Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Nešťastní blízcí mašinfíry Martina H. (†40): Nevěříme, že udělal chybu!

Autor: idh - 
17. července 2020
12:20

Svědomitý, pečlivý, zkušený... Tak popisují blízcí a přátelé Martina H. (†40), strojvedoucího vlaku, který v úterý v noci u Českého Brodu se stovkou cestujících čelně narazil do poštovního vozu. Mašinfíra při tom zemřel, zanechal po sobě manželku a dvě malé děti.

Právě rodina Martina H. (†40) odmítá informace, že by muž přehlédl, nebo dokonce ignoroval návěstidlo a projel jím na červenou. „Nevíme co, ale příčinou prostě muselo být něco jiného,“ svěřili Blesku Martinovi blízcí.  „On tu trať znal jako svoje boty, byl svědomitý, zkušený, červenou by prostě nepřehlédl! A kdyby jí projel omylem, nezůstal by v kabině,“ věří rodina.

S jeho smrtí se stále nedokážou smířit ani přátelé strojvůdce. „Je to hrozné. Jen před pár dny byl jako vždycky plný elánu, a dnes...“ uvedl bývalý spolužák mašinfíry. Jaký podle něj Martin H. byl? „Rozhodně zodpovědný, jako pracant i jako táta. V dětech se úplně viděl, rodina pro něj byla na prvním místě. Nikdy neriskoval, proto nevěřím, že by udělal tak zásadní chybu. Jsem zvědavý, co ukáže vyšetřování,“ dodal muž.

Rodina se zatím snaží vypořádat se ztrátou syna, bratra a manžela, v jehož nevinu věří. „Musíme také řešit praktické věci,“ uvedli. Rodinu také měli navštívit zástupci Českých drah, které přislíbily pomoc s vypravením pohřbu.

Alarmující stav trati 

Trať z Prahy do Kolína, na níž vlak v úterý havaroval, je už roky považována za přetíženou. Institut plánování a rozvoje (IPR) ji označil ve studii příměstské železnice jako »úsek s přetíženou infrastrukturou« už v roce 2018. „Vyčerpaná kapacita v celém úseku. Alarmující stav se projevuje v nepravidelnosti příměstské železniční dopravy a nedostatku kapacity pro nákladní dopravu,“ varoval IPR. 

Černý červenec na českých kolejích 

4. červenec 2020 

V Prosenicích na Přerovsku narazil vlak do trakčního vedení, které na soupravu se 150 lidmi spadlo. Nikdo nebyl zraněn. 

7. červenec 2020 

Srážka vlaků u Perninku na Karlovarsku. Vyžádala si dva mrtvé a 24 zraněných. 

10. červenec 2020 

Osobní vlak se bočně srazil s rychlíkem v Praze-Běchovicích. Několik vagonů vykolejilo, pasažéři neutrpěli zranění. 

11. červenec 2020 

Na plzeňském nádraží hořel vůz pendolina, zřejmě kvůli technické závadě. Nikdo nebyl zraněn. 

12. červenec 2020 

U Černošic nedaleko Prahy se dostal osobní vlak na stejnou kolej jako rychlík z Klatov, jedoucí za ním. Strojvedoucí rychlíku ale včas zareagoval a zastavil. 

13. červenec 2020 

Na trase z Chrudimi do Pardubic projel vlak na červenou. Bez zranění. 

14. červenec 2020 

Osobní vlak CityElefant narazil u Českého Brodu čelně do stojícího poštovního vlaku. Zahynul strojvůdce, 4 těžce zranění, 30 dalších lehce... 

15. červenec 2020 

Osobní vlak vykolejil při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči evakuovali 38 lidí z vlaku ve Skalici u České Lípy kvůli úniku oleje z lokomotivy. 

16. červenec 2020 

Rychlík Krušnohor vyjel ze stanice Řetenice u Teplic po nesprávně postavené cestě a poškodil výhybku. Bylo třeba uzavřít trať a evakuovat 80 (naštěstí nezraněných) lidí. 

Huron ( 18. července 2020 10:02 )

Každý je chybující,jen u některých nejde o životy.

everesman@centrum.cz ( 18. července 2020 07:51 )

je to ošetřený v dopravním a návěstním předpise , stačí nebýt debil

majojo ( 18. července 2020 07:06 )

Vedoucí je taky něco jiného bez té předpony stroj-

.tg.bb ( 17. července 2020 19:44 )

TGV? Šinkanzen? Kdepak, u nás jsou stále ty staré dobré Československé státní dráhy, bordýlek na kolečkách, zastávkové rychlíky na každé mezi, nepoužitelné reteráty, modrá armáda připravena bránit vlast!

Gretka ( 17. července 2020 17:41 )

Škoda, pravdu se už nedozvíme, ale byl to strojvedoucí a ne strojvůdce novináŕi, vůdce byl někdo jiný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání