Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Starosta Prahy 1 má koronavirus. V pondělí se sešel s radními, všichni museli na test

Autor: ČTK - 
22. září 2020
20:16

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) má pozitivní test na covid-19. Po nedělní práci na zahradě si nepřipadal dobře, dnes se přidala horečka a poté se nechal otestovat. Informovala o tom mluvčí Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Šárka Kuželová. V pondělí byl starosta v kontaktu s ostatními členy rady městské části, kteří nyní čekají na výsledky testů.

V neděli se věnoval na chatě práci na zahradě a poté pociťoval slabou bolest, jako by bylo tělo namožené. Dnes se přidala horečka, a tak se nechal okamžitě testovat. Další postup konzultuje s pražskou hygienou,“ uvedla Kuželová.

Starosta Hejma na Facebooku v úterý napsal, že má horečku 38 stupňů. „Připadám si, jako by mě přejel parní válec,“ dodal. Vyzval také všechny občany, aby dodržovali „pravidla tří R“, tedy mytí rukou, dodržování rozestupů a nošení roušek.

V poslední době se nemoc objevila začátkem srpna na radnici Prahy 14, kde s ní byli diagnostikováni čtyři zaměstnanci. Zasažena byla také radnice Prahy 3.

Již předtím onemocněl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Následně museli být ve 14denní karanténě všichni pražští radní. Celkem bylo v karanténě několik desítek politiků i úředníků, kteří se tehdy účastnili spolu s Hlubučkem jednání městské rady. Nakaženo bylo také několik politiků z městských částí.

Rekordní nárůst v Praze

Počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 v Praze opět překonal rekord. K úterním 18:00 bylo zaznamenáno za posledních 24 hodin 442 nakažených, což je nejvyšší denní nárůst ve městě od březnového začátku epidemie v Česku. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice.

Od začátku března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v Praze potvrzeno celkem 9729 nakažených. Více než dvě pětiny z nich covidem-19 trpí nyní. Počet úmrtí nakažených z Prahy zůstává od pátku na 117.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa