V televizi se mu poslední dobou daří. Kromě hlavní role v minisérii Božena, jejíž první díl sledovalo 1,6 milionu lidí, na sebe upozornil i v seriálech Bohéma či Labyrint. Objevuje se také v Ordinaci v růžové zahradě 2. Před deseti lety přitom Honza nevěděl, jak to bude s jeho kariérou dál, byť je nadaným hercem.

Stačilo, aby před druhou premiérou ve zlaté kapličce zkolaboval v epileptickém záchvatu, a vedení s ním rozvázalo pracovní poměr. Dávali mu totiž za vinu, že si ho přivodil alkoholem.

Hájek se ale brání, že to způsobilo málo spánku. „Bylo za tím přetížení i můj životní neřád. Dnes jsou léky takové, že si na ně můžu v klidu dát pivo. Samozřejmě, pokud bych se opíjel tři dny, vím, že už by se objevily nějaké tiky, poznal bych na sobě, že je něco špatně,“ vysvětluje herec s tím, že trpí epilepsií po úrazu z dětství.

„U mě opravdu nešlo o pivo, ale o to, abych dost spal. Když nespím dva dny za sebou, zvyšuje se mi pravděpodobnost záchvatu na devadesát procent,“ trvá si na svém.

A vysvětluje si to tím, že s ním byl v angažmá ještě jiný kolega trpící stejnou nemocí a hodili ho s ním do stejného pytle. Příznaků nemoci je přitom spousta. „Díky němu měl každý jasno a přesně věděl, jak to při téhle nemoci chodí,“ vysvětloval už dříve v rozhovoru pro iDnes. cz Hájek. Na svého zaměstnavatele si dokonce najal právničku, ale jeho tehdejší šéf Michal Dočekal (55) jednání s ní odmítl. Další díl Boženy sledujte v neděli 17. ledna od 20.10 na ČT.

Profesoři o něm mluvili jako o jednom z nejtalentovanějších z ročníku, JAMU ale nedodělal. Vyhodili ho. „Měl jsem hodně absencí, myslel jsem, že k tomu mám pádné důvody, třeba holky,“ přiznává Honza s tím, že se ho před děkanem zastávali spolužáci ze starších ročníků, jako např. Pavel Liška (48) či Tomáš Matonoha (49). „Nejsem nijak uražený, že mě odtamtud vyhodili...“ říká Hájek, který hned po vyhazovu mohl stejně nastoupit do angažmá. Radost z něj ale asi neměli doma. „Moje sestra Katka nešla na vysokou právě proto, že jsem na ni chtěl já, a máma by nás oba na škole sama neuživila,“ přiznal.

Neuvěřitelné úrazy i shledání s otcem

Herec trpí tzv. poúrazovou epilepsií, kterou mu vyvolal v první třídě spolužák, když ho nechtěně shodil a on spadl hlavou na kachličky. „Až zpětně se neurologové shodli na tom, že tam někde to začalo. Epilepsie má mnoho různých forem, já to mám tak, že to její ložisko vyhřezne a pak zase zmizí, není tam pořád,“ objasňuje Hájek.

Kvůli své nemoci dochází k neuroložce a taky k lékařce čínské medicíny Guo-Li, která léčila i Václava Havla (†75). „Mám nastavenou medikaci, která mi vyhovuje, a hlavně si dávám pozor na dostatek spánku,“ tvrdí.

Užil si ale se zdravím i kvůli noze. To, že s ní má něco v nepořádku, zjistil dost kuriózním způsobem až při natáčení Ordinace, do které se mu přitom vůbec nechtělo. Den před druhým natáčecím dnem odehrál představení v divadle, kde mu příšerně nateklo koleno. Když pak coby doktor Sekora druhý den točil na operačním sále, noha ho bolela tak, že téměř nemohl stát, natož chodit.

VIDEO: Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Naštěstí byl na place skutečný doktor Otakar Dosoudil, který se mu na to podíval a okamžitě ho poslal do Motola. „V nemocnici zjistili, že se mi v noze usídlil zlatý stafylokok. Muselo se to řešit ihned a operativně. Měl jsem velké štěstí, že se zánět podařilo vyčistit a nepoškodila se kost. Kdyby se to totiž chytlo kosti, jsem vyřízený,“ popisuje. Už takhle měsíc trvalo, než začal bez obtíží chodit.

Další neuvěřitelnou kapitolou Hájkova života je jeho setkání s tátou, který rodinu opustil, když jemu a jeho sestře Katce byly teprve dva. Cestu k němu našel, ale až po svém vyhazovu ze školy díky angažmá v Ostravě. Kolega musel před premiérou Hamleta na operaci srdce, a aniž by to tušil, na pokoji ležel vedle jeho táty. „Vyprávěl mu, jak objevil moji fotku v novinách u článku o té premiéře a že na toho Hamleta chtěl jet. Ale jak z toho byl nervózní, dostal infarkt,“ popisuje.

Hned, jak se dozvěděl, že otec žije v Bruntálu, vypravil se tam za ním i se sestrou. „Do té doby mi vůbec nechutnalo pivo, ale táta tehdy trval na tom, že si musíme dát. Tak jsme šli do hospody, on vyprávěl a já u toho hltal to hořké pivo a od té doby mi fakt chutná,“ říká Honza. Hrát ho táta bohužel nikdy neviděl. „Léčil se pak ještě na rakovinu a rok od našeho setkání zemřel.“

VIDEO: Ordinace se v novém roce vrátila ve velkém stylu, záchranka se svlékla do naha! 

Video
Video se připravuje ...

Ordinace se v novém roce vrací ve velkém stylu, záchranka se svlékla do naha! TV Nova

Fotogalerie
109 fotografií