Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Čechy číhá další plicní onemocnění. Nebezpečná bakterie v minulosti zabíjela

Autor: Mii - 
18. června 2020
05:15

Dlouhé týdny musely být kvůli pandemii koronaviru zavřeny školy, tělocvičny, hotely či nejrůznější kanceláře. Teď se do nich vrací život, jenže není to bez rizika. Hygienici varují, že v těchto prostorách může číhat nebezpečná bakterie legionella, která u oslabených jedinců může vyvolat vážnou nemoc. Bakterie se totiž ráda množí v nepoužívaných vodovodních trubkách, a ty kvůli karanténě skutečně dlouho používané nebyly.

Na riziko množení legionelly ve vztahu k pandemii koronaviru upozornil mimo jiné Státní zdravotní ústav (SZÚ). „Mnoho hotelů a dalších ubytovacích objektů muselo v posledních dvou měsících v důsledku koronavirové pandemie omezit svoji činnost nebo byly přímo uzavřeny. Nyní, po postupném uvolňování protiepidemických a karanténních opatření, se chystají na znovuobnovení provozu,“ začíná jeho varování.

A pokračuje se zmínkou množení bakterií. „V době odstávky či omezení jejich provozu docházelo v rozvodech teplé vody ke stagnaci a chladnutí teplé vody, což vytvářelo vhodné podmínky pro rozvoj legionel,“ uvádí SZÚ. Doporučuje proto, aby vodovodní systémy byly před uvedením do provozu řádně sanovány.

Podobně hovoří olomoucká hygienická stanice. Pokud je podle ní objekt zásobován pitnou vodou z veřejného vodovodu, celý jeho vodovodní systém by měl být propláchnut do všech výstupů. Pokud čerpá vodu z vlastní studny, pak by se měla jednorázově vydezinfikovat a touto vodou následně vše propláchnout. Rovněž je vhodné provést rozbor pitné vody, zda splňuje požadavky.

Legionelly v Česku přibývá

Vodovody bývají společně s ventilačními systémy nejčastějším místem výskytu legionel. Stačí, aby jimi nějaký čas neproudila voda či vzduch a bylo vlhko – bakterie se začne množit a uvnitř systémů vytvoří povlak. Čím větší tento povlak je, tím těžší je systémy následně dezinfikovat. Za normálních okolností jako jistá prevence stačí vodovody jednoduše používat, proplachovat a občas vydezinfikovat, to ale během koronaviru nebylo možné.

Riziko rozšíření bakterie je proto velice reálné. Nepomáhá, že panuje vlhké počasí a také fakt, že legionella není v Česku žádným nováčkem. Podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) patříme v celoevropském porovnání mezi země s vyšším výskytem bakterie. Poslední roky se navíc výskyt v Česku zvyšuje – zatímco v roce 2009 bylo hlášeno 25 případů, v roce 2018 to už bylo 218 případů.

Pozor na záměnu s koronavirem

Velkým problémem legionelly je, že obvykle nezasáhne jedince, ale celé komunity. Lokální epidemie byly hlášeny například v Praze, Zlíně nebo Přerově. Jakmile člověk bakterií onemocní, v lepším případě se nebude cítit dobře a několik dní si poleží.

Může ale nastat vážný průběh. U osob s oslabenou imunitou, seniorů, kuřáků nebo například diabetiků je možné, že vyvolá legionářskou nemoc, která může skončit smrtí. Legionářská se jí říká proto, že poprvé byla zjištěna u skupiny legionářů, kteří se v roce 1976 účastnili sjezdu v USA. Nakazili se přes hotelovou klimatizaci.

Inkubační doba nemoci jsou dva až deset dní. Poté nastane zvýšená teplota, bolest hlavy a svalů, kašel, dušnost a zápal plic. Při komplikacích mohou kompletně selhat játra a ledviny. Že jsou tyto příznaky povědomé? Ano, podobně se projevuje nákaza covid-19.

To možný současný výskyt legionelly ještě zhoršuje – lidé v první moment nemusí odhalit, že onemocněli tímto způsobem a poběží se otestovat proti koronaviru. Jenže zaměnit obě nemoci může vést k dalším problémům, jelikož legionella je bakterie, a tak se musí léčit antibiotiky (co nejdříve). Oproti tomu covid-19 je virové onemocnění a antibiotika na něj nezabírají.

Obě choroby v každém případě postihují plíce a vědci již začínají zkoumat, zda lidé, kteří se z koronaviru vyléčili, nejsou legionellou více ohroženy. Definitivní odpověď zatím neexistuje, ale probíhající studie v Číně a Japonsku naznačují, že až 20 procent pacientů s covid-19 se nakazilo i legionellou. Koronavirus je tedy zřejmě udělal náchylnějšími k dalším respiračním onemocněním.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5512651 ( 13. března 2021 16:09 )

Ani nevíte jak moc vám závidím váš neskutečně hloupý názor.Loni mi kvůli L.zemřel taťka... Taky jsem předtím neznala..příjemný poslech rádia vám přeju

sorgedoktor ( 18. června 2020 13:15 )

Ja si teda myslim, ze kdyz po precterni tohoto sdeleni b trochu vody obcan odpusti, nejaky vyznam ten clanekm ma....

elizabeth2006 ( 18. června 2020 12:32 )

Blesk straší, blesk je negativní. Denně negativa, zlo mezi lidi, strach. Zapněte si všichni Evropa 2. Smích léčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa