Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oliver dál bojuje s obávanou nemocí: Maká, co mu síly stačí! Setkal se i se stejně nemocným kamarádem

Autor: VaB - 
30. září 2020
05:25

Malý Oliver, který bojuje se spinální svalovou atrofií, nic nevzdává! Dostal už osmou dávku Spinrazy. Dokonce jezdí makat a rehabilituje. Nakonec se setkal se svým kamarádem, který také bojuje s obávanou nemocí.

Oliverek je malý klučina, kterého potkal smutný osud. Byla mu diagnostikována nemoc spinální svalová atrofie. Kvůli té postupně ochabují svaly, nemocný je pak odkázán na neustálou pomoc druhých. 

Děti postižené tímto onemocněním dostávají lék Spinraza, který zpomaluje nemoc, nedokáže ji ale zastavit. Naopak lék Zolgensma je účinnější, děti po aplikaci léku dělají velké pokroky, postupně se stávají zdravějšími.

Nemocný Oliver ale lék nemohl dostat kvůli svému stavu, přitěžujícím byl i fakt, že je chlapec napojen na plicní ventilaci. Rodiče a ani samotný bojovník ale nic nevzdávají a s nemocí stále bojují. „V pátek byl Oliverek navštívit pana doktora Staňka na dětské neurologii ve FN Ostrava. Při té příležitosti dostal 8. dávku spinrazy. Vše proběhlo v pořádku a Oli pokračuje dál a maká na sobě intenzivně,“ popisují rodiče na facebooku.

I přesto, že byl v pondělí svátek, byl Oliver s rodiči na rehabilitacích. „Odpoledne byl Oliverek na zajímavém přátelském setkání s jedním ze svých starších kamarádů také s diagnózou SMA,“ dodali rodiče. 

frantacizek ( 30. září 2020 06:33 )

a co ta léčba Oliverka v zahraničí?? čas mu letí..

frantacizek ( 30. září 2020 06:32 )

bože,bože co tady chodí za lidi. I ve své nejhorší chvíli v životě bych nebyl schopen tohle napsat. Ty si navíc holčina, budeš mít taky jednou děti, pač je patrně nemáš, jinak bys tohle nemohla napsat. Budou to chudáci, nemáš absolutně v sobě mateřský cit..

sheba ( 30. září 2020 06:07 )

přesně tak nic z něj nebude a rodiče jsou jak umanutí, dala bych jim vše k náhradě - makat až do smrti a matku podvázat!

Zobrazit celou diskusi