylo uzavření tanečních. Vniveč tak přišly i desítky společenských šatů pro mládež, které také stále má.

VIDEO: Havlíček během koronakrize: Jaké jsou kompenzace pro kadeřnice, fitka či maloobchody?

Video  Havlíček během koronakrize: Jaké jsou kompenzace pro kadeřnice, fitka či maloobchody?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa