Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolaps systému pro odběry covid-19: Nemocnice je pozastavily, problémy po celém Česku!

Aktualizováno -
18. září 2020
12:30
Autor: pom - 
18. září 2020
11:22

Pražské nemocnice musely dočasně pozastavit odběry na koronavirus! Může za to kolaps systému, který slouží ke zpracování údajů při odběrech vzorků na koronavirus. Výpadek trval zhruba od devíti od rána, systém se podařilo zprovoznit kolem čtvrt na jednu odpoledne. U odběrových míst v Praze, která už tak obří nápor nezvládají, to způsobilo ještě větší potíže, problémy ale hlásila odběrová místa po celém Česku.

„Systém eŽádanek má nyní centrální výpadek. Intenzivně to řešíme,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová v pátek kolem půl dvanácté s tím, že hygienici ani lékaři kvůli tomu nemohou novou žádanku na odběr vystavit. „Výpadek je na centrálním systému a aktuálně na něm pracují technici,“ uvedla mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová pro server tn.cz. Systém se povedlo znovu zprovoznit kolem čtvrt na jednu odpoledne. „eŽádanka opět funguje tak, jak má. Problém je vyřešený. Omlouváme se za komplikace,“ stojí na Twitteru Chytré karantény.

Zhruba tříhodinový výpadek ale způsobil značné problémy. Lékař či hygienici musí žádat o test na covid-19 prostřednictvím elektronické žádanky. V ní jsou zaneseny základní údaje a kontakty na testovaného, které se pak dál přenáší do systému, jenž sleduje pohyb vzorku z odběrového místa přes laboratoř až po výsledek testu.

Na odběrovém místě se ze seznamu žádanek, pokud systém funguje, ověří, jestli má příchozí nárok na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, tedy ho na něj poslala hygiena nebo praktický lékař. Ostatní si musejí test zaplatit. Nemocnice to bez fungujícího systému tedy nebyly schopné ověřit. Štěpanyová ve svém vyjádření nicméně uvedla, že na odběrových místech lidé budou odebráni i bez ověření žádanky. 

Nemocnice odběry pozastavily

Podle mluvčího Nemocnice Na Bulovce Filipa Řepy vypadl systém po deváté ráno. Nemocnice odebírání vzorků na covid-1 kvůli kolapsu částečně pozastavila. „Nadále odebíráme pacienty, u nichž je indikace možná na místě, odebíráme také ty, co mají žádanky vytištěné či v mobilu, a dále odebíráme i děti a seniory,“ uvedl mluvčí nemocnice Filip Řepa pro Blesk Zprávy v pátek po jedenácté s tím, že ostatní zatím musí počkat.

Až poté přišla informace ministerstva zdravotnictví o tom, že odběrová místa mají odebírat vzorky i lidem, u nichž žádanka ověřit nelze. „Informaci jsme dostali před pár minutami, nyní ji ověřujeme a pak případně odběry znovu rozjedeme,“ uvedl Řepa v pátek před dvanáctou.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze odběry pozastavila úplně. „Z důvodu výpadku elektronických žádanek systému NZIS dočasně pozastavujeme odběry na covid-19. Předpokládaný výpadek 1 hodina,“ psala nemocnice na webu kolem jedenácté dopoledne. Potíže byly i na odběrovém místě ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Samoplátce i lidi s vytištěnou žádankou jsme odebrali, ostatní, u nichž nebylo možné ověřit, zda eŽádanku mají, museli počkat, až na ně přijde řada, případně se mohli přeobjednat,“ uvedla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Jak to bude v případě, že se v době výpadku nechal zdarma otestovat i člověk, který žádanku ve skutečnosti vystavenou nemá a měl by za odběr tedy zaplatit, zatím není jasné. Potíže hlásila místa napříč Českem. 

kralovna-vsech-mori ( 18. září 2020 16:35 )

Kurňa, ti samí na jaře vřískali, že to je všechno zbytečné, že to je jen rýmička. Jděte do pérdele opozičníci zmatení. Prskejte jak chcete, svým chováním jste mě přesvědčili, že mám volit Babiše.

zada ( 18. září 2020 15:31 )

Něco jiného je jet do soukromého hotelu se soukromou pláží soukromým letadlem a něco jiného na přeplněnou pláž plnou nemocných, asi tak. Je pravdou, že je mnoho občanů, kteří si celoročně platí v chorvatsku a Řecku ) i jinde po světě) soukromé apartmány v malých hotýlcích se soukromými plážemi. O tom žádná. Ale povolení nechtěli tito, nýbrž ti co tam jezdí na obyčejné pláže...a tam ten styk s nakaženými je samozřejmě velký...no stalo se ....teď už je pozdě bycha honit!

zada ( 18. září 2020 15:28 )

Tvrdil to doktor Pirk!

Covid_19 ( 18. září 2020 15:24 )

premiér na Krétě a jeho manželka v Chorvatsku, hlavní hygieničku nejsou schopni dotrasovat, tak to zde řídí vláda

zada ( 18. září 2020 15:15 )

občanská cochcárna jak vyšitá, tomu říkáte svoboda a demokracie?!? Já tomu říkám bezohlednost! Na vládu to nesvádějte. Máte co jste chtěli, svobodní občané!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa