Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Den D v Česku: Na popcorn v kině zapomeňte, říká expert. Povolí akce pro 500 lidí?

Autor: ula - 
11. května 2020
05:02

Česko se probudilo do dne, kdy nastává největší rozvolnění opatření od počátku karantény. Otevřou se obchodní centra, lidé mohou jít ke kadeřníkovi, do kina, zasportovat si ve větším počtu a do lavic znovu usednou někteří školáci. Virolog a šéf pracovní skupiny pro uvolňování karantény Rastislav Maďar již dříve řekl, že vnitřně s otevřením obchodních center nesouhlasí. Jak se nyní dívá na velkou vlnu rozvolnění a uvolní se akce pro 500 lidí?

Jak řekl epidemiolog Rastislav Maďar Blesk Zprávám už dříve, opatření chtěla jeho skupina odborníků sice uvolňovat rychleji oproti původnímu plánu, ale pomalejším tempem, s vyšší mírou jistoty.

„Zodpovědnost je ale na vládě a ta jako kolektivní orgán rozhodla, jak rozhodla,“ uvedl Maďar.

Velká masa lidí se dává do pohybu

„Dnes se uvedla do pohybu poměrně velká masa lidí v rámci volnočasových aktivit, ať už to jsou obchodní centra, amatérské sportování nebo větší akce než dosud povolených deset osob. Bude důležité sledovat, jak dopadne souběh všech těchto faktorů z epidemiologického hlediska,“ řekl Maďar Blesk Zprávám k otevření obchodních center. 

Maďar apeluje na všechny rizikové osoby, aby se nadále vyhýbaly místům s vyšší koncentrací osob. „To stejné platí i pro ty, kteří mají rizikovou osobu z hlediska možného těžšího průběhu koronavirové nákazy, ve svém blízkém okolí, např. doma,“ dodal epidemiolog.

V kadeřnictvích neustálá dezinfekce

Řada Čechů se dnes konečně dočkala otevření kadeřnictví. Pro tyto provozovny platí podle Maďara dodržení základních preventivních opatření, tedy hygiena rukou, ochrana horních cest dýchacích a odstupy min. 2 metry s výjimkou rodinných příslušníků nebo jiných osob sdílejících stejnou domácnost.

„V rámci provozu je nutné zajistit důraz na dezinfekci ploch, kterých se dotýkají ruce, a taky individualizaci a dekontaminaci použitých nástrojů a pomůcek. A protože kadeřnice či kadeřník dýchají z bezprostřední blízkosti na prostor hlavy zákazníka, musí mít dodatečnou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky i štít,“ vysvětluje Maďar.

Žádný popcorn v kině

Pokud vyrazíte dnes do kina, nekoupíte si v něm žádné občerstvení.

„Je to kvůli tomu, aby nebyla výmluvou a důvodem nemít nasazenou roušku. Navíc by se to jen velmi těžce v průběhu promítání kontrolovalo. Jinak musí být zasedací pořádek upravený tak, že obsazená bude jen každá druhá řada a v řadě obsazené návštěvníky musí být odstup min. jedné sedačky, samozřejmě pokud se nejedná o rodinné příslušníky,“ připomíná Maďar s tím, že nižší obsazenost sálu zaručí, že se nebudou shromažďovat velké počty lidí ve společných prostorách.

Akce pro 500 lidí? Každý si ponese riziko

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v minulém týdnu naznačil, že po 25. květnu by se mohly povolit akce do 500 osob. „Jestli největší květnová vlna uvolnění karanténních opatření nepřinese do té doby zhoršení epidemiologické situace, je to určitě reálné číslo, které zvažujeme,“ připustil Maďar.

Podmínkou ovšem opět bude dodržování odstupů minimálně 2 metry, pokud se nejedná o skupinu lidí, kteří tráví spolu čas i jinde.

„Nebude nutné je nijak lustrovat, každý z nás případnou účastí na hromadné akci bude nést riziko, že dobrovolně akceptuje kontakt s virem, i když bude málo pravděpodobný. A pokud se tak stane, následky si ponese především on sám nebo v rámci své vlastní rodiny,“  upozorňuje Maďar.

Konec roušek v červnu?

O rouškách bude dnes diskutovat vláda. Rastislav Maďar se staví k jejich odložení opatrně.

„Ve venkovních prostorech velmi pravděpodobně skončí roušky v červnu, jestli i uvnitř budov zatím není jisté. Uvidíme podle vývoje epidemiologické situace v dalších týdnech,“ uzavírá virolog.

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

baronessa ( 11. května 2020 07:58 )

Zákaz popcornu je dobrá věc. Do kina jsem přestala chodit kvůli tomu, že mě při sledování ruší chrastění čímkoliv, popkorn nevyjímaje. Nechápu, proč ty dvě hodiny lidi nejsou schopni vydržet bez toho, že budou něco tláskat.

naidka ( 11. května 2020 07:45 )

Kdo si má všechna ta povolení a zákazy pamatovat, vždyť se pořád mění jak na běžícím pásu. Buď všechno nebo nic, poloviční povolení a poloviční zákazy způsobí jenom chaos.

kurna1 ( 11. května 2020 07:25 )

Ten popcron v kinech to je výblitek z Ameriky a to budeme nadmíru ochuzeny, když se tady s ním nikde nebude dělat bordel.

mord ( 11. května 2020 05:35 )

Kdyby meli ti lumpove kolem oligarchy hadry přes hubu až do voleb vůbec by to nevadilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa