„Od loňského třetího čtvrtletí v průměru byty zdražily o 8,8 procenta,“ řekl analytik firmy Trikaya František Šudřich. Průměrná cena za čtvereční metr vzrostla na 88 000 korun, od roku 2016 se tak zvýšila o 48 procent!

Na byt o dispozici 1+kk potřebují lidé v Brně 3,5 milionu korun. Za byt 2+kk (55m2) v nové výstavbě zaplatí 4,7 milionu korun. Za byt 3+kk s rozlohou 82 čtverečních metrů 6,95 milionu. „Výjimkou jsou čtyřpokojové byty, které zlevnily,“ dodal Šudřich.

Nejžádanější jsou v Brně stabilně dvoupokojové byty, ale také garsonky, jejichž cena ve srovnání s loňským rokem rekordně stoupla, a to o celých 16 procent.

Bytů je pořád málo

„V nabídce brněnských developerů je k říjnu 456 volných bytů. Od začátku roku se jich prodalo 723, což je nejvíce za poslední tři roky. Zájem kupujících je navzdory rostoucím cenám i koronaviru velký, výstavba je naopak nedostatečná,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Alexej Veselý.

I kvůli nedostatku bydlení v Brně se zvyšuje poptávka po bydlení v jeho okolí. Bydlení v bytech je tam i o čtvrtinu levnější než v krajském městě.

Zatímco dříve se kupující stěhovali pryč z Brna, aby získali komfortní bydlení v rodinném domě, v posledních letech jsou ochotní se z města odstěhovat i do bytu, protože náklady na jeho pořízení jsou tam výrazně nižší. Nové obyvatele zřejmě v budoucnu přivítají Bučovice, Pohořelice, Kuřim, Střelice nebo Troubsko, kde se byty staví,“ dodal Veselý.