Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O českou pomoc nakaženým je zájem v zahraničí. Unikátní plicní ventilátor vymysleli nedávno

Autor: Václav Suchan - 
3. května 2020
17:00

Jen pět týdnů uběhlo od chvíle, kdy prof. Karel Roubík a Ing. Václav Ort z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT vyvinuli speciální plicní ventilátor pro pacienty s covid-19. A nyní už začala sériová výroba přístroje CoroVent!

Záběry z přeplněných nemocnic ve Španěsku či Itálii, kde chyběly plicní ventilátory pro pacienty s těžkým průběhem covid-19 a lékaři museli volit, kdo má šanci přežít a kdo je odsouzen k smrti, otřásly každým z nás. Jak Nedělní Blesk už informoval, právě předejít takovým situacím bylo jedním z motivů výzkumu zmíněných českých vědců.

Zkoušky

Začátkem dubna ventilátor prošel závěrečnými zkouškami na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně, včetně zátěžového testu na umělých plicích. Pak následovaly poslední zkoušky v Elektrotechnickém zkušebním ústavu v Praze, následně CoroVent získal potřebné certifikáty. Za pět týdnů se tak vyrábí přístroj, který na začátku března vůbec neexistoval!

Výrobní náklady jsou kolem 170 tisíc korun, což je o 70 procent méně oproti standardním přístrojům. „Podstatnou příčinou nízké ceny je fakt, že všichni jsme na vývoji pracovali bez nároku na odměnu,“ vysvětlil Nedělnímu Blesku prof. Roubík. Dodal, že prvotní návrh a laboratorní odzkoušení trvalo asi 5 dní a nocí.

Pro pacienty

Ventilátor CoroVent obsahuje podle prof. Roubíka všechny prvky nutné pro zajištění bezpečnosti pacienta a je schopen plně dodržovat principy protektivní ventilace. Zjednodušení spočívá ve výběru jednoho ventilačního režimu, který je vhodný pro pacienty s covid- 19.

1500 týdně

Jiří Denner, majitel skupiny MICo Group, jehož firma Dawell CoroVent vyrábí, říká, že celý tým je připraven v co nejkratším možném čase vyrobit až 500 kusů přístrojů: „Na ty máme k dispozici všechny potřebné díly, dalších 1500 ventilátorů bychom rádi vyrobili do konce května, výroba se ale může ze 100 – 150 přístrojů denně rozšířit až na 1500 ventilátorů týdně.“

Zahraniční zájem

Velký zájem o nový přístroj je ze zahraničí, již nyní evidují poptávky z celého světa na 5 – 6 tisíc přístrojů! „Bude- li to situace vyžadovat, jsme připraveni na výrobu až několika desítek tisíc přístrojů ročně,“ uzavírá Denner.

Plicní ventilátor je zařízení, které zajišťuje výměnu plynů mezi plícemi a okolní atmosférou pacienta v případě, že plíce nejsou schopné tuto výměnu samostatně zajistit. Ventilátor díky přetlaku dopravuje do plic (nádech) přesně definované objemy vzduchu obsahujícího kyslík a následně umožňuje výdech pacienta.

frantacizek ( 3. května 2020 21:19 )

vědci jsou náš nejlepší vývozní artikl. zvláště čvut. Ale i Technická univerzita v Liberci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa