Park Cihelná – malostranské území mezi Mánesovým mostem a ulicí Cihelná. Historicky se údajně nikdy nejednalo o nějakou rekreační plochu – naopak v jeho místech stávaly například ohrady na dřevo, nebo se tudy brodilo na druhý břeh Vltavy. Poslední léta se jedná o veřejné prostranství přímo na nábřeží Vltavy, které však více než rekreanty a procházkáře lákalo osoby bez domova.

Vlídnější tvář

Radnice Prahy 1 připravila projekt, který tuto oblast vesměs rapidně promění. „Nejvýznamnější změnou koncepce území bude otevření cesty pod Mánesovým mostem a zrušení slepého a nevábného zákoutí pod ním,“ vysvětluje v radničním tištěném zpravodaji starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). „Nová cyklostezka s pěším provozem otevře a zpřístupní celou část břehu od Kosárkova nábřeží a plně se tak uplatní krásný výhled na protější břeh a Vltavu.“

Co v praxi přibude? Například nové schodiště, které bude instalováno do stávajícího prudkého svahu. Na jižním oblouku cesty má vzniknout dokonce pobytové schodiště. „Na říční straně podél cesty vyrostou mlatová odpočívadla s lavičkami a nový prostor pro procházky pak uvolní opěrná zeď. Základním kompozičním prvkem parku budou vzrostlé stromy travnaté plochy. Vstupní reprezentativní plochy parku od ulice Cihelná doplní okrasný záhon s růžemi,“ stojí ve zpravodaji Jedna. V projektu se počítá též se zřízením studny.
Fotogalerie
10 fotografií