Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výsledek do 30 minut: V Motole testují, jestli jsou rychlejší testy na koronavirus spolehlivé

Autor: ČTK - 
22. října 2020
11:42

Odborníci ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze zjišťují, jestli je k testování na covid-19 možné používat takzvané antigenní testy namísto PCR testů. Třídenní srovnávací studie testovacích metod na koronavirus, která začala ve středu, by se v Motole mělo zúčastnit přibližně 600 lidí, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková ve čtvrtek.

Takzvaný antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou antigenního testu je rychlejší stanovení výsledku. Je známý během 15 až 30 minut, naopak výsledky PCR testu jsou známé asi za čtyři hodiny. Antigenní testy jsou také levnější než PCR testy.

Hlavním využitím antigenního testu ve zdravotnických zařízeních by ale mohla být diagnostika onemocnění covid-19 u pacientů s příznaky anebo pravidelné testování rizikových oddělení, jako například LDN, v případě, že testovací kapacita PCR nedostačuje,“ uvedl přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol Pavel Dřevínek.

S cílem zjištění, zda antigenní testy fungují při stanovení diagnózy nemoci spolehlivě a lze je použít namísto PCR testů, se nyní vybraný vzorek osob v Motole testuje PCR testem, tedy standardní vyšetřovací metodou, a dvěma odlišnými antigenními testy. Při jednom odběru tak jsou u každého testovaného odebrány tři vzorky z nosohltanu, doplnila Danková. Závěry studie budou podle mluvčí známé na začátku příštího týdne.

Citlivost antigenních testů se nyní prověřuje také v Krajské nemocnici v Karviné nebo na jednom z odběrových míst zřízených v OKD. Ověření spolehlivosti se zúčastní také tři lokality ve Středočeském kraji, jak na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády ve středu řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa