Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Téměř 50 tisíc Čechů požádalo v Británii o status usedlíka. Další mají problém s doklady

Autor: ČTK - 
2. ledna 2021
08:35

Britské úřady přijaly zatím 48 840 žádostí od českých občanů o status usedlíka v zemi. Z dosud vyřízených 46 410 žádostí bylo uděleno 31 240 takzvaných settled statusů a 13 560 pre-settled statusů, 960 žádostí bylo neplatných, 440 jich bylo staženo a 210 zamítnuto. Vyplývá to ze statistik publikovaných na konci listopadu. S materiálem ministerstva práce, zahraničí a vnitra v pondělí seznámí vládu. Neoficiální statistiky podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, hovoří ke konci října o 51 520 podaných žádostech.

Britští občané budou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí a stejně bude nahlíženo na Evropany v Británii. Pro občany zemí EU tak bude platit mimo jiné nový bodový imigrační systém. Cizinci budou dostávat body za specifické dovednosti a kvalifikaci. Češi trvale žijící v zemi mohou po zisku statusu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O status je třeba zažádat do konce června formou registrace. Pro vyřizování dokladů nezbytných pro registraci a případnou konzulární pomoc se mohou Češi v Británii obracet na české velvyslanectví v Londýně a generální konzulát v Manchesteru.

Občané dlouhodobě usazení v Británii, kteří do 1. července 2021 neobdrží status usedlíka a nebudou v té době čekat na rozhodnutí britských úřadů o udělení statusu, budou v Británii jako ilegálně pobývající občané třetí země.

Settled status podle webu britské vlády mohou obdržet lidé, kteří v Británii začali bydlet před 31. prosincem 2020 a žili v zemi alespoň pět let po sobě. Konkrétně to znamená, že občané pobývali v Británii alespoň šest měsíců v každém roce. Pokud tuto podmínku lidé trvale žijící v zemi nesplňují v době, kdy o status usedlíka žádají, mohou získat takzvaný pre-settled status. Posléze mohou zůstat v Británii dalších pět let, před jeho vypršením ale musejí požádat o udělení settled statusu.

Odhad: V Británii je 23 tisíc Čechů s neplatným dokladem

Podmínkou pro registraci v systému je platný osobní doklad. Podle odhadů sdružení Česká obec v UK je v Británii nyní zhruba 23 000 českých občanů s neplatným či platnost pozbývajícím osobním dokladem nebo zcela bez něj.

Pokud se kvůli koronavirové pandemii neuzavřou české zastupitelské úřady v Británii, budou schopny vyřídit do konce června ve stávajícím personálním obsazení maximálně 3500 až 4000 osobních dokladů, uvedla ministerstva. Odhady České obce hovoří o tom, že vzhledem k absenci osobních dokladů a registraci v systému bude muset Británii opustit 7000 až 15 000 českých občanů. Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit personál zastupitelských úřadů o šest konzulárních pracovníků a rozšířit úřední hodiny v období mezi lednem a březnem. V únoru bude situace opět vyhodnocena.

Česká diplomacie také osloví britské orgány, aby bylo možné využívat české cestovní doklady propadlé během loňského roku jako doklad totožnosti pro registraci v systému pro zisk statusu usedlíka a také aby pro stejný účel bylo možné využít případně i cestovní průkazy, které lze vystavit přímo na zastupitelském úřadu.

Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí nebudou turistické cesty do Británie do šesti měsíců podmíněné vízem. Do konce září bude možné cestovat s občanským průkazem, poté už pouze s pasem. Ministerstvo ale doporučuje cestovat do Británie s pasem už od ledna. I pro krátkodobý pobyt v Británii už bude nutné komerční cestovní pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění nebude platit. K dlouhodobým pracovním cestám nad půl roku budou do Británie potřeba víza. Studentská víza budou nutná také při studiu nad šest měsíců. Na telefonické hovory z a do Británie se budou vztahovat roamingové sazby mimo EU.

frantacizek ( 3. ledna 2021 00:00 )

tak ono to má tu výhodu, že tam studenti, kteří jezdili nyní studovat třeba jen na semestr nebo rok i v rámci erasmu, pojedou nyní na celou délku studia tamních škol, což bych třeba viděl jako pro jejich vzdělání plusem. A usazovat by se tam snad neměli, k tomu by jim ty roky studia neměly zase stačit..

e.lesanova ( 2. ledna 2021 18:11 )

No, myslím, že i Britové budou "překvapeni", co se jim tam v posledních letech natáhlo...obávám se, že paraziti se budou snažit bojkotovat přesun do svých zemí ...

denisz ( 2. ledna 2021 14:19 )

Zaujal mně nový bodový imigrační systém. Cizinci budou
dostávat body za specifické dovednosti a kvalifikaci. Už
nepostačí pro jisté Čechy lživé tvrzení, že jsou v Česku
diskriminování, mohli zůstat a žili si dobře z dávek, takže
nemuseli krást jako doma. Zemi zaslíbenou byla Kanada,
i Británie. Asi jim nepomohou výkřiky, "To velký rasismus"
Problém bude, kde v Česku po návratu bydlet, když vypečeně
vše doma prodali. Jistě to budou mnozí z těch 23 tisíc, co
nemají doklady v pořádku. Korektně so do podrobností nejde.

johnny stopper ( 2. ledna 2021 09:48 )

Nikdo už se holoubkové nemusí bát, že Česká republika vystoupí z Unie. Unie se totiž rozpadne sama. Komu to po brexitu nedošlo, je debil.

Zobrazit celou diskusi