Jeden z nejdelších ucelených přechodů na planetě si Taťána vybrala proto, že prostě jen chtěla na dlouhou túru. V průměru ušla 40 km denně.

Pacific Crest Trail (PCT) vede západním pobřežím Spojených států od Mexika až po Kanadu. Ročně na něj vyrazí okolo 3 000 lidí, do cíle však dokráčí zhruba 180 z nich.

Medvědi jako baterky

„Nejsilnější momenty? Asi okamžik, kdy mě Američan vítal v lese s českou vlajkou a pak setkání s medvědy. Jde z nich pozitivní síla, nabíjelo mě to,“ líčí žena, profesí projektová manažerka na volné noze, která na PCT prošlapala čtvery boty.

Jelikož jí pandemie zavřela kempy, dobít telefon a občas si vyprat musela do hotelů. Dvěstětisícový rozpočet na celou trasu se jí tak zdvojnásobil.

„Všechna úskalí jsem zvládla, ale doporučuji těm, kteří chtějí vyrazit, nastudovat si první část trasy. Vrstevnice, počasí. Nečekala jsem sněhové bouře, hluboký sníh a tak velké převýšení,“ říká Taťána.

Taťána také dodává, že by si příště více „pohrála“ s batohem a nenesla zbytečnosti. Každý gram je znát. Spousty věcí se zbavovala. Přesto měla na zádech asi 20 kg.

Zvuk samopalu to vyřešil

„Strach jsem měla jen, když jsem se ztratila s vybitým mobilem ve sněhové bouři a navíc sjela dolů po prudkém zmrzlém srázu. Zachránil mě obyčejný kompas,“ popisuje cestovatelka.

Sedmdesát procent trasy šlapala sama, jen sem tam se k ní někdo přidal. Zvlášť na noc pro ni bylo příjemné nebýt sama. Zvířata umí pěkně vyděsit. Pomohla ale střílecí hra v mobilu. Zvuk samopalu problém s divokou zvěří vyřešil...

V poušti také často narážela na chřestýše, kteří se vyhřívali na stezce. Aby slyšela jejich chřestění, sluchátka musela stranou.

Za odměnu knedlíky

Co o sobě při túře dlouhé 4 tisíce kilometrů zjistila? „Že umím být velmi trpělivá a odvážná. To by mě v pohodlí domova nenapadlo,“ tvrdí Bujnochová s tím, že jinak jí mozek zlenivěl a návrat do reality byl náročný.

Za těch šest měsíců hodně zhubla. Jelikož se neváží, poznala to jen podle oblečení.

Manžel mi fandil, byl z té cesty nadšený možná víc než já. S ním i s dcerami 16 a 18 jsme byli v kontaktu přes videokonference. Protože muž ví, že miluji knedlíky, po návratu se mnou celý týden chodil na knedlíková meníčka, takže váha se pomalu vrací zpět,“ směje se Taťána.

VIDEO: Hobitín na Novém Zélandu.

Fotogalerie
17 fotografií