Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stephanie při výbuchu sopky přišla o otce, sestru i obličej. „Šíleně to pálilo,“ vzpomíná

Autor: Darina Jíchová - 
16. května 2020
17:10

Mladá Australanka Stephanie Browittová (23) se po půl roce konečně vrátila domů z nemocnice. Dívka jako zázrakem přežila erupci sopky na novozélandském ostrovu White Island, ke které došlo 9. prosince 2019. Její otec Paul a mladší sestra Krystal (†21) takové štěstí neměli, Browittová vyvázla s těžkými popáleninami na 70 procentech těla včetně obličeje, informoval list Daily Mail.

Domů do Melbourne se Browittová vrátila v pátek 15. května, doma ji čekala rodina a její pes Arlo. Shledání s příbuznými neslo smutný nádech, sopečná erupce Australanku připravila o otce a sestru, kteří byli mezi 21 oběťmi přírodní katastrofy. Kvůli popáleninám třetího stupně na tváři dívka nosí černou masku přes celý obličej. Přišla také o několik prstů.

Doma na ni čekalo chundelaté objetí

„Takže po zhruba 6 měsících v nemocnici a více než půl roce, kdy jsem naposledy viděla svého chlupatého miláčka, mi konečně dovolili odejít,“ oznámila své propuštění z nemocnice na instagramu. „Připadlo to akorát na Arlovy první narozeniny, připravil mi perfektní uvítání a chundelaté objetí,“ dodala Browittová.

„Mamka se snažila zabránit, aby po mě skákal, bála se, že mě poškrábe. Moc se jí to nepodařilo, ale mně je to upřímně jedno,“ popsala návrat domů. „Dnešek nemohl být lepší, je to skvělé být zase doma, i když je to teprve den,“ uvedla dívka. Browittová následně s tiskem promluvila i o osudném výletu na ostrov se sopkou, ona a její otec se sestrou dorazili společně se skupinou 38 turistů na palubě zájezdové lodi Royal Caribbean's Ovation. Celkem bylo v době erupce na ostrově 47 osob.

Stephanie Browittová během výletu k sopce. Stephanie Browittová během výletu k sopce. | Instagram Stephanie Browittové

„Bylo asi kolem druhé odpoledne, když jsme si s tátou všimli, že sopka chrlí popel. V tu chvíli jsme už byli na cestě od kráteru a vraceli se k lodi,“ vypověděla. „Táta řekl Krystal, ať to vyfotí, ale náš průvodce začal křičet, ať utíkáme,“ zavzpomínala Browittová. „Vlna erupce mě porazila, pamatuju si, že jsem se kutálela někam dolů, pak mě zasáhl mrak kyselého popela. Jediné, co si pamatuju, je, jak šíleně to pálilo,“ dodala Australanka.

Lidé leželi na zemi a křičeli bolestí

„Pokoušela jsem se zvednout, vzalo mi to veškerou energii, nohy se mi podlamovaly, byly jako ze želé,“ nakonec se jí podařilo dostat k moři, kde byla další skupina lidí zasažených sopečným výbuchem. „Všichni leželi na zemi, většinou na břiše s roztaženýma rukama a nohama, křičeli bolestí a prosili o pomoc,“ komentovala situaci těsně po erupci.

Browittová uvedla, že na pomoc čekali přes hodinu, záchrana přišla v podobě dvou helikoptér, které pilotovali Mark Law, Jason Hill a Tom Storey. Výbuch sopky viděli z pevniny a i přes nebezpečí se rozhodli vyrazit lidem na pomoc.

Tělo sestry se nenašlo

„Slyšela jsem tátu, jak volá moje jméno, aby se ujistil, že žiju. Záchranářům řekl, ať nejdřív odvezou mě,“ svěřila se. Její otec se z ostrova dostal s dalším vlnou přeživších, svým zraněným podlehl po 4 týdnech v nemocnici.

„Dodnes nevíme, co se stalo s Krystal, její tělo je jedno ze dvou, které se dosud nenašlo,“ uvedla Browittová a zdůraznila, že je nikdo na výletní lodi ani průvodci nevaroval, že by mohlo dojít k erupci sopky, ke které mířili. Dostali jen letáček k celé plavbě, kde o výletu na White Island byly stěží dvě věty. Její výpověď potvrdili i ostatní přeživší.

„Jsem ráda, že jsem naživu“

„Téhle tragédii se dalo zabránit,“ prohlásila právnička Rita Yousefová, která zastupuje rodiny žalující firmu pořádající zájezdy k sopce. „Katastrofa se na lidech značně podepsala, rodiny přišly o své milované, příbuzní museli pozorovat utrpení svých blízkých, kteří jsou kvůli popáleninám k nepoznání,“ komentovala Yousefová. Zda společnost nějak pochybila, se vyšetřuje.

„Smířila jsem se s tím, co se stalo. Jsem ráda, že jsem naživu, a vděčná svým zachráncům a lékařům. Jsem vděčná, že mám svou mamku, jsem tady pro ni a ona je tu pro mě, už máme jen jedna druhou,“ zakončila Browittová.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi