Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Museli jsme dvě minuty vydržet pod vodou.“ Přeživší výbuchu sopky popsali dramatickou záchranu

Autor: Darina Jíchová - 
21. dubna 2020
09:20

Když 9. prosince 2019 přistál pilot Brian Depauw se svou helikoptérou a čtyřmi německými turisty na palubě na novozélandském ostrově White Island, nikdo z nich neočekával, že budou svědky a oběťmi výbuchu tamního vulkánu.  V době erupce na ostrově bylo 47 osob, 21 z nich zemřelo, 26 bylo těžce zraněno. Depauw a dva Němci byli mezi šťastlivci, kteří tragédii přežili. Trojce se zachránila tím, že vydržela 2 minuty pod vodou, uvedl list Daily Mail.

Erupce sopky poškodila Depauwovu helikoptéru, on a dva němečtí turisté našli úkryt před sopečným popelem ve vodě. „Řekl jsem jim, že musíme skočit do moře,“ vysvětlil pilot. Tento krok je zachránil před těžkými popáleninami, které utržila většina z přeživších.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Pilot: Myslel jsem, že nepřežijeme

Depauw popsal, že když došlo k sopečnému výbuchu, zamířili zpátky k helikoptéře. Ta ale měla zničené rotory a nebyla schopná vzlétnout. „Uvědomil jsem si, že musíme do vody. Křičel jsem na ně, ať jdou do vody. Pamatuju si, jak jsem se zhluboka nadechl a ponořil. Tohle je ten okamžik, pomyslel jsem si, tohle prostě nemůžeme přežít,“ popsal pro americký časopis Outside.

Pilot dále dodal, že pozoroval, jak se nad hladinou valí temný kouřový mrak, až všechno zčernalo. „Trvalo to asi 2 minuty, plíce mě neuvěřitelně pálily,“ Depauw ale věděl, že se ještě nemůže vynořit. Teprve když přes temnotu začalo průsvitat světlo, trojce zariskovala a vyplavala na hladinu.

Voda jim zachránila život

„Vodu pokrýval tlustý nános žlutého prachu, který páchnul po síře. My jsme lapali po dechu a doplavali k přístavnímu molu, kde byli další turisté. Byli popálení, měli úplně zčernalé končetiny,“ vzpomínal Depauw na hrůzné okamžiky.

Dva Němci, kteří se řídili jeho pokyny, vyvázli téměř bez zranění, zbylí dva utržili vážné popáleniny. Snímek Depauwovy zničené helikoptéry se stal ikonickou fotkou tragédie na novozélandském ostrově.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi