Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zakázané fotky z Číny: Bez ochrany sbírali netopýří vzorky. Známá vědkyně chtěla utéct?

Autor: kso - 
4. května 2020
08:20

Pokračují pochybnosti o vzniku koronaviru. Podle dokumentu aliance tajných zpravodajských služeb Five Eyes Čína opětovně umlčovala kritiky vlády a šiřitele zpráv o koronaviru, a dokonce ničila důkazy o jeho šíření. Zkoumají se různé možnosti. Wu-chanský institut, který se zabývá koronaviry v netopýrech už roky, podle kritiků nedodržuje dostatečné bezpečnostní zásady. 

Čínská vědkyně Ši Čeng-Li, známá pro svůj výzkum netopýřích virů, hrála hlavní roli ve spojení koronavirové pandemie s netopýry na jihu Číny. Její výzkum je uváděn jako jeden z důkazů pro teorii, že virus vznikl ve wu-chanském institutu. Proti tomu se ohradila.

„Přísahám na svůj život, že virus nemá s laboratoří nic společného,” napsala před dvěma měsíci na WeChat. Po tom, co uveřejnila genetickou kompozici nemoci covid-19, která je klíčová pro vývoj léku a vakcíny, byla umlčena čínskou vládou.

Čeng-Li odmítla tvrzení, že utekla do Evropy i s dokumenty o chorobě covid-19. Informovala o tom čínská státní média. Deník Global Times, který podle deníku Daily Mail ovládá komunistická strana, tvrdí, že to uvedla na sociální síti WeChat. „Bez ohledu na to, jak těžká je situace, nikdy se to nestane,” citoval ji Global Times. Panovaly dohady, že Čeng-Li žádala o azyl na americké ambasádě v Paříži.

Mizející fotky a informace

Z webové stránky Wu-chanského institutu virologie zmizely některé fotky. Byli na nich zachyceni pracovníci v laboratořích, či v jeskyních, kde odebírali vzorky koronavirů z netopýrů. Na žádné z nich neměli odpovídající ochranné pomůcky. Ze stránek také odebrali informace o návštěvách diplomatů ze Spojených států.

Zmizelá informace se týkala návštěvy Richa Switzera, vědce z americké ambasády v Pekingu, která se odehrála v březnu roku 2018. Z ambasády posléze přišly telegramy na ministerstvo zahraničí USA, ve kterých se psalo o nebezpečí experimentů na netopýrech.

„Při jednání s vědci z Wu-chanského institutu virologie si diplomaté všimli, že laboratoři chybí patřičně školení technici, kteří jsou k bezpečnému vedení laboratoře potřeba,” stálo v jednom z nich. Deník Daily Mail minulý měsíc zveřejnil fotografie z institutu, na kterých byly rozbité dveře chladničky, ve které bylo uloženo 1500 vzorků různých virů.

Wu-chanský institut na své webové stránce přiznává, že je jejich studie nebezpečná. „Protože jsou objektem výzkumu patogenické mikroorganismy, otevření zkumavek, ve kterých jsou viry uložené, by bylo jako otevřít Pandořinu skříňku,” píše se na webu. „Tyto viry beze stopy přicházejí a odcházejí. Je mnoho způsobů, jak se jim bránit, ale pracovníci musí postupovat opatrně, aby zamezili nebezpečí operativních chyb.” 

Nedůvěra ze strany USA

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek 30. dubna uvedl, že má informace, které mu umožňují „vysokou míru přesvědčení” o vzniku viru ve wu-chanském institutu. „Zpravodajské služby důsledně prozkoumají objevující se informace a přijdou na to, zda virus propukl kvůli kontaktu s infikovanými zvířaty, nebo se jednalo o nehodu v laboratoři ve Wu-chanu,” oznámil ředitel Národní zpravodajské služby USA.

„Mnoho zemí se snaží zjistit, odkud se covid-19 vzal, včetně Spojeného království a Spojených států, které zkoumají všechny možnosti,” uvedl britský zdroj. „Bez toho, aniž by Čína dovolila vstup do institutu, což pravděpodobně neudělá, nebo pokud se neobjeví další podstatné důkazy, nemůžeme vyloučit možnost, že virus unikl z laboratoře.” Peking trvá na tom, že to, že se institut nachází ve středu pandemie, je pouze náhoda. Možnost úniku označuje za neopodstatněnou konspirační teorii.

viho ( 4. května 2020 15:09 )

Kdyby měli Číňani čisté svědomí, tak by přece povolili vyšetřování. Je docela možné, že ty viry zkouší Číňané přímo na svých politických vězních a vyšetřování by to mohlo odhalit.

1pdp ( 4. května 2020 13:35 )

Přesně....

1pdp ( 4. května 2020 13:35 )

Špinavci

kjui ( 4. května 2020 11:34 )

Proste dobytek Cinskej

frantacizek ( 4. května 2020 11:30 )

jsou to šmudlové a nikdo to zkrátka nezmění a oni sami se nikdy nepoučí. Musíme s nimi žít s takovými, jací ti Číňani jsou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa