Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Děti, superpřenašeči a tři miliony sledovaných: Co zjistila největší trasovací studie?

Autor: mav - 
2. října 2020
20:50

Děti mohou mezi sebou efektivně šířit koronavirus, ale mladí dospělí jsou - alespoň v Indii - hlavním zdrojem šíření koronaviru. Uvádí to studie publikovaná ve středu v odborném magazínu Science.

Studie založená na obřím trasování kontaktů, zahrnujícím přes tři miliony lidí v Indii, ukazuje, že většina pacientů s covidem-19 nikoho dalšího nenakazila. „Naše analýza poukazuje na výrazné odlišnosti v nakažlivosti jednotlivých lidí: Žádná druhotná nákaza se neukázala u 71 % případů, jejichž kontakty byly vystopovány a testovány,“ uvádí indičtí vědci. Naopak za 60 % všech druhotných infekcí „může“ 8 % prvotních nakažených.

Nakažlivé děti

Studie rovněž popírá rozšířené přesvědčení, že děti mají malou šanci koronavirus chytit. „Dospěli jsme k jinému závěru. Infikují se ve výrazných počtech,“ řekl televizi CNN Ramanan Laxminarayan působící na Princetonské univerzitě v USA a v indickém Centru pro dynamiku, ekonomiku a politiku nemocí.

„Identifikovali jsme velký rozmach infekcí mezi dětmi, které byly kontakty případů podobného věku,“ uvedl expert. A to přesto, že se školy v celé Indii v březnu uzavřely.

Studie potvrdila účinnost tvrdých opatření

Studie vychází z masivních statistik trasování kontaktů v indických státech Tamilnádu a Ándhrapradéš, jež dohromady představují desetinu obyvatel Indie. „Nejsou mezi indickými státy nejbohatší, ale mají v přepočtu na hlavu jedny z nejvyšších výdajů na zdravotnictví i počet zdravotníků. Oba v reakci na pandemii rychle začaly sledovat nemoc a trasovat kontakty,“ uvádí studie.

Úřady tam od března do srpna zaznamenaly skoro 85 tisíc nakažených, vypátrala (ba testovala) 575 tisíc jejich kontaktů. „Je to největší studie trasování kontaktů na světě, a to zdaleka,“ cituje CNN doktora Laxminarayana. „Překvapilo nás, že pouhých 8 % primárních nakažených bylo zodpovědných za 60 % všech nakažených mezi kontakty. Je to veliký nepoměr. O superpřenašečích se zatím diskutovalo, ale nebyli skutečně zdokumentováni,“ zmínil.

Nejvíce pacientů nula (těch prvních v řetězci postupující nákazy) bylo ve věku 20-45 let. „Skupina mladých dospělých a ve středním věku je ta, která je ve styku s lidmi. Ti nejčastěji chodí z domu a přenášejí nemoc z jednoho místa na druhé.“

Zároveň studie potvrdila, že přísná opatření zafungovala. Autoři odhadují, že u vysoce rizikových kontaktů (blízký či fyzický kontakt s nakaženým, bez ochranných opatření) byla šance nakazit se 10,7 %. U méně riskantních, ale přesto blízkých styků, například s rouškami, bylo riziko ani ne poloviční (4,7 %).

Odhady reprodukčního čísla (značícího počet druhotných infekcí, které každý nakažený může způsobit) poklesly z březnového rozmezí 1,7-4,3  na 1-1,3 ve druhém týdnu po zavedení celonárodního lockdownu, tedy uzávěry. A znatelně klesla i úmrtnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa