Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký přehled Blesku o cestování v době koronaviru: Jaká kde platí pravidla a pokuty?

  • Autor: Kateřina Baranová,Matouš Voldřich,kso - 
    10. 7. 2020
    05:00

    Někde roušky, jinde dezinfekce. A bez formuláře pokuta od 500 eur (13 350 korun). I když řada Čechů plánuje letošní dovolenou v tuzemsku, mnozí se i přes hrozící nákazu koronavirem chystají, nebo už vyrazili do zahraničí. Každá země má vlastní pravidla, která musí turisté dodržovat. Někde musíte mít stále zakryté dýchací cesty, jinde požadují vyplnit formulář o zdravotním stavu. Blesk přináší přehled o tom, na co a kde si dát pozor.

  • 1.Ve Španělsku na roušku pozor

    Pokud jedete na dovolenou do Španělska, dejte si pozor. Španělé dodržují pravidla velmi striktně. Kamery hlásí ostraze dokonce i turisty bez roušky.

    Co se týče cesty, každý turista musí mít vyplněný zdravotní formulář, po jehož odeslání získá QR kód. Ten musí předložit na letišti po vystoupení z letadla či při překročení hranic. Do 31. července lze využít i papírový formulář, který získáte v letadle či od cestovní kanceláře, od srpna bude platit již jen elektronický, který najdete na: www.spth.gob.es. Na letištích se při vstupu do země musí osoby s teplotou nad 37,5 °C podrobit lékařské prohlídce.

    Teplotu vám změří i před vstupem do hotelu, v budovách platí povinnost nošení roušek. V bufetu se rozdávají jednorázové rukavice a také se měří teplota. Všechny chodby v hotelech jsou dezinfikovány.  

    Mnoho podniků na Mallorce má stále kvůli nedostatku turistů zavřeno. V restauracích jsou roušky povinné do usednutí ke stolu, večírky jsou zakázané. 

    U bazénu vedle sebe smí být pouze dvě lehátka, mezi dalšími musí být dvoumetrová mezera. Po použití jsou vždy dezinfikována. Dvoumetrové rozestupy mezi lehátky platí i na plážích.

    Plné pláže u španělské Barcelony. Plné pláže u španělské Barcelony. | Reuters

  • 2.Rakousko: Přineste si vlastní prostěradlo

    Z Česka se do Rakouska dostanete autem, autobusem, vlakem a letadlem neomezeně bez kontroly. V obchodech a restauracích mimo spolkovou zemi Horní Rakousy se lze pohybovat bez ochrany dýchacích cest, roušky jsou však v celém Rakousku stále nutné v místní dopravě a na lanovkách. V Horních Rakousích ji musíte mít nasazenou i při placení na benzince či návštěvě toalety.

    Přísnější pravidla zavede od pátku v některých turisticky exponovaných lokalitách také spolková země Korutany. Zřejmě i tam se musí počítat s nošením roušky.

    Doporučuje se rezervace ubytování, ale není povinná. Předání klíčů či pokojových karet probíhá bezkontaktně pomocí boxů. Hotelové recepce odpustí při návalu časové okénko pro přihlášení či odhlášení. Předem se informujte, některá ubytovací zařízení požadují přivezení vlastních ručníků a ložního prádla.

    Bufety jsou samoobslužné s jednorázovými rukavicemi. Stoly a židle se po každém hostu čistí. Všechny restaurace, bary a diskotéky musejí zavřít hodinu po půlnoci.

    Lehátka u bazénů i na plážích od sebe musí být umístěna ve vzdálenosti jeden metr, lidé ve vodě mezi sebou mají dodržovat odstup tři až čtyři metry.

    Rakousko se chystá na turistickou sezónu po kornaviru. (21. 5. 2020) Rakousko se chystá na turistickou sezónu po kornaviru. (21. 5. 2020) | Reuters

  • 3.Na Slovensku s rouškou v budovách

    Hranice na Slovensko jsou pro české turisty otevřené bez omezení. Slovenské ministerstvo zahraničí však vydalo upozornění, aby se lidé nesnažili překročit hranice mimo stanovené hraniční přechody.

    Ve všech vnitřních prostorech hotelů platí povinnost nosit roušku a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

    Rouška je potřeba také při vstupu do restaurace a pohybu v ní, během sezení u stolu ji potřebovat nebudete.

    Prostory bazénů a koupališť jsou pravidelně dezinfikovány. Rouška v bazénech není povinná, v odpočinkových zónách se doporučuje dodržování dvoumetrových rozestupů.

    Vysoké Tatry na Slovensku. Vysoké Tatry na Slovensku. | Profimedia

    Video  „Češi letos vyhledávají pobyty v přírodě. Praha je neláká,“ říká hoteliér Bára  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Před cestou do Chorvatska vyplňte formulář

    V nejoblíbenější dovolenkové destinaci stoupá v posledních dnech počet případů nákazy koronavirem, ohniska jsou zatím mimo dovolenkové oblasti, především v okolí hlavního města Záhřebu.

    Turisté z EU smějí do Chorvatska volně přicestovat. Musí však do formuláře vyplnit své kontaktní údaje, místo ubytování a délku pobytu. Lze tak učinit na hranicích, ale rychleji a bez zdržení to lze udělat online na webu entercroatia.mup.hr.

    Na recepcích hotelů jsou infotabule s nejdůležitějšími pravidly, mezi která patří pravidelné dezinfikování rukou, 1,5metrové rozestupy, povinnost nošení roušek. Personál dává pozor na jejich dodržování.

    Gastropodniky včetně barů nabízejí méně míst než obyčejně, mezi stoly jsou větší mezery. Povinnost nošení roušek neplatí pouze při konzumaci, zakázány jsou samoobslužné bufety.

    Personál do bazénů pouští pouze omezený počet uživatelů. Od ostatních je třeba dodržovat odstup dva metry. Na plážích jsou lehátka pouze po dvou, další mohou být až ve vzdálenosti nejméně 4,5 metru. Také tady platí povinnost dodržet rozestup.

    Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistům | Aleksandar Gospić, Chorvatské turistické sdružení

  • 5.Řecko: Náhodné testování na letišti

    Cestovatelé, kteří chtějí navštívit Řecko, musí vyplnit nejpozději 48 hodin před příjezdem online formulář na www.travel.gov.gr, následně získají QR kód, kterým se musejí prokázat při vstupu do letadla i na řecké území. Pokud ho nepředloží, zaplatí pokutu od 500 eur (13 350 Kč). Zároveň jsou nahodile vybíráni cestující k rychlotestu na koronavirus.

    Turisté po příjezdu do hotelu vyfasují dezinfekční prostředek na ruce. Nošení roušek mohou nařídit jednotlivé hotely, nutné je vždy dodržovat rozestupy 1,5 metru. Nejsou povolené samoobslužné bufety. V barech a restauracích panuje striktní nošení roušek, dokud se host neusadí ke stolu.

    Pokud je bazén dostatečně chlorovaný, smí do něj více lidí. Jinak počty návštěvníků reguluje provozovatel. Lehátka stojí na pláži po dvou s dvoumetrovými rozestupy od sousedů.

    V případě podezření na koronavirus budete izolováni ve svém hotelovém pokoji, v případě potvrzení vás čeká nucená karanténa nebo hospitalizace. Část nákladů může chtít řecká strana po turistech uhradit.

    6426726:gallery:true:true

  • 6.Při návratu z Turecka vám hrozí karanténa

    Turecko stále spadá do rizikových zemí. Jen negativní test (PCR metoda, ne starší než 48 hodin) osvobodí turisty při návratu do Česka od nucené dvoutýdenní karantény.

    Na letišti se všem měří teplota. Pokud vám naměří 37,8 °C a více, musíte podstoupit test na koronavirus. Druhé měření teploty absolvujete na recepci hotelu. Zavazadla si musíte nechat vydezinfikovat. Každý hotel musí mít zřízeno jedno poschodí jako izolaci pro infikované turisty. V restauracích jsou povinné roušky u bufetu, platí zákaz samoobslužných bufetů. 

    Ještě ne všechny bary, restaurace a tržiště mají otevřeno. Podniky s bezpečnostním konceptem (rozestupy, hygiena) mají certifikát od německé TÜV Süd.

    Mezery mezi lehátky a slunečníky u bazénů a na plážích musí být alespoň 1,5 metru. Lehátka jsou po každém použití dezinfikována. Papírové pohárky nahrazují sklenice. Plavčíci na plážích nosí roušku. Každá druhá sprcha je uzavřená.

    Pláže v Turecku za doby koronaviru. (22.6.2020) Pláže v Turecku za doby koronaviru. (22.6.2020) | Reuters

  • 7.V Itálii vám v muzeu mohou změřit teplotu

    Při cestě do Itálie je formulář o zdravotním stavu nutné vyplnit pouze pro cestu do regionů Sardinie a Apulie. Při vstupech do uzavřených prostor nebo i na pláže vám může být měřena teplota a můžete být vyzvání k uvedení kontaktních údajů.

    Samoobslužné bufety v hotelech jsou zakázány. Zakrytí dýchacích cest a metrové rozestupy jsou povinné ve všech uzavřených společných místnostech. Měření teploty při vstupu do budovy či hotelové restaurace je možné, ale ne povinné.

    Množství návštěvníků bazénů reguluje provozovatel podle velikosti. Jednotlivá lehátka od sebe musí být jak u bazénu, tak na pláži vzdálena nejméně 1,5 metru. Pokud mají slunečník, musí být kolem něj prostor 20 m2.

    Pokud budete vyzváni, musíte postoupit měření teploty (například při vstupu do muzeí, restaurací a podobně).

    Pohled na Benátky v době koronaviru. Pohled na Benátky v době koronaviru. | Reuters

  • 8.Maďarsko: Roušky všude kromě restaurací

    Češi mohou do Maďarska cestovat bez omezení. Ve vnitřních prostorech hotelů pak platí povinnost nosit roušku. Pro restaurační zařízení platí výjimka z povinnosti nosit roušky, ty jsou povinné jen pro personál. Obsluha zároveň dohlíží na dodržování doporučených rozestupů mezi hosty.

    V bazénech jsou mezi lehátky povinné dvoumetrové rozestupy a je regulován maximální počet osob. Při vstupu je nutné vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti, dále platí povinnost nosit roušku, kterou před koupáním můžete odložit.

    Pokud do 14 dnů od vstupu do země zaznamenáte příznaky nemoci covid-19, nesmíte opustit místo pobytu a musíte neprodleně informovat epidemiologický úřad.

    Széchenyiho léčebné a termální lázně Széchenyiho léčebné a termální lázně | archiv Széchenyiho lázně

  • 9.Do Německa se cestuje bez omezení

    Hranice do Německa jsou pro české turisty otevřené bez omezení a bez nutnosti předložení negativního testu na koronavirus. Ve většině hotelů jsou bufety bez samoobsluhy, výjimka platí pro Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko. Ve všech vnitřních prostorách platí povinnost nošení roušek. 

    Bary a restaurace jsou otevřeny ve všech spolkových zemích. Někde se ale pravidla liší, například podniky zaměřené primárně na obsluhu u pultu jsou v Bavorsku a Hamburku stále uzavřené. Roušky můžete odložit při usednutí ke stolu. 

    Ve vnitřních bazénech můžete odložit roušku. Lehátka musí být od sebe u bazénu i na pláži vzdálené 1,5 metru. Nevztahuje se to na páry či rodiny.

    Pohled na Mnichov. Pohled na Mnichov. | © DZT/Saskia Wehler

    Video  Kam po Česku vyrazí Decastelo nebo Ornella Koktová?  - David Turek, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • money ( 10. července 2020 16:41 )

    To nám z těma rouškama ale mydlej hlavy, an lidech už je vidět že se*r*o*u maggi v kostkách a člověka bez roušky by nejraději fyzicky lynčovali !!!

    illyria ( 10. července 2020 09:30 )

    Jediná země co mě zajímá je Bulharsko... A asi ani tam tenhle rok nepojedu... Raději nepojedu ani za vzdálenou rodinou na Slovensko... On zMatovič něco vymyslí na tlačovce a já budu zavřena do státní karantény... To teda né... Dokud tam bude pan Pentovič dělat premiéra, tak beze mne...

    to_jsem_ja ( 10. července 2020 08:38 )

    Kdo byl letos u moře (kdekoliv, potvrzeno z více států), tak mě potvrdí neskutečné zdražení téměř úplně všeho. Když navážete řeč s místními, tak vám po chvíli přiznají, že někteří jsou téměř před krachem a bez nějakého studu vám potvrdí, že nutně potřebují "podojit" všechny, co jsem přijedou ! Je tam málo turistů, tak o to víc se zdražuje... Pláže a restaurace jsou plné na cca 40-50%, téměř nikde nikdo na obvyklých místech, paplat desinfekci pořád na sebe nikoho nebaví a jídlo zabalené v igelitu už vůbec nechci ! Za takovou dovolenou platit nehorázné peníze opravdu nechci !

    Zobrazit celou diskusi
    Video se připravuje ...
    Další videa