Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Žádný make-up, žádný kostým,“ hlásá bývalá první dáma přes roušku. A žene Američany volit

Autor: sova, ČTK - 
5. května 2020
21:20

Někdejší první dáma Spojených států a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová (72) podpořila prezidentskou kandidaturu bývalého viceprezidenta Joea Bidena už minulý týden. O víkendu ale na Bidenovu podporu navíc pověsila na své sociální sítě fotografii, kde je bez make-upu a část obličeje jí zakrývá rouška s jasným vzkazem všem Američanům: „Běžte volit!“

„Žádný make-up? Žádný kostým? (Clintonová je notoricky známá pro svou oblibu v kalhotových kostýmech, pozn. red.) Žádný problém! Tohle je nutný doplněk tohoto jara,“ napsala ke snímku a poukázala na roušku, jejíž nošení je v části Spojených států kvůli pandemii povinné.

Následně Clintonová, která v roce 2016 jako prezidentská kandidátka demokratů prohrála volby s nynějším republikánským šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, vysvětlila, proč takovou roušku nosit.

„Nosím ji (stejně jako volím) kvůli své zemi, našemu společenství a kvůli svým vnoučatům,“ napsala bývalá první dáma.

Biden dostane nominaci nejspíš v létě

„Jsem nadšená, že jsem součástí tvé kampaně,“ řekla Clintonová Bidenovi v internetové debatě, kterou někdejší viceprezident uspořádal pro své příznivce. Dodala, že ho chce v jeho tažení proti Trumpovi nejen podpořit, ale chce mu pomoci upozorňovat na záležitosti, které jsou v prezidentských volbách v sázce.

Joe Biden (v popředí) je nyní hlavním kandidátem místo Bernieho Sanderse. Joe Biden (v popředí) je nyní hlavním kandidátem místo Bernieho Sanderse. | ČTK/ AP- Jeff Roberson

Biden kvůli pandemii nemoci covid-19 přenesl kampaň na internet. Clintonová k tomu uvedla, že pro člověka, jako je on, musí být nynější omezení obtížné, když nemůže být na mítincích v přímém kontaktu s voliči.

Z význačných osobností z řad demokratů se za Bidena vedle Clintonové už postavili jeho dosavadní straničtí rivalové, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová, bývalý prezident Barack Obama, někdejší prezidentský kandidát Al Gore či šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Demokratická strana si určí svého oficiálního prezidentského kandidáta na letním nominačním sjezdu. Již nyní je ale jasné, že se jím stane Biden vzhledem k tomu, že jeho poslední zbývající sok Sanders souboj vzdal.

Zobrazit celou diskusi