Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Respirátor zdarma pro důchodce: Ochrání je dovoz z Číny? Vojtěch tápal, Hamáček vysvětluje

Autor: Sabina Dračková - 
20. září 2020
16:29

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli zaváhal při dotazu, zda respirátory zaslané důchodcům splňují potřebné limity a jestli je tedy reálně před koronavirem chrání. V Otázkách Václava Moravce nedokázal odpovědět, co znamená použití znaku, který pouze připomíná podobu unijně schváleného označení CE, ale ve skutečnosti značí čínský export. Značky jsou totiž velice podobné. Vojtěch odkázal na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) - ten vzápětí uvedl, že respirátory nároky na kvalitu splňují.

Kromě pochybností týkajících se toho, jak bylo s rouškami pro důchodce manipulováno na poštách se objevují i pochybnosti k respirátorům. Ty totiž lidem starším 60ti let vláda také poslala.

Značka o zdravotní nezávadnosti chybí

Hned, když se balíčky začaly ve schránkách seniorů objevovat, všimli si někteří, že označení CE nemá přesnou podobu, jakou by mělo mít. Písmena CE mají označovat výrobky, které splňují příslušné evropské předpisy ohledně zdraví, bezpečnosti a ochrany životního prostředí.

Jde o zkratku z francouzského „conformité européenne“. Umožňuje například volný pohyb výrobků na evropském trhu. „Než nějaký výrobce, či dovozce může legálně označit svůj výrobek, musí projít poměrně složitým procesem,“ uvádí server Kverulant. Označení však neznamená, že by byl výrobek vyrobený v Evropě.

Už v minulosti se ale objevilo několik výrobků, které mají na obalu také napsaná písmena CE, ale v jiné grafické podobě. Písmena jsou u sebe blíž než v logu evropského označení. Tento malý a snadno přehlédnutelný rozdíl má ale velký význam. Značí zkratku China Export. „Pro její podobnost a absenci jakékoliv certifikace je obvykle považována za agresivní marketingový útok na spotřebitele zvyklého na označení CE,“ vysvětluje Kverulant.

Rozdíl v grafickém zpracování značky CE, která ukazuje, že výrobek vyhovuje evropským předpisům a označení CE, které značí pouze výrobek dovezený z Číny. Rozdíl v grafickém zpracování značky CE, která ukazuje, že výrobek vyhovuje evropským předpisům a označení CE, které značí pouze výrobek dovezený z Číny. | Kverulant

A právě to je případ respirátorů, které dostali čeští senioři. Na těch jsou písmena C a E blíž u sebe, než tomu má být u označení zdravotní nezávadnosti.

Vojtěch nevěděl a bránil se: Nakupoval „asi“ Hamáček

Jak ve vysílání České televize upozornil moderátor Václav Moravec, podle odborníků chybí certifikát, který by odpovídal funkčnosti respirátoru FFP2. Ptal se tak, zda respirátor opravdu důchodce ochrání.

„Tyto respirátory nenakupovalo ministerstvo zdravotnictví, nakupovali je asi pravděpodobně kolegové z ministerstva vnitra,“ bránil se hned ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). To zda jsou veškeré parametry splněny, nedokázal říct.

„Skutečně vám teď nedokážu tady na místě říci, jestli tento respirátor vše splňuje. Doufám, že, a to musí odpovědět hlavně ministerstvo vnitra, které ty respirátory nakupovalo, že ano. Pokud nikoliv, tak by to samozřejmě asi bylo problematické,“ řekl v ČT ministr zdravotnictví Vojtěch.

Jak Vojtěch řekl, to zda jsou respirátory rozesílané důchodcům vyhovující s ním jako ministrem zdravotnictví nikdo neřešil. „My jsme na vládě pouze řešili otázku, že se tyto ochranné prostředky budou distribuovat, ale nic dalšího vlastně s námi konzultováno v tomto směru nebylo,“ přiznal s tím, že on a jeho ministerstvo odpovídá pouze za respirátory, které nakupoval jeho resort. Právě respirátory za čtvrt miliardy musel Vojtěchův resort reklamovat, protože nebyly dostatečně kvalitní - jak ukázaly testy.

Testy byly v dubnu, ukázal Hamáček

O hodinu a půl později už na twitteru zmíněný ministr vnitra Jan Hamáček psal, respirátor pro důchodce jsou v pořádku. „Respirátory distribuované občanům jsou plně v souladu s doporučením EU 2020/403 a předpisy ČR,“ uvedl.

Podle Hamáčka tyto ochranné pomůcky prošly na začátku dubna testy v notifikovaném pracovišti. Konkrétně šlo o Výzkumný ústav bezpečnosti práce, který testoval i respirátory nakoupené ministerstvem zdravotnictví. Uvedl také, že respirátory by měly vysoko překračovat úroveň ochrany pro standard FFP2.

K tomu Hamáček zveřejnil i dva dokumenty. Jedním je potvrzení, že čínský výrobce předložil výrobek k posouzení a druhým je protokol o zkoušce. 

„U tohoto výrobku byly ověřeny pouze vybrané vlastnosti související s jeho ochrannou funkcí,“ předesílá v dokumentu Jiří Tihlon, vedoucí Oddělení zkušebnictví a certifikace Výzkumného ústavu bezpečnosti práce a dodává, že dále přihlíželi k dokumentaci, které výrobce dodal.

Závěr je však jasný - respirátor odpovídá kategorii 2. „Na tomto podkladě, v situaci, kdy je silný tlak na dodávky prostředky na ochranu dýchadel a na základě Doporučení Komise (EU) 2020/403 lze konstatovat, že uvedený výrobek zajišťuje odpovídající úroveň ochrany zdraví a bezpečnosti v souladu se základními požadavky stanovenými v nařízení (EU) 2016/425,“ uvádí ústav v dokumentu z 10. května tohoto roku.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

E M ( 23. září 2020 09:18 )

ale blbost. U těch respirátorů je to jasný. Na celém netu nenajdete střih - jak jej vyrobit. Takže podle něj nastříhat dvojitou bavlněnou látku a našít respirátory je pro české mámy a babky maličkost. Dokonce se mi to zdá jednodušší než roušky. Odkud si myslíte že jsou ty první vlaštovky barevnejch respirátorů. Jsou vyvařovatelné - žehlitelné a na furt. A není problém s "KAM S NIMI" po použití. Byl to geniální tah.

Covid_19 ( 20. září 2020 16:51 )

než poslat seniorům kvalitní nanoroušky, které jsou pro velkodběratele pod 15 Kč, tak se jim pošlou problematické respirátory a nehygienické roušky, které cestou ztratí elektrostatický náboj. Nanoroušky mají mechanický filtr, kterému nevadí ani vlhko, běžné roušky mají elektrostatický náboj, který ve vlhké roušce není, takže správně nefungují. Nanoroušku lze v nouzi použít po dezinfekci znovu a její vlastnosti se příliš nezmění, raději jsme na naše seniory trochu připlatili

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa