Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co byl Parler? Sociální síť Trumpových fanatiků smazaly Amazon a Apple z internetové mapy

Autor: ksi, CNN - 
14. ledna 2021
06:05

Jak rychle začal, tak rychle skončil. Parler, populární sociální síť mezi konzervativci a pravicovými radikály, končí. Velká trojka Apple, Google, Amazon tento „Twitter bez pravidel“ smazala poté, co se ukázalo, že aplikace nedokáže regulovat nenávistný obsah. Jak funguje platforma, na kterou se odklidili přívrženci Donalda Trumpa? Aplikaci a její možné hrozby podrobně rozebrala CNN.

Během pouhých 24 hodin nechaly Google a Apple aplikaci zmizet ze svých digitálních app storů a Amazon jí zasadil finální ránu tím, že odstranil Parler ze serverů, na nichž jej hostil. Nyní je aplikace prázdná a web Parleru hlásí neexistující stránku.

Před tímto rychlým mazacím zákrokem zažívala alternativní sociální síť obří rozmach popularity a během volebního víkendu v listopadu se stala nejstahovanější aplikací na trhu. Parler však nedokázal udržet na uzdě nenávistné projevy, které by podle společností velké technologické trojky mohly vést k další podobné události, jako bylo obléhání amerického Kapitolu - sídla Kongresu.

Lidé reagují na vymazání Parleru, vyzývají k bojkotu Amazonu:

Společnost Parler, založená v roce 2018, sebe sama podle popisu v app storech označovala jako „nezaujaté sociální médium“, kde se lidé mohou „svobodně a otevřeně projevovat beze strachu, že budou zablokováni“. Název je z francouzštiny, znamená „mluvit“. Vzhledově platforma vypadala jako něco mezi Twitterem a Instagramem a nabízela možnost sdílení příspěvků a odkazů.

Největší úspěch slavila aplikace mezi příznivci Donalda Trumpa, včetně těch, kteří se účastnili nepokojů v americkém Kapitolu. Byl to také jediný komunikační kanál odcházejícího prezidenta poté, co mu konvenční sociální sítě zablokovaly účty.

Síť si také velmi oblíbila řada konzervativních politiků a mediálních osobností. Mezi aktivní uživatele patřil například moderátor televize Fox News Sean Hannity, krajně pravicová aktivistka Laura Loomerová, senátor Ted Cruz nebo kongresman Devin Nunes. A také prezidentovi synové Eric Trump a Donald Jr. Celkový počet uživatelů těsně před vypnutím aplikace přesahoval 10 milionů.

Cenzura fake news

Okolo listopadových voleb v USA zintenzivnily Facebook a Twitter úsilí o potlačování dezinformací. To vedlo mnoho prominentních konzervativců k tvrzení o tom, že jim platformy nepřiměřeně cenzurují jejich obsah. Twitter během několika týdnů po volbách skryl desítky Trumpových tweetů a obě platformy, následované i videoportálem  YouTube, zablokovaly Trumpův účet poté, co ve svých projevech na sociálních sítích nepřímo své příznivce vyzval k útoku na Kapitol v okamžiku formalizování jeho volební prohry.

Přestože jsou sociální sítě Facebook a Twitter stále zavaleny bludy a nenávistí, považují Trumpovi příznivci kroky velké technologické trojky ke zpomalení šíření dezinformací za cenzuru. A někteří hledají alternativy, kde by se mohli realizovat. 

A nejen Trumpovi příznivci, proti cenzuře na Twitteru vystoupila řada známých osobností. Mezi nimi i ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který označil smazání Trumpova účtu za nebezpečný precedens, kterého budeme v budoucnu litovat: „Dosadíte-li 'Navalnyj' místo 'Trumpa', dostanete z 80 % přesné vysvětlení Kremlu, proč mé jméno nesmí zmiňovat státní televize a mně by se nemělo dovolit kandidovat v žádných volbách," kloní se Navalnyj na stranu svobody slova.

Krátce po volbách lobovala za Parler na Twitteru moderátorka Fox News Maria Bartiromová: „Brzy odsud odejdu a přejdu na Parler. Hned si také prosím založte účet na @parler.“ (Bartiromová na Twitteru zatím zůstala, pozn. red.)

Tuto a další podobné výzvy vyslyšel značný počet uživatelů Twitteru. Parleru se podařilo přitáhnout především ty, kterým vadily zákroky proti šíření dezinformací, včetně upozorňování na sporná tvrzení Donalda Trumpa. Právě tyto proudy rozzlobených uživatelů Twitteru pomohly aplikaci Parler vítězit na žebříčcích nejstahovanějších aplikací pro mobily Apple i Android.

Proti volebním podvodům

Největším problémem Parleru je podle CNN to, že je plný dezinformací, včetně řady nepodložených obvinění z volebních podvodů. Platforma se stala centrem konspiračních teorií podporovaných Trumpem, které zpochybňují vítězství nově zvoleného prezidenta Joea Bidena.

„V tuto chvíli probíhá cenzura a psychická válka proti našim hodnotám, právům, svobodě a etice... naši vlastenci jsou umlčováni. Jednejte nyní, zavolejte svým státním politikům a požadujte opatření proti volebním podvodům,“ psalo se na sociální síti v prosinci.

Účty s hákovým křížem jako profilovými obrázky a nechutnými rasistickými příspěvky nejsou pro Parler nic neobvyklého. Členové Proud Boys (krajně pravicová, neofašistická a pouze mužská politická organizace), přívrženci QAnon (soubor konspiračních teorií, z nichž ta nejznámější tvrdí, že existuje tajný spolek satanistických pedofilů, kteří řídí mezinárodní obchod s dětmi a snaží se sesadit Trumpa), protivládní extremisté a bílí rasisté, všichni podle zprávy Ligy proti hanobení (ADL) otevřeně propagují své názory na Parleru. 

„Popírání holokaustu, antisemitismus, rasismus a další formy fanatismu uvidíte na Parleru všude,“ uvedla ADL. Extremisté i „mainstreamoví konzervativci“ používají podle ADL aplikaci k organizování protrumpovských akcí, jako bylo například obléhání Kapitolu.

Apple uvedl, že příspěvky objevující se na Parleru zahrnují řadu „přímých hrozeb násilí a výzev podněcujících k nezákonným činům“. Podle technologického giganta jsou snahy Parleru o moderování příspěvků a zabraňování šíření nebezpečného obsahu nedostatečné.

Skandál z Facebooku

Parler založili John Matze a Jared Thomson s finanční pomocí investorky Rebeky Mercerové. Jako ředitelka aplikace pracovala americká filozofka a spisovatelka Amy Peikoffová.

Informatik Matze má podle serveru Market Realist vazby na Rusko. To server dokazuje tím, že se po Parleru šíří materiály, které prokazatelně pochází z ruských trollích farem. Navíc si Matze jen chvíli před založením platformy vzal Rusku.

Mercerová, prominentní podporovatelka pravice a jistou dobu i spolupracovnice Donalda Trumpa, v listopadu uvedla, že Parler pomáhá financovat, „aby poskytla neutrální platformu pro svobodu projevu tak, jak to zamýšleli naši zakladatelé, a také vytvořila sociální síť, jež by chránila soukromá data svých uživatelů“.

Její druhá ambice je poněkud pikantní: jejím otcem je finančník Robert Mercer, spoluzakladatel nechvalně proslulé poradenské firmy Cambridge Analytica, jež zneužívala data uživatelů Facebooku a prodávala je politikům (a zřejmě tím pomohla k Trumpovu zvolení roku 2016). Sama měla k lidem ze společnosti Cambridge Analytica blízko, a když byl skandál na spadnutí, založila s nimi podobnou firmu. Od otce si také odkoupila podíl na serveru Breitbart, hlásné troubě ultrakonzervativců.

Žaloba na Amazon

Parler se nyní na internetu ocitl prakticky bez domova, protože ho technologičtí giganti smazali ze svých platforem. Jako poslední k jeho smazání přikročil Amazon, který webu Parler zrušil v neděli hosting na svých serverech.

Parler si samozřejmě pokus o smazání z mapy nechce nechat líbit a žaluje Amazon. Soud musí nyní rozhodnout, zda měl Amazon právo odstranit Parler ze svých serverů. Žaloba argumentuje, že Parler měl ve smlouvě třicetidenní výpovědní lhůtu, kterou mu Amazon upřel, a že se Amazon eliminováním konkurence z trhu snaží o nekalou soutěž.

I když sociální síť v budoucnu najde novou hostingovou službu, je otázka, jestli setrvačná síla Parleru vydrží. V minulých letech vyvolaly výkřiky o cenzuře na sociálních sítích založení několika alternativ, například Gab, 4chan a 8chan. Žádné z nich se však zatím nepodařilo vytvořit dlouhodobou pravicově orientovanou platformu. Těmto menším hráčům totiž chybí zdroje velkých společností, jaké má třeba Facebook. Jejich infrastruktura může padat pod tlakem zvýšeného provozu a obvykle nemají všechny funkce jiných sociálních platforem, na které jsou uživatelé zvyklí, uzavírá CNN.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

johnny stopper ( 14. ledna 2021 09:22 )

Svobodný internet (do roku 2004) připravil média o možnost nalhávat. Horko těžko se teď snaží vrátit věci do těch "správných" kolejí. Například Bush by neprosadil svou invazi do Iráku. S facebookem, googlem a dalšími oligopoly ovšem ano za cenu viditelné lži. Jinak CNN Trumpovi hodně dluží - téměř je zlikvidoval a tak připakovali do České republiky.

frantacizek ( 14. ledna 2021 06:20 )

v pořádku

Zobrazit celou diskusi