„Jedná se o startovací byty, které mají pomoci mladým lidem s osamostatněním a třeba i založením rodiny. Tím, že jim umožníme platit snížené nájemné, budou si moci našetřit prostředky na budoucí bydlení,“ vysvětlila primátorka Brna Markéta Vaňková (43, ODS).

Třicet bytů je na Vojtově, ostatní jsou ve Valchařské ulici. „Celkově se jedná o 47 bytů. Jde o garsonky až třípokojové byty s velkorysou výměnou. Například dvoupokojové byty mají až 90 m²,“ upřesnil náměstek primátorky Jiří Oliva (43, ČSSD).

Do 35 let a bez dluhů

O startovací byt mohou žádat páry, jejichž celkový čistý měsíční příjem je minimálně 27 300  korun a maximálně 58 013 korun. „Musejí být zletilí, ale mladší 35 let, nesmějí vlastnit dům nebo byt a ani být jeho nájemcem. Podmínkou také je, aby žadatelé neměli žádné dluhy za užívání bytu nebo za služby s tím spojené,“ ujasnila podmínky primátorka.

Brno předpokládá, že o nové byty, u nichž se nachází například i nový park, víceúčelové hřiště, fit park a dokonce i kryté parkovací stání, bude velký zájem. Žádost o startovací byt je třeba doručit na podatelnu magistrátu, výběrové řízení je otevřeno do 20. října.

Z dodaných žádostí, které splňují všechny podmínky, se noví nájemníci vyberou losem. U každého bytu bude losování probíhat tak, že se nejprve vybere ze skupiny žadatelů s dítětem/dětmi (sem spadají i páry, kde je žadatelka těhotná). Další v pořadí jsou manželé a registrovaní partneři a třetí skupinu představují nesezdané páry,“ ujasnil podmínky Oliva.
Fotogalerie
5 fotografií