Poslední novelu, která podmínku lokálního původu v řádu zakotvila, schválila rada hlavního města v dubnu. Nyní se podle radního Jana Chabra (TOP 09) na základě schůzek se zástupci městských částí zdá, že postup byl zbytečně tvrdý, plánuje proto podmínku zmírnit. „V rámci června bude návrh novely rozeslán do připomínkového řízení. Na podzim se pak počítá s komplexní právní úpravou, kdy by měl být tržní řád vydán jako nový předpis s účinností od 1. ledna 2021," řekl radní.

Předzahrádky do 22. hodiny

Následující novela by měla řešit i problematiku 276 restauračních předzahrádek v centru města, které mají výjimkou povoleno alespoň v určitém období roku fungovat po desáté hodině večer. Předchozí vedení Prahy 1 v čele se starostou Pavlem Čižinský (Praha 1 Sobě) navrhovalo výjimky plošně zrušit, to současné pod vedením Petra Hejmy (STAN) chce jednotlivě vyhodnotit, u kterých předzahrádek je to skutečně nutné.

V Praze je farmářských tržišť řada, již přes deset let fungují trhy například na podskalské náplavce. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylové náměstí u I. P. Pavlova, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst. Nové trhy vznikly i na Malostranském náměstí.

Fotogalerie
24 fotografií