Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policistu za smrt černocha viní z vraždy. Protesty v USA sílí, politici volají po trestu

Autor: ČTK - 
29. května 2020
20:20

O selhání policistů v případu smrti černocha George Floyda, jejich vině či rychlém a spravedlivém procesu s nimi hovoří politici nejen v americkém státě Minnesota, ale také na federální úrovni ve Washingtonu. Floyd zemřel v pondělí při zatýkání v minnesotském Minneapolisu, záznam jeho smrti vyvolal v USA vlnu protestů proti policejnímu násilí. Nyní již bývalý policista, který klečel na krku umírajícího Floyda, byl v pátek vzat do vazby a čelí obvinění z vraždy a zabití.

„Když vidíte, co se stalo, vypadají zatraceně vinně,“ řekl podle CNN šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell o zasahujících policistech. Na videu, které je z incidentu k dispozici, Floyd říká, že nemůže dýchat, a prosí, aby ho policie nezabíjela. Na Floydově krku policista Derek Chauvin, který byl vzat do vazby, klečel několik minut.

McConnell rovněž prohlásil, že násilné protesty, které po Floydově smrti vypukly, musí skončit. „Tohle nesmyslné násilí, které je reakcí na incident, ničemu nepomáhá,“ řekl.

McConnella novináři požádali o komentář ke tweetům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který demonstranty v Minneapolisu nazval gaunery a který varoval, že když začnou rabovat, bude se střílet. Tweet následně společnost Twitter, která stejnojmennou síť provozuje, skryla, protože vzkaz podle ní glorifikuje násilí. Komentář McConnell odmítl.

„Obecně prezidentovy tweety nekomentuji,“ řekl McConnell s tím, že on hovoří za sebe a ne za šéfa Bílého domu. Vyjádřil se ale minnesotský guvernér Tim Walz, který řekl, že prezidentovy tweety nebyly nápomocné.

Situaci v Minnesotě se nyní snaží uklidnit místní politici, kteří hovoří o nutnosti spravedlivého procesu se zasahující čtveřicí policistů. Ti již byli z bezpečnostních sborů propuštěni.

Ministr spravedlnosti státu Minnesota Keith Ellison, který je z titulu funkce i tamním generálním prokurátorem, očekává, že budou brzy obviněni. Jeho kolega John Harrington, který vede minnesotské ministerstvo veřejné bezpečnosti, dnes smrt Floyda označil za vraždu.

„Nazýváme to vraždou, protože tak mi to připadalo. Nechci být z kriminálního hlediska předpojatý, jen pojmenovávám to, co teď vidím,“ řekl Harrington.

Ellisonův protějšek z Wisconsinu Josh Kaul, jehož stát s Minnesotou sousedí, v prohlášení označil Floydovu smrt rovněž za vraždu a také za mučení.

marlen52 ( 30. května 2020 16:14 )

a copak udělal to se nikde nepíše nedávno byl článek že někdo znásilnil 64letou která je s toho v komatu ale článek vydržel pár hodin a okamžitě ho stáhli to mě hlava nebere

Zobrazit celou diskusi