Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bydlet ve vlastním, nebo platit nájem? Debata Blesku ukázala na „útěky“ i přeplněné okraje měst

Video se připravuje ...
Autor: Sabina Dračková, Vera Renovica - 
23. září 2020
05:50

Vyloučené lokality a proti nim lukrativní oblasti kolem Prahy, Brna i Ostravy. Tak vypadá mapa Česka z pohledu dostupnosti bytů. V páté předvolební debatě Blesku Zpráv se moderátorka Vera Renovica ptala osmi kandidátů do krajských zastupitelstev právě i na ceny bydlení. Ty totiž v koronavirové době v některých krajích dokonce citelně rostly. Politici před krajskými volbami, které budou už 2. a 3. října, slibují také pomoc pro mladé rodiny.

Podle studie firmy Deloitte je Zlín místem, kde bydlení zdražovalo nejcitlivěji, ve druhém čtvrtletí roku tam meziročně zdražily byty o 22 procent. Existují však i průzkumy, podle kterých zase ceny nájmů stagnují.

Ze Zlína mladí utíkají, na Ústecko nechtějí

„Právě ve Zlínském kraji ceny nájmů spadly o 19,4 procenta, to znamená nejvíce v republice,“ zmínil jiná zjištění ze září kandidát na hejtmana Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). V návaznosti na to poděkoval starosta Rožnova pod Radhoštěm pronajímatelům, kteří zareagovali na společenskou situaci. Ceny bytů a nemovitostí k kraji podle něj nespadly. 

Je podle něj potřeba podpořit bydlení pro mladé, kteří z kraje po dostudování utíkají a to zejména do Prahy, Ostravy a Brna. „Kraj nám stárne, lidé nám odcházejí,“ posteskl si Holiš (ANO). Cestou jsou podle něj startovací byty. Na podporu slibují 75 milionů korun, podle jakého klíče by se ale peníze měly rozdělovat, ještě není zcela jasné.

Video  Koronavirus a problémy s bydlením. Co politici v Blesku poradili zájemců o byty i majitelům nemovitostí?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Naopak nejméně se podle průzkumu za bydlení platí v Ústí nad Labem, i tam se ale za poslední rok cely zvedly a to téměř o čtvrtinu. „Volné byty jsou nejvíce ve vyloučených lokalitách. K nám žádní mladí lidé nechtějí samozřejmě,“ vysvětluje si nízké ceny Karel Karika (Piráti), který právě v Ústeckém kraji kandiduje. V jiných lokalitách už se podle něj ceny zvedaly.

„V Chomutově teď mají rozjetý projekt, že vlastně skupují byty v různých lokalitách a nárůst bytového fondu začíná dávat smysl,“ vidí inspiraci pro možné řešení zástupce Pirátské strany.

Video  Hrozba odkladu splátek hypoték a potíže s bydlením v krajích: Předvolební debata Blesku  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Drahé byty a málo školek pro Středočechy

I díky blízkosti hlavního města ceny ve Středočeském kraji stále rostou. To je pro kandidáta ODS Martina Kupku negativní trend. „Staví se víc, ale scházejí další místa v mateřských a základních školách,“ uznal infrastrukturní problém. Kraj podle něj může pomoci třeba s kvalitnějším územním plánováním.

Zlevnit bydlení může ale podle něj pomoci hlavně stát. „V okamžiku, kdy nejsme schopni připravovat rychle stavby nových bytových domů, protože prostě máme takový proces, který to evidentně brzí, tak rostou ceny bytů a prodražují se samozřejmě i stavební náklady,“ kritizoval směrem ke stavebnímu zákonu.

„Některé ty obce opravdu mají pocit, že zastaví každý pozemek a tu infrastrukturu nedělají,“ souhlasí se svým protikandidátem Petra Pecková (STAN) je podle ní také potřeba pomoci obcím s tím, jak jednat s developery.

„I ti developeři, pakliže chtějí výstavbu, tak ale musí třeba v tom prstenci kolem Prahy přispívat na tu infrastrukturu, musí se snažit o to, aby ti občané měli nějakou občasnskou vybavenost. Školu, školku a podobně,“ míní starostka Pecková.

Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Pochvala za zrušení „nemorální“ daně

Legislativní novinkou je zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. „Já to považuji za velmi šťastný krok a jsem rád, že se to prosadilo napříč,“ směřoval pochvalu kandidát z Jihočeského kraje František Talíř. Daň mu prý přišla až „nemorální“.

„Když mladá rodina chce začít, koupí si nějakou nemovitost, tak bum dostane nebo dostávali hned několik set tisíc sekeru,“ dodal.

Jako nejmladší - teprve sedmadvacetiletý člen předvolební debaty se zejména František Talíř (KDU-ČSL) vyjadřoval k situaci mladých. „Řeší to celá naše generace, není úplně krásná představa, když si vezmete hypotéku - když na ni dosáhnete - a třicet let na ni budete ve vleku splácení,“ posteskl si Talíř (KDU-ČSL), který by se chtěl stát hejtmanem Jihočeského kraje. Je pro něj prý důležité pomoci hlavně mladým lidem, kteří mají vůli založit rodinu a to třeba formou startovacích bytů například na dva roky, než kariérně postoupí a „postaví se na vlastní nohy“. Je k tomu ale podle něj potřeba spolupráce napříč komunální i státní politikou.

Spor o investice i rozprodej majetku

V Olomouckém kraji ale trendem investiční bydlení - tedy, že někdo skoupí byty a pak vydělává na jejich pronájmu. „Máme v programu, že bychom rádi podpořili obce při přípravě té výstavby a zároveň jim poskytli pozemky, které jsou v rukou kraje právě pro tu výstavbu,“ slibuje řešení kandidát na hejtmana Olomouckého kraje Ludvík Šulda (KSČM), který říká, že bydlení je lidské právo.

S investicemi ale nestouhlasil zástupce TOP 09 Jan Vitula. „To je úplná blbost. Kraj prostě nemá peníze na to, aby podporoval výstavbu formou toho, že bude někde do něčeho spoluinvestovat,“ řekl rázně.

Aby bylo bydlení dostupné se podle dá podle zástupce KSČM Šuldy zařídit výstavbou obecních bytů. Na tom zda a za jakých podmínek pak nechat občany a nájemníky obecních bytů je privatizovat a tedy odkoupit se kadidáti do krajských zastupitelstev neshodli.

„V roce 2011 jsem se střetl s nájemníky, kteří chtěli byty odkoupit, postavili jsme se proti tomu,“ vzpomněl Marek Šlapal (ČSSD), který kandiduje v Jihomoravském kraji. Podle něj by měly být k dispozici nejen obecní, ale i krajské byty. V souvislosti s tím si neodpustil kritiku konkurenční strany.

„Bohužel v Brně například bylo za vlády ODS prodáno víc než 25 tisíc bytů a zbylo nám 26 tisíc v bytovém fondu,“ zmínil Šlapal (ČSSD). Reakci na to si neodpustil zástupce právě ODS. „Co je špatného na tom, že si lidé, kteří mají nájem chtějí koupit byt a koupí si ho od města,“ opáčil v debatě Blesk Zpráv kandidát na středočeského hejtmana Kupka. Šlapal ale kritizoval, že se byty neprodávaly za tržní cenu, ale za ceny poloviční.

Video  Hádka o rozbité silnice i krajská letiště: Volební debata Blesku o dopravě  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Že rozprodávat obecní byty byla chyba naznačil Jan Vitula (TOP 09), který je stejně jako Šlapal (ČSSD) z Jihomoravského kraje. „Nikomu nedošly potom ty následné problémy s tím, že když bude 40 vlastníků v jednom baráku, že to bude hrozně komplikované na dohodu,“ zmínil a dodal, že současný problém je v tom, že po tom, co se města zbavila majetku nejsou volné byty, aby se dalo „sociálně pracovat v systému“.

Covid_19 ( 23. září 2020 10:51 )

kolem velkých měst není většinou dobrá dopravní obslužnost. To je důvod vysokých cen ve městech, soused šel z Prahy za Prahu, ale časem musel koupit byt v Praze, aby děti netrávily spoustu času dojížděním, takže má z bydlení za Prahou letní sídlo

hasmen ( 23. září 2020 10:01 )

Škoda že nejde pokládat v nějaké diskusi otázky pro kandidáty... Zeptal bych se pana Kupky,zda se vzdá poslaneckého mandátu,pokud by byl hejtmanem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa