Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V USA přibylo 60 tisíc případů nákazy za den, Trump chce pomoct lidem ohroženým vystěhováním

Autor: ČTK - 
8. srpna 2020
09:15

Americký prezident Donald Trump v pátek prohlásil, že je připraven „do konce týdne“ podepsat exekutivní příkazy, které by pomohly Američanům ohroženým nuceným vystěhováním či postiženým nezaměstnaností v důsledku koronavirové krize. Reagoval tak na neschopnost demokratů a republikánů v Kongresu dohodnout se na novém plánu na podporu ekonomiky, která se kvůli restrikcím spojeným s pandemií bezprecedentně propadla.

„Pokud budou demokraté nadále držet klíčovou podporu jako rukojmí, využiji své autority prezidenta a dám Američanům podporu, kterou potřebují,“ prohlásil Trump na tiskové konferenci v pátek večer ve svém golfovém klubu v Bedminsteru ve státě New Jersey.

Podle prezidentova vyjádření by se jeho příkaz měl týkat prodloužení mimořádné podpory v nezaměstnanosti do konce roku, prodloužení zákazu vystěhování nájemníků, pozastavení splácení studentských půjček a snížení některých daní.

Média a někteří politici však upozorňují, že Trump k přijetí těchto kroků zřejmě nemá dostatečné pravomoci, protože rozhodování o rozpočtových záležitostech náleží podle amerických zákonů Kongresu. Pokud by se přesto prezident rozhodl takový příkaz vydat, vedlo by to zřejmě k právním sporům, jež by se mohly táhnout měsíce.

Zástupci demokratů, republikánů a Bílého domu se v pátek na dalším balíku ekonomické pomoci neshodli. Zatímco demokraté prosazují finanční pomoc tři biliony dolarů (necelých 67 bilionů Kč) a více, republikáni trvají na jednom bilionu dolarů. Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová z Demokratické strany uvedla, že kompromisní návrh demokratů dva biliony dolarů odmítl za Bílý dům ministr financí Steven Mnuchin.

S koronavirem zemřelo v USA už 161 tisíc lidí

Spojené státy za posledních 24 hodin zaregistrovaly téměř 60 000 dalších případů infekce koronavirem a přes 1300 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Informovala o tom dnes agentura Reuters. O den dříve země zaznamenala obdobné přírůstky.

Koronavirus se v USA od propuknutí epidemie potvrdil u 4,96 milionu lidí, z čehož jich 161 097 zemřelo. Spojené státy s 328 miliony obyvatel jsou tak globálně pandemií nejhůře zasaženou zemí.

Zatímco v pátek Spojené státy ohlásily téměř 59 700 pozitivních testů, dnes to bylo 59 955. Počet zemřelých s covidem-19 stoupl o 1318, o den dříve to bylo asi o 1250.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa